Be kell vallanunk, hogy bár a téli Budapestben mindig igyekszünk meglátni a legjobbat, de már alig vártuk, hogy beköszöntsön a tavasz. Nincs is annál jobb, mint úgy végigsétálni a kedvenc útvonalainkon, hogy közben ragyogóan süt a nap, a rügyekből bomlanak a virágok, és trilláznak az ágakon a madarak, nem is beszélve arról, hogy hamarosan nyitnak a teraszok, ahol egy gin-tonikkal a kezünkben azonnal elfelejthetjük minden gondunkat.

Ginben, mondhatni, már profik vagyunk, ezért itt volt az ideje, hogy a tonikkal is foglalkozzunk, hiszen a tökéletes G&T-párosítás elengedhetetlen része. Nemrég felfedeztünk magunknak egy magyar tonikmárkát, a 2022-es Great Taste Awardson díjazott &T Tonic Watert. A klasszikus és light Indian, a kifinomult perzsa rózsa, a frissítő uborka, az egzotikus juzu, a zamatos grépfrút, a kék áfonya és a rebarbara ízesítésű tonikok, valamint a pikáns gyömbérsör, a ravasz smoky kóla és a gyömbérmixer rendesen megpörgették az eddigi gin-tonik-élményeinket. Ezért most 10 helyet ajánlunk, ahol feltétlenül próbáljátok ki az &T Tonic-párosítással érkező koktélokat, és megsúgjuk: a gin-tonikon túl is van élet, a matcha-tonik és a Tubi-tonik lesz szerintünk a nyár új slágere...

1/10

A vadorzó: Bestia

Mi is lehetne jobb, mint a tavasz első napsugaraiban fényfürdőzni a nyüzsgő Bazilika szomszédságában? A nappal doromboló, éjjel pedig igazi vadorzóvá változó Bestia a füstös steakeken, a szaftos hamburgereken és a mindig megújuló fogásokon túl egy remek bárral is vár minket, ahol gin-tonikok és koktélok egész garmadája közül választhatjuk ki kedvencünket. Igazi hedonistáknak ajánljuk, akik egy percre sem szeretnének kimaradni a tavaszi zsongásból Budapest egyik legszebb piazzáján. Az epres bolondítással érkező juzus, &T tonikos Sassy GT tökéletes választás, ha mi akarunk először kiülni a Bestia teraszára.

2/10

Az elegáns: Centrál Kávéház

Tavaly nyitotta meg újra kapuit két év bezártság után a világhírű Centrál Kávéház, ahol a századfordulón még a legfontosabb irodalmi lapok szerkesztői üléseztek nap mint nap. Most újra átélhetjük az 1900-as évek grand caféinak hangulatát, mindezt egy modern, otthonos és kényelmes találkozóhelyen, ahol a klasszikus elegancia találkozik a bohém hétköznapokkal. A teraszon élvezhetjük a Károlyi Mihály utca sikkes, párizsi hangulatát, és szemezhetünk az átellenben található galéria festményeivel. Betérhetünk egy fenséges villásreggelire, ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk, a Centrálban a finom irodalmi utalások és a kávék mellett remek fogások várnak ránk. Na meg egy grandiózus pezsgőbár és az elengedhetetlen koktéllap, a gin-tonikoknak pedig csak a fantáziánk szab határt.

3/10

A laza: Esetleg Bistro

Még mindig Pesten vagyunk, de egyre közelebb merészkedünk a Dunához, sőt a Bálna tövében található Esetleg Bistro terasza az egyik kedvenc folyóparti panorámaszpotunk. Süt a nap, szikrázik a Duna, ragyog a Gellért-hegy, kezünkben egy koktél, meg is van a tökéletes nap receptje. Az Esetlegben indíthatunk reggelivel, folytathatjuk egy laza ebéddel, a vacsora pedig már a balzsamos estében és egy kellemes buliban végződhet. A lazulós, napágyban chillezős délutánokhoz a Monkey 47 gint ajánljuk a perzsa rózsás &T tonikkal, tökéletes virágos kiegészítője egy tavaszi napnak a Duna-parton.

4/10

A cool: Extra

Maradunk még Pesten. A körfolyosós, gangos bérházak hatalmas belső udvarai vitathatatlanul a kedvenceink, az Extrában pedig folyton pezseg az élet, akár ebédelni is beugorhatunk vagy vacsorázhatunk, ugyanis a bár mellett a konyha is remek. Ha csak alapoznánk egy kisebb vagy nagyobb társasággal, mielőtt belevetnénk magunkat a belvárosi éjszakába, akkor ne is keresgéljünk tovább, főleg ha a gin-tonik lesz az este alapja. Az Extrában majdnem 20-féle gin közül válogathatunk, és ne féljünk egyedi tonikkombinációkkal kérni őket. Itt is a bárpultban figyelnek az &T Indian és uborkás prémiumtonikjai.

5/10

A profi: Gin Corner

Ha profi ginszakértővé szeretnénk válni, kísérletezni támad kedvünk, vagy egyszerűen csak innánk egy igazán jó gin-tonikot, akkor az Erzsébet tér felé kell vennünk az irányt, ahol a Gin Cornerben közel 100-féle gint kóstolhatunk. Spanyol, holland, észt, japán és persze magyar ginek is várnak, na meg ginfűszerek és tonikok garmadája. Magas bárszékeken élvezhetjük a harmincas évek hangulatát, egy kisebb benyílóban pedig cseresznyezuhatag alatt ejtőzhetünk. A galéria az igazi fanatikusok helye, ugyanis a saját magunk által választott ginhez megfelelő fűszereket és tonikokat kapunk, így nagyobb fiaskók nélkül kísérletezhetünk a legjobb gin-tonik összeállításával. A gineken kívül a tonikokra is koncentrálhatunk, itt akár végigkóstolhatjuk a nyolcféle különböző ízű &T tonikot

6/10

A zsivány: Szimpla Kert

A belvárosi romkocsmák egyik első fecskéje volt, mára a világ top utazási magazinjainak vezető szereplője a Szimpla. Bevalljuk, tizenpár évvel ezelőtt még ez volt a törzshelyünk, ma már ritkábban vesszük az irányt errefelé, de ha külföldről jön vendégünk, vagy meg szeretnénk mutatni valakinek Budapest esszenciáját és ikonikus helyszínét, biztos, hogy a Szimpla lesz az első állomásunk. Évente rácsodálkozunk, hogy a kedvenc elemeink, mint a fürdőkád vagy a dzsungelsarok, még megvannak, de folyton új elemekkel bővül, színesedik, szinte organikusan növekszik a hely. Nekünk nosztalgia, külföldi ismerőseinknek pedig wow-faktor ellátogatni ide, az italkínálatban pedig mindig elsőként követi a trendeket a romkocsma. Balzsamos tavaszi délutánokon mindenképp érdemes betérni a kertbe, ahol a magyar ginek és tonikok világában is kalandozhatunk.

7/10

Az üde: Szaletly

Még mindig Pesten járunk, de most kikacsintunk Zugló irányába, hiszen nem csak a belvárosban élvezhetjük a tavasz első napsugarait és a frissítő gin-tonikokat. Az egykori legendás Thököly étterem helyén nyílt meg 2020-ban a Szaletly, ami azóta is a környék egyik legkedvesebb helye. A laza, szerethető és otthonos vendéglő egy szuper kerthelyiséggel egészül ki, ahol lengedező fehér függönyök, fából ácsolt zöld bokszok várnak ránk. Ha a Városligeten túl is szeretnénk élvezni a tavaszt, akkor itt a helyünk. A hűvösebb napokon is nagyon világos, friss, skandináv hangulatú enteriőrrel vár minket az étterem, ahol bent is sütkérezhetünk a napon a hatalmas üvegablakoknak hála. Ha pedig a tavasz, akkor muszáj a kezünkbe venni egy gin-tonikot, a Szaletlyben pedig az &T Tonic egész palettáját végigkóstolhatjuk a tökéletes ginpárosításokkal. Hűvösebb napokra a fűszeres Bobbys ginnel kombinált perzsa rózsás tonikot ajánljuk, amihez narancs és szegfűszeg dukál, ha pedig feljebb kúszik a hőmérséklet, akkor a Hendrick’s Gin és az uborkás &T tonik lesz a tökéletes kombináció.

8/10

Az irodalmi: Hadik Kávéház

Végre átértünk Budára, ahol a remek gin-tonikokat olyan klassz helyeken élvezhetjük, mint a Hadik, amit többek között Karinthy, Kosztolányi és Déry is törzshelyének hívott annak idején. A Bartók Béla út az elmúlt években szó szerint kivirágzott, jobbnál jobb kávézók, bárok, galériák és éttermek sorakoznak egymás mellett. Nem tagadjuk, az egyik kedvenc városrészünk, a Duna, a Gellért-hegy és a Szabadság híd közelsége, a havi rendszerességű minifesztiválok és a programdömping mellett egy nyugisabb délutánon is jóleső érzés végigsétálni a Bartókon és beülni egy olyan ikonikus helyszínre, mint a Hadik. Programokból itt sincs hiány, rendszeresek az irodalmi események, de ha csak azt akarjuk, hogy átjárjon minket a kreatív, alkotó energia a bohém és színes Hadikban, akkor itt a helyünk. Érdemes megkóstolni a híres íróinkról-költőinkről elnevezett koktélokat, vagy egyszerűen csak egy frissítő gin-tonik mellett töltekezni a kulturális élményekkel.

9/10

A bohém: Nemdebár

A II. került éjszakáinak szíve és lelke, a régi motorosoknak a Moszkva tér ikonikus bárja, az ifjabbaknak pedig a Széll Kálmán tér törzshelye a Nemdebár. Esténként szuper zenék és a pult mögött a legjobb lemezekkel variáló DJ-k adják meg az este alaphangulatát, az ütemekre könnyű belesüppedni a fotelek mélyébe. Zenészek és művészek alaphelye, a budai underground fellegvára, ahol a teraszon kiélvezhetjük a tavasz első jó idővel kecsegtető napjait. Legyen szó hajnalig tartó buliról vagy egy gyors találkáról a Nemdebárban, a remek zenék és a gondosan kiválasztott gin-tonik tökéletes alapja lesz egy emlékezetes délutánnak, estének. Ha pedig bohémság, akkor kérjük az &T Spicy Ginger Beert, ami különösen népszerű a budai Nemdebárban!

10/10

A vagány: Zsiráf Buda

Ha Buda, akkor Millenáris. A főváros egyik legnagyobb budai parkjából nem hiányozhat egy olyan lazulós, vagány hely, mint a Zsiráf. A jó idő közeledtével a hatalmas teraszról élvezhetjük a megújult Széllkapu nyüzsgését, ha pedig hűvösebb idő van, behúzódhatunk a hangulatos belső térbe. Tökéletes hely a tavasz első gin-tonikjának elfogyasztására, ráadásul az italozást remek nápolyi pizzákkal kísérhetjük. Zenék terén sem lehet panaszunk, akusztikus koncertek és DJ-k adják meg a nap ritmusát, így ha Budán egy remek teraszos-kiülős-nyugis-lazulós helyet keresünk, akkor a Zsiráf lesz a legjobb választás.

Cikkünk az első prémium magyar tonikkal, az &T Tonickal együttműködésben készült. Róluk itt találtok további infókat, de érdemes lecsekkolni a Facebook- és az Insta-oldalukat is a legújabb lelőhelyekért.

Címkék