Állatos programok, vonatozás, gyerekeknek szóló tárlatvezetések, nyomozós játékok, húsvéti programok. Íme néhány remek ötlet, ha a fővárosban töltenétek a tavaszi szünetet.

1/10

Merüljünk el a lengék világában! – Lengemesék a Magyar Zene Háza Hangdómjában – több időpontban, kivéve április 10.

Berg Judit a Rumini mellett egy másik csodás mesevilágot is megalkotott, amely szintén nagy kedvence az óvodás és kisiskolás korosztálynak. A könyvből egész estés filmek és tévésorozat is készült. A Nádtenger védelmezőinek izgalmas életébe kalauzol el a Magyar Zene Háza legújabb vetítése. Egy háromdimenziós térben folytatódik a történet, az élményt pedig Fejér Simon hangszerei és dalai teszik teljessé. Minden Lengemesék-rajongónak ajánljuk!

Részletek itt.


WLB-tipp: Az előadás után érdemes a Magyar Zene Háza előtti zenés játszóteret is kipróbálni, ahol ugrálva, ütögetve, lépdelve szólaltathatjuk meg a hangszereket. A Városligeti Nagyjátszótér pedig 5 percnyi sétára van.

2/10

Keressünk nyuszikat a múzeumban! – Óbudai Múzeum, április 8-ig

Április 1-jétől 8-ig várják a múzeumba a gyerekeket, a felnőtteket, a nagyszülőket, a családokat, a párokat és a baráti társaságokat egy vidám nyomozásra. Ha mindegyik kiállításban találunk nyuszit, és legalább 20-at a recepción megmutatunk, egy kis meglepetés vár ránk. A programon való részvétel a múzeumi belépő megváltása mellett ingyenes, III. kerületi lakosoknak a belépés ingyenes.
 
Részletek itt.

WLB-tipp: Mivel a nyuszikeresés a Játék a városban kiállításra is vonatkozik, érdemes megnézni a régi játékokat és történetüket bemutató tárlatot vagy bebarangolni a gombtörténeti kiállítást, ahogy mi is tettük.

3/10

Kezdjük és zárjuk a tavaszi szünetet gyerekeknek szóló tárlatvezetéssel! – Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria

Április 6-án a Szépművészeti Múzeumban 45 perces exkluzív vezetést tartanak a 6–12 éves korosztály számára. Több téma közül választhatunk, akár az egyiptomi művészet, akár az ókor, akár a mitikus állatok iránt érdeklődnek a gyerekek. A Magyar Nemzeti Galériában pedig április 11-én várják a családokat. Itt 58 éveseknek és 912 éveseknek szóló programok közül lehet válogatni. A programok között a szülők kedvezményes belépőjeggyel megnézhetik az állandó kiállításokat. 


Részletek itt és itt és itt.

4/10

Kalandozzunk a Sas-hegyen! – Sas-hegyi Látogatóközpont, április 9. 10:00

A tanösvénytúrán többek között arra is választ kapunk, hogy éltek-e nyulak a Sas-hegyen. Emellett számos érdekességet is megtudhatunk a 30 hektáros természetvédelmi területről, melyet körbeölel a város, és rengeteg különleges állat- és növényfajnak ad otthont. Majd kincskereséssel, kézműves-foglalkozással folytatódhat a nap. A kézművesprogramhoz 10 és 14 óra között lehet csatlakozni. A programra előzetes regisztráció szükséges!

Részletek itt.

5/10

Nyissuk meg a szezont, és pattanjunk fel a kerti vasútra! – Szezonnyitó és húsvét a Vasúttörténeti Parkban, április 10.

Húsvéti családi programmal nyitják meg a szezont a Vasúttörténeti Parkban. Április 10-én, húsvéthétfőn számos színes programmal várják az érdeklődőket 10 és 18 óra között. 11 órától az Ákom-Bákom Bábcsoport mutatja be a Világgá ment Csacsi és Bari című előadását. 13 órától az Aranykapu Hagyományőrző Társulat tavaszköszöntő műsorát nézhetjük meg. A Vaga Banda gólyalábasok csapata tavaszköszöntő dalokkal és mondókákkal, tojászsonglőrrel, magaslati öntözéssel és látványos jelmezekkel szórakoztatja a látogatókat. Az állatsimogatóban a nyuszik, a lámák, a minipónik és az alpakák mellett egy holland törpekecske és gidái is helyet kapnak. A kreatív kézművessarokban ünnepi alkotások készülhetnek. A park örök kedvenceire, a kerti vasútra, a kézihajtányra és a gőzmozdonyra, valamint a fordítókorongra is fel lehet majd szállni.
 
Részletek itt.

6/10

Nézzük meg a Bogyó és Babóca legújabb részét! – április 6-tól a mozikban

Április 6-tól játsszák a hazai mozik Bogyó és Babóca legújabb történeteit, immár az 5. egész estés filmjét. A Hónapok meséi az évszakok váltakozását mutatja be. A megszokott szereplők mellett feltűnik a filmvásznon a Liliomtündér varázslatos karaktere és egy kalandos utazás során a Zöld kukac is. A természet játékra hívja Babócáékat, akik mindegyik történetben valamilyen ötletes megoldással válaszolnak az őket ért kihívásokra. A kisgyerekek a moziban átélhetik, hogyan hívja meg a Barlangi pók teázni az esőben elázott méhecskét és szarvasbogarat, miként sikerül a szorgos hangyáknak megjavítani a kilyukadt ugrálóvárat, és milyen módon lehet újjávarázsolni az elromlott játék teherautót. Emellett a szereplők olyan társasjátékot is kitalálnak, amelynek célja nem a másik legyőzése, hanem a közös siker elérése. További magyar filmekről, amelyek tavasszal érkeznek a hazai mozikba, itt írtunk.

7/10

Nézegessünk cuki állatokat a tanyán! – Húsvétváró Tanyanapok a Kertvárosi Tanyaudvarban, április 7–8.

Van egy kis szeglete a XVI. kerületnek, ahol egy igazi tanya életébe csöppenhetünk bele. A Rákosmenti Mezőőrök telephelyén, a Sarjú utca 5. szám alatt találunk kecskéket, racka juhot, szárnyasokat is. Április 7-én és 8-án pedig kipróbálhatjuk a hagyományos tojázsberzselés technikáját, hogy saját ajándékkal lephessük meg a locsolókat.


Részletek itt.

8/10

Nyomozzunk a Vajdahunyadvárban, a Rejtélyek kertjében!

A Rejtélyek kertje játékos nyomozás és kiállítás termeibe lépve egy képzeletbeli titokzatos kertbe csöppenhetünk, ahol egy izgalmas detektívjáték részesei lehetünk. A játék során felfedezhetjük az élőlények rejtett éjszakai életét és meglepő tulajdonságait, valamint találkozhatunk a kert különös lakóival, miközben próbára teszik érzékeinket, szemfülességünket és nyomozói képességünket. A 700 négyzetméteren elterülő kiállítás sejtelmes látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó detektívtanoncokat. Húsvéthétfő kivételével a tavaszi szünet minden napján nyitva lesznek!

Részletek itt.

9/10

„Légy ott” az Állatkertben! – húsvéti programok és állatos bemutatók, április 7–10.

Április 7. és 10. között a Varázshegyben kézművesprogramok és a felelős állattartással kapcsolatos előadások várnak ránk. Az Információs Pavilonban pedig érdemes beszerezni a Családi Tojásvadászathoz szükséges kalandlapokat, és indulhat a nyomozás. Emellett ezeken a napokon is részt vehetünk „Légy ott”-programokon, vagyis különböző állati bemutatókon. A bejáratnál pedig a Nyuszival vagy a Tavasztündérrel is szelfizhetünk.
 
Részletek itt.


WLB-tipp: Már nyitva van a Margitszigeti Kisállatkert is, ahol április 7. és 10. között számos programmal készülnek, köztük kézműves-foglalkozással, pónilovaglással és előadásokkal. Ez utóbbi helyszín látogatása ingyenes!
 
Részletek itt.

10/10

Ünnepeljünk a Gyermekvasúttal! – 75 éves a Gyermekvasút, április 11.

Ha egy igazán izgalmas, kirándulással egybekötött programmal szeretnénk búcsúzni a tavaszi szünettől, akkor irány a Széchenyihegy állomás, ahol járműbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készülnek, fellép az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar, és újra összeáll a hajdani énekkar is. Lesz kerti vasút, krampácsolás, és kiállítanak egy, a kisvasúttal egyidős nosztalgiabuszt is. Az ünnepi alkalom miatt sűrűbben közlekednek majd a vonatok a teljes vonalon. Az 1948-ban átadott első építési szakaszon (Széchenyihegy és Virágvölgy között) nosztalgiavonatok indulnak, de vezetett séta keretében gyalog is megtehetjük a 3 kilométeres vonalrészt, miközben sok érdekességet tudhatunk meg a kezdetekről.

Részletek itt.

Címkék