Itt a nyár közepe, és a város tobzódik a jobbnál jobb szabadtéri programokban. Ezeket pedig sokszor ajándékba kapjuk: ebben a hónapban strandolhatunk a Római-parton, jógázhatunk hétvégente az autómentes rakparton, kertmoziban nézhetjük meg a Liza, a rókatündért, de utcabálozhatunk is. Ezeket az ingyenes programokat ajánljuk júliusban.

1/11

Király-nap

Július 7-ét Király-nappá kiáltották ki, ami azt jelenti, hogy ezen a napon megtelik élettel az amúgy sem csendes Király utca. Családi programok tömkelegére lehet számítani: a kicsik Búgócsiga Zenede-koncerten, közös élménydoboláson vehetnek részt, és még papír hangszert is készíthetnek. A nap során több kvízen is próbára tehetjük a tudásunkat, és helytörténeti sétára is indulhatunk Eklektikus Erzsébetváros címmel. Lesz közösségi festés és természetesen zenei aláfestés is, koncertek és retródiszkó ezen a napon.

További részletek itt

2/11

Dürer Kert szülinapi maraton

15 éves lett a Dürer Kert, amit stílusosan meg is ünnepelnek: elhívták a kedvenc zenekaraikat és barátaikat koncertezni, amiken ráadásul ingyenesen vehetünk részt. Július 6-án Saiid és a Mulató Aztékok, július 7-én az Óperentzia és microdosemike, július 8-án pedig a VHK és a The Devil’s Trade lesz a hangulatfelelős. Regisztráció nincs, de érkezzetek időben!

További részletek itt.

3/11

Fábián Juli Utcabál

Fábián Juli a magyar zene ikonikus alakja, különleges alt hanggal és sajátos énektechnikával. Életében többször is állt a Budapest Park színpadán, ahol július 9-én, a születésnapja alkalmából ingyenes utcabált rendeznek. Ezen a különleges alkalmon több mint tíz zenész lép fel, és egy 2 órás Random Trip-koncerttel tiszteleg az énekesnő emléke előtt.

További részletek és regisztráció itt.

4/11

Hunyadi téri kertmozi

Egész nyáron ingyenesen kertmozizhatunk a terézvárosi Hunyadi téren! Júliusban például olyan klasszikusokat láthatunk, mint John Travolta és Olivia Newton-John kultikus zenés filmje, a Pomádé (Grease – július 15.) vagy Ujj Mészáros Károly csodálatos vígjátéka, a Liza, a rókatündér (július 22.). De a török Zöldalma (július 8.) és az Oscar-díjas Minden, mindenhol, mindenkor (július 29.) is vászonra kerül. Nasit hozni ér, pokrócot és szúnyogriasztót pedig erősen ajánlott.

További részletek itt.

5/11

Római-parti szabadstrand

Június 30-án hivatalosan is megkezdődött a strandszezon a Római-part szabadstrandján. Ez azért is nagy dolog, mert a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. előtti Plázs Budapest egyetlen dunai fürdőhelye. Ráadásul a gondozott, természetközeli partszakaszt teljesen ingyenesen használhatjuk, mellé pedig olyan szolgáltatások járnak, mint egy belépős strandon: ingyenes ivóvíz, mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználat, színes napágyak, kerékpár-tárolási lehetőség, vízminőség-ellenőrzés, UV-sugárzás- és vízhőmérséklet-jelentés, vízimentő-szolgálat és éjszakai őrzés. Ha pedig megéheznénk, a Nap bácsit vagy Fellinit egy karnyújtásnyira találjuk. A strand augusztus 20-ig lesz nyitva.

További részletek itt.

6/11

RAKPART_2023

Őszig minden hétvégén gyalogosok, kerékpárosok, rolleresek, gördeszkások vehetik át az uralmat a Jane Haining rakpart egy szakaszán. A Jászai Mari tér és a Közraktár utca közötti autómentes részen ráadásul olyan menő kiegészítő programokba kapcsolódhatunk be ingyenesen (vagy adományalapon) mint jógakortárs táncblues showindoor cycling, sőt benézhetünk a 2-es villamos alatt lévő, lakatra zárt ajtók mögé is.

7/11

Utcabál a Francia Intézet előtt

A Francia Intézet július 15-én rendezi meg hagyományos utcabálját. A francia nemzeti ünnep alkalmából építészeti műhelyfoglalkozás, zenés-táncos mulatság, na meg francia vásár tölti meg az épület előtti teret. Miután dugig ettük magunkat raclette-tel, sajtokkal és péksüteményekkel, benevezhetünk egy családi barkácsoló foglalkozásra, majd pedig (8-tól) indulhat a buli! Érkezik chien noir francia zongorista, az Ephemere zenekar, majd DJ-k biztosítják a talpalávalót.

További részletek itt.

8/11

Zene a szabadban – Családi programsorozat a Magyar Zene Házánál

A Magyar Zene Háza már önmagában is megér egy sétát a Városligetbe. Ám szombatonként érdemes lesz elcsomagolni a piknikplédet is, és letelepedni a szabadtéri színpad környéki domboldalon, hogy becsatlakozzunk az ingyenes családi programokba. Július 15-én például afrikai mesét hallhatunk bábokkal és különleges hangszerekkel a Danny Mesél jóvoltából, július 29-én pedig Lovászi Edina és Zenekara koncertezik majd.

További részletek itt.

9/11

Szvingórák a Budapest Gardenben

Pár lépés Charlstone, néhány lépés jazz: keddenként bárki ingyenesen tanulhatja meg a szving alapjait a Budapest Gardenben. A nyáresti szabadtéri táncesteket a Keep Swinging tanárai nyitják meg (7 órakor) egy rövid bemutatóórával, majd kezdődik a közös tánc, DJ zenéjére. Semmiféle előzetes tapasztalat vagy tudás nem szükséges, az esemény mindenkinek szól, aki szereti a műfajt.

További részletek itt.

10/11

Kim Corbisier: Je marche dans la rue kiállítás

Július 20-ig nézhetjük meg az aqb Project Space aktuális kiállítását; Kim Corbisier képeiből. A különleges megjelenésű, harsány karakterű és tragikus életű belga–magyar művésznő az utca forgatagában elkapott tekinteteket, tünékeny hétköznapi pillanatokat vetett vászonra. A Je marche dans la rue kiállítás képei szinte mintha filmfelvételek lennének, amikből a végére érve egy nagyvárosi miliő áll össze.

További részletek itt.

11/11

+1 Gödöllői Arbo-park

Az utolsó ajánlásunk azoknak szól, akik szeretik a természetet, az ezerarcú erdőt, a fákat, a hosszú sétákat, és nem bánják, ha Pesttől 30 kilométerre kell menni érte. A Gödöllő és Isaszeg határán lévő erdészeti arborétum 350 hektáron fekszik, és ebből 137-et szabadon be is barangolhatunk. Ha így teszünk, 154-féle erdőtípuson sétálhatunk keresztül, többek között lucfenyő, atlaszcédrus, szelídgesztenye és magyal társaságában. Az Arbo-park látogatása hétköznaponként ráadásul ingyenes, így jól működik egy munka utáni kutyasétáltatáshoz (pórázon!), egy madárcsicsergős rekreációhoz, vagy egy edukatív családi délutánhoz.

További részletek itt.

Címkék