A látványsportokat szurkolóként nézni is szuper, a fociban, a kosár- vagy a röplabdában pedig éppen az a jó, hogy a legtöbben már az iskolából ismerjük ezeket a sportokat és szabályaikat. Ám előfordulhat, hogy valami újdonságra vágyunk, ilyenkor pedig számtalan más, kevésbé ismert, ám egyre népszerűbb alternatív labdajáték közül választhatunk. Ezek közül ajánlunk néhányat, ahol egy jó csapatban vagy sportszerű ellenféllel megküzdve az edzés után testileg-lelkileg felfrissülve vághatunk neki a mindennapoknak.

1/6

Squash

Noha a squash gyökerei a 19. századig nyúlnak vissza, itthon csak 20 éve vált ismertté, azóta pedig az egyik legnépszerűbb alternatív labdajátékká nőtte ki magát, az igazolt versenyzők, klubok és a pályák száma is folyamatosan nő. Ez nem is csoda, hiszen a teniszre emlékeztető labdajáték elsősorban gyorsasága miatt mind a mentális, mind a fizikai állóképességet javítja, arról nem is beszélve, hogy bármilyen szinten űzzük is ezt a sportot, garantált a jó hangulat. 

Hol próbálhatod ki? 
 
A & TSA
City Squash Club
RSC
Arnold’s Gym
Római Teniszakadémia és Squash Klub
Griff Squash és Fittness Club
Angyalföldi Sportközpont

Egyesületek kicsit profibbaknak: 
 
Műegyetemi Atlétikai és Football Club
Budai Squash Egyesület
Csőterv Sportegyesület
City SC
Pro Squash Akademia Griff SE

2/6

Padel

A padel a squash és a tenisz ötvözete, rövid idő alatt elsajátítható, és akár kardiózásnak is tökéletes, hiszen rendesen átmozgat. A sport a 60-as években Mexikóból indult, Magyarországra a 2010-es években érkezett meg, a Magyar Padel Szövetség pedig 2018-ba alakult. A szövetség 2018 óta rendez versenyeket, évente átlagosan 6 ranglistaversenyt, egy Magyar Bajnokságot és 2020 óta már csapatbajnokságot is. 

Hol próbálhatod ki? 
 
Premier Padel (Adyliget/Hűvösvölgy/Hidegkút)

Egyesületek kicsit profibbaknak: 
 
BVSC Padel Klub

3/6

Teqball

A teqball magyar találmány, a foci és az asztalitenisz elemeit ötvözi. A sportot különleges, ívelt asztalon játsszák, focilabdával, amihez a kezek kivételével bármilyen testrésszel hozzáérhetünk. A teqballt hivatalosan 2016-ban Budapesten mutatták be, Ronaldinho közreműködésével, azóta számos focista kedvence lett már, az első világbajnokságát 2017-ben a magyar fővárosban rendezték meg, 2022 óta pedig hungarikumnak számít. A sportág mindkét nem körében népszerű, sportértékén túl nagy közösségformáló erővel is bír. 

Hol próbálhatod ki? 
 
Puskás Aréna Park
Bikás park
Városligeti Sportcentrum

Egyesületek kicsit profibbaknak: 

Bp Tequers
Kelen Sport Club
Infinity Teqball
Phoenix Teqball Academy Sportegyesület

4/6

Floorball

A floorball a hokira hasonlít, de jég nélkül, tornateremben is játszható. A sport a 80-as években született meg, hazánkban pedig 1989-ben alakult meg a Magyar Floorball Szakszövetség. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyűszerkezetű, karbonszálas ütőkkel terelik a kemény, lukacsos, műanyagból készült labdát. A sport nagy előnye, hogy ugyanolyan látványos és dinamikus, mint a jégkorong, viszont azoknak is ajánlható, akik a hokit túl agresszívnek találják. 

Hol próbálhatod ki?
 
Phoenix Fireball Sport Egyesület 
IBK Cartoon Heroes
Torpedo ATTE

5/6

Futsal

A futsal a labdarúgás teremben játszott változata, a focihoz hasonlóan a FIFA irányítja. Kitalálója a magyar származású Gaal Endre, a sport a 80-as években kezdett el igazán népszerű lenni Magyarországon. A játéktér a kézilabdáéval azonos méretű, a sportot speciális labdával játsszák, a pályán egyszerre csapatonként 5 játékos (4 mezőnyjátékos és 1 kapus) lehet. Ha csak amatőr szinten passzolgatnánk, erre sok helyen van lehetőségünk, hiszen csak kézilabdapálya és egy speciális labda szükséges a sporthoz.

Hol próbálhatod ki? 
 

Újpest Futsal Club
Hidegkúti SC
Csepel Utánpótlás SE
ELTE-BEAC

6/6

Dodgeball

Tavalyi cikkünkben részletesebben is bemutattuk a dodgeballt, ami leginkább a kidobósra hasonlít, ám a játékban egyszerre szereplő öt labda, az akrobatikus ugrások és a gyors akciók korántsem a tesiórák világát idézik. A sportág az angolszász országokból indult, és csak pár évtizedes múltra tekint vissza, Magyarországon pedig igen frissnek számít. Mindenesetre szuper sport, ahol fiúk és lányok, fiatalabbak és idősebbek is együtt játszhatnak amatőr szinten, és mindenkinek jut hely és szerep a csapatban.


Hol próbálhatod ki? 
 
Budapest Pirates DC

Címkék