Létezik a mi mindenható bundás kenyerünk, amire extrán sajtot is lehet szórni, netán tejfölt kenni. Hozzá szigorúan ovis (szupercukros) tea jár, és így már tökéletesen kezdődhet egy hétvégi, semmittevős reggel. Viszont ismerünk egy édes, némileg hasonló kabátos pékárut, ami egy igazi nemzetközi kedvenc. Ránk azért néznek furcsán, mert sósan esszük a bundást, mi azért vagyunk szkeptikusak, mert a világ nagyobbik részén édesen fogyasztják. Mi is az a french toast, mennyire francia, és hol lehet a legjobbakat enni a fővárosban?

Mi az a french toast?

Nyugodt szívvel gondolhatnánk, hogy a francia az eredetére utal. A francia konyhaművészet jelentőségéről sok szó esik, de most kár lenne Escoffier-re és Bocuse-re visszautalni, hiszen téves a vélekedés. Az édes bundás kenyér ugyanis az egyik legenda szerint egy Joseph French nevű tag 1724-es kreációja.

Validabbnak tűnik egy, a messzi múltba mutató história, mely szerint a reggelire fogyasztott édes szénhidrátbomba prototípusait az ókori rómaiak készítették el. Pan dulcis néven futott, ami lényegében édes kenyeret jelent, és egészen jó megfogalmazás. Kenyeret áztattak tej és tojás keverékébe, majd olajban sütötték ki. És ecco, kész is a laktató finomság!

Akad még legenda a keletkezésről, jelesül, hogy a középkorban kotyvasztották, hiszen élelmiszerhiány miatt minden egyes kenyérmorzsát fel kellett használni, a többnapos kenyeret pedig áztatással és melegítéssel tudták feléleszteni, hogy ne vesszen kárba. 

Magát a french toast kifejezést először egy 1871-es amerikai recepteskönyvben olvashatták, de aztán több kifejezést is használtak rá. Mint például: német toast, tojásos kenyér, kisütött kenyér, cigány toast, Poor Knights of Windsor (Windsor szegény lovagjai), spanyol toast, apácák kenyere és a pain perdu (elveszett kenyér). Mi nem nevezgetjük át, esetleg édes bundás kenyérként találjuk meg a reggelizők, brunchhelyek étlapján. 

Már mutatjuk is, hogy merre ettük eddig a legjobbakat!

1/5

Solinfo Café

Mikor az idei, 2023-as giga reggeli- és brunchkörképet készítettük, a legkedvesebb szereplők között volt a Solinfo Café. Azóta is sokszor jártunk náluk reggelizni, és állíthatjuk, a sós bundás kenyerük mellett a french toast is isteni finom és különleges darab. Az alapja foszlós kalács, sült banán, fehér csoki, málnacoulis és szezonális gyümölcsök is járnak hozzá. Óriási és csalhatatlan!

2/5

Vinyl

A hét minden napján nagy a pörgés a Wesselényi utca reggelizőjében, ahol a french toastot is mindig szezonra hangolják. Olyan gyümölcsökkel kínálják, melyek illenek az évszakhoz, és úgy fűszerezik a fogást, hogy harmonikus lehessen. Nem maradnak el a házi lekvárok sem!

3/5

Deszka

Itt van nekünk a Deszka, a Veres Pálné utca otthonos, fiatalos, pezsgő kis helye Mázli kutyával és fantáziadús reggeli fogásokkal, melyek saját úton járnak, nem követik a fősodor sztenderdjeit. A ház french toast variációja például addiktív holmi. Édes, de a gyümölcsök és a gyümölcsszószok azért lazítanak a töménységén, illetve magvak, sós karamell és pont finom mennyiségű fahéj is hozzájárul a sikerhez. 

4/5

Cirkus

A jó öreg, megbízható Cirkusz! Amióta bevették a Dob utcát, kedvencnek számítanak reggeli és brunch témában. Nem csoda, nagyon értik a műfajt, rengeteg tapasztalat, rengeteg tojásos étel, remek kávé van a hátuk mögött, és nincs az a reggeli kedvenc, amit ne készítenének tisztességesen. Ilyen a french toast is, nem túlhúzva, juharsziruppal és gyümölcsökkel. 

5/5

babut

Öröm érte a Déli pályaudvar környékét, hogy megjelent a Babutzi, reggelivel, ebéddel és egy árnyas, hangulatos terasszal. Napkezdésnek a sós bundás kenyerükhöz sajt, tejföl és lila hagyma is jár, de térjünk rá az édes toastra. A klasszikust is elkészítik, szimplán gyümölccsel és juharsziruppal, de extra változatot is találunk az étlapon. Eperrel, lime-os tejföllel teszik izgalmasabbá a laktató édességet. 

Címkék