Az utóbbi tíz évben sosem látott mértékben nyíltak prémium- és luxushotelek Budapesten, nem kevéssé hozzájárulva a magyar gasztroforradalom sikeréhez is. Jó hír, hogy – dacára a koronavírus-járványnak és az egész Európában érzékelhető megélhetési válságnak – a trend nem látszik megtorpanni, hamarosan menő láncok vetik majd meg a lábukat a magyar fővárosban. Róluk lesz most szó!

Egy-két vidéki példát leszámítva lényegében kijelenthető, hogy Magyarország egyelőre azon államok táborát erősíti, ahol a nemzetközi luxushotelláncok kizárólag a fővárosban találhatók meg. Talán Horvátországot leszámítva így van ezzel mindegyik szomszédunk is, ami nyilván abból fakad, hogy az ezt a nívót megfizetni képes utazók zöme a fővárosokat keresi fel. Így alakult történelmileg, hogy ott van leginkább mit nézni, operaházzal és jelentős múzeumi közgyűjteményekkel sem rendelkeznek a vidéki városok, különleges gasztroélményekből is itt akad a legtöbb opció, a luxusüzletekről nem is beszélve. Budapestnek igazából ezen a fronton két konkurense van a szűkebb régióban: Bécs és Prága. A rivalizálás nem új keletű, hiszen már a Monarchia idejében is létezett, s bár a kiegyezés után nagyon rákapcsoltunk, a császárvárost sosem tudtuk legyőzni. A kocka most fordul, ugyanis olyan brandek lesznek itt, amelyek miatt még az osztrák sógorok is sárgulnak majd az irigységtől. Na de melyek is ezek?

1/4

Klotild Palota St. Regis Budapest

A St. Regis a világ egyik legelőkelőbb lánca, a Marriott-csoport egyik luxusmárkája. Az egykor a Buddha-Bar-lánc budapesti hoteljének is otthont adó, 1906-ban Szász–Coburg–Koháry Klotild osztrák főhercegné, magyar és cseh királyi hercegné megrendelésére bérpalotának épült északi Klotild-palota felújítva nyílik meg hamarosan – az eredeti tervek szerint ennek már a múlt év második felében meg kellett volna történnie. A 12 ezer négyzetméteren, a Ferenciek terén nyíló hotel tulajdonosa a katari Ali Bin Ali Group, amelynek nem ismeretlen a luxusipar. Sok egyéb tevékenységük mellett az övék Doha egyik luxusáruháza, a Galeries Lafayette helyi egysége is, továbbá több mint 40 luxusékszer- és -óramárkát forgalmaznak a közel-keleti olajmonarchiában, úgymint a Piaget-t, a Cartier-t vagy a Panerait. Az 1904-ben alapított St. Regisnek jelenleg csupán 6 hotelje van Európában, a 102 szobával és lakosztállyal rendelkező budapesti globálisan azonban az 57. egység lesz, amelyben a mi örömünkre természetesen lesz majd étterem, bár, kávézó és spa is.

2/4

W Budapest

A W-lánc szintén a Marriott-csoport luxusbrandje, amelynek első közép-európai szállodája Budapesten még az idei évben megnyílik a hányattatott sorsú, jelenleg felújítás alatt álló Andrássy úti Drechsler-palotában – közismertebb nevén az egykori Balettintézetben. Az Operaházra panorámás neoreneszánsz épületben 151 szoba és lakosztály lesz, továbbá természetesen gasztronómiai egységek is. Ami különlegesség lesz, az a spaélmény és az edzőterem, a W Hotelsnek erre saját brandjei vannak, előbbi AWAY Spa néven, utóbbi FIT Gymként fog majd üzemelni. Hangulatos lesz majd a boltíves árkádok alatt kávézni is, és bámulni a sugárút forgatagát!

3/4

Kimpton Hotel Budapest, an IHG Hotel

Az InterContinental Hotel & Resort szállodakonglomerátumhoz tartozó Kimpton brandet a Market-csoport tagja, a Market Asset Management Zrt. hozza be Magyarországra, a Bem József téren jelenleg is felújítás alatt lévő Radetzky-laktanya fog otthont adni a hotelnek. A 127 szobás, 2024-ben nyíló szállodának lesz fine dining étterme és rooftop barja is, amit annak fényében különösen várunk, hogy a tulajdonosi csoport már bizonyította szakértelmét gasztró témában a belvárosi Yama fúziós étteremmel. Európa 8. Kimpton hotelje talán mind közül a legkülönlegesebb lesz, köszönhetően a belsőépítészetnek. A világhírű dizájnert, Marcel Wanderst kérték fel ugyanis a tulajdonosok az enteriőrök megálmodására. A holland tervező, a neves Moooi dizájnbrand társalapítója több hotelt is tervezett már, leghíresebb munkája a Mondrian-lánc dohai egysége. Reméljük, ide is éppannyira szürreális dolgokat talál ki!

4/4

Dorothea Hotel, Autograph Collection

Igen, a Marriott-csoport elég felülreprezentált Budapesten, e prémiumbrandjüket a BDPST Group hozta be az országba. Az ötcsillagos hotel egy komplett háztömbben nyílik meg az idei évben. Nevét – miképp az épület egyik oldalát határoló Dorottya utca is – Mária Dorottya württembergi hercegnőről kapta, aki József nádor harmadik felesége volt. Az enteriőrök megtervezésére a világhírű milánói építészt, Piero Lissonit kérték fel a tulajdonosok, aki tavaly ősszel a 360 Design Budapest programsorozatának keretében előadást is tartott nálunk, és elmondta, hogy az egyik legnagyobb kihívás az volt az irodája számára ebben a projektben, hogy miként hozza össze a különböző korokból származó három épületet. A közrefogott udvart üvegtetővel fedik be, lényegében egy belső, egész évben zöldellő kertet létrehozva ezáltal, amely a budapestieket is várja majd, ha a szálloda valamelyik gasztroegységét meglátogatnák.


Ne legyünk elégedetlenek, de az örömünk egyelőre nem lehet teljes, hiszen fontos brandek hiányoznak még a városból, reméljük, egyszer itt is lesz Raffles, mint Varsóban, vagy Park Hyatt, mint Bécsben. Ha a piaci pletykákra lehet alapozni, Prága után sok évvel a Mandarin Oriental is érdeklődik Budapest iránt – de a következő cikkig hadd maradjon a mi titkunk, hogy pontosan melyik patinás épületünk lehet a szerencsés.

Címkék