Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

10 bemutató, hogy ne teljen el színház nélkül a február

Februárra már valószínűleg elfogynak a karácsonyra kapott ajándék színházjegyeink, ahhoz viszont nem kell különösebb indok, hogy beüljünk egy-egy új bemutatóra. Senki se gondolja, hogy a tél utolsó hónapjában megáll az élet a függönyök mögött, bőven számíthatunk budapesti premierekre, nagy visszatérésekre és ősbemutatókra. Megkönnyítettük a dolgotokat, és csokorba gyűjtöttük azokat az előadásokat, amelyeket mi is nagyon várunk. Van köztük kőszínházi színdarab és független társulati, magyar és nemzetközi rendező, klasszikus és kortárs, és a listán egy opera-előadás és egy koncert is helyet kapott. Ha pedig szeretitek az interaktív produkciókat, még az is előfordulhat, hogy ti alakíthatjátok a színpadi történéseket.

1/10

Ördögi kozmetika – Karinthy Színház, február 3.

Amélie Nothomb filozófiai krimijét, az Ördögi kozmetikát viszi színpadra február elején Ilja Bocsarnikovsz a Karinthy Színházban. Az orosz rendező nevével korábban már találkozhattunk kaposvári, debreceni előadások kapcsán, és már nagyon várjuk, hogy láthassuk Budapesten is. A fekete humorral átitatott, metafizikai kérdéseket is boncolgató történet egy két idegen férfi között kialakuló beszélgetést mutat be egy reptéren, amely a kezdeti felszínességből (bár már érezni lehet lappangó titkokat) kegyetlen végkifejletbe torkollik. Textor Texelt Mészáros Béla, Jerome Angustot Mészáros András alakítja.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok!

2/10

Isten – Örkény Színház, február 10.

Az Örkény Színház februári premierje is teret ad a nézők véleményének és a nézői döntéseknek, legújabb előadásukkal folytatva az aktuális közösségi, társadalmi kérdések színpadi megvitatását. Ferdinand von Schirach Isten című darabja az eutanázia kérdését állítja a középpontba, nem megkerülve sem az etikai, sem a vallási és a jogi felvetéseket. Az előadás egy vita formájában mutatja fel orvos szakértők, jogászok és az egyház képviselőinek szempontjait, amelyek egy hetvenöt éves férfi (Gálffi László) kéréséről döntenek. 

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

3/10

Back-Pack – Trafó, február 11.

Napjaink egyik népszerű témáját és kutatási területét dolgozza fel a Jónás Vera Experiment és a Soharóza kísérleti kórus a Trafóban. Három év várakozás után február 11-én láthatjuk először a rendhagyó előadást, ahol a családi mintáink, hagyományok, berögződések, vagyis mindazok kerülnek terítékre, amiket születésünktől kezdve hátizsákként cipelünk. A koncertet egy hosszú hónapokon keresztül tartó kutatás és közös elmélyülés előzte meg, ami pedig ebből született – a zene, videóvetítés és mozgás egyvelege – minket is gondolkodásra fog hívni.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

4/10

A fából faragott királyfi – Operaház, február 11.

A fából faragott királyfi 1917. május 12-i ősbemutatója óta eltelt 105 év, és több koreográfus is színre vitte a darabot, amely azóta folyamatosan a repertoár részét képezi. Az idei évadban február 11-én és további 5 alkalommal láthatjuk az előadást, melyet Velekei László, a Győri Balett igazgatója keltett újból életre, és amelyben egy meseszerű, varázslatos erdei világ keretezi két ember valós küzdelmeit, nehézségeit. Az est második felében pedig egy másik Bartók egyfelvonásos, A kékszakállú herceg vára c. operát láthatjuk.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

5/10

Kék lagúna – Trafó, február 16.

Ördög Tamás munkáit, legyen szó filmről vagy színházról, – eddigi tapasztalataink szerint – érdemes figyelemmel követni. Február közepén egy újabb Dollár Papa Gyermekei előadást nézhetünk meg a Trafóban, Henry De Vere Stacpoole 1908-ban megjelent, A kék lagúna című regénye alapján. A történetet valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, mindannyian találkozhattunk már több sikeres és kevésbé sikeres filmes feldolgozással. Azt pedig, hogy a hajótörött szerelmesek hogyan boldogulnak egy lakatlan szigeten és a Trafó színpadán, kíváncsian várjuk.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

6/10

Koldusopera – József Attila Színház, február 18.

A József Attila Színház februárban két klasszikus bemutatóját is műsorára tűzte. Február 18-án a zenés színház műfajának egyik legmeghatározóbb előadását, Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperáját nézhetjük meg Bagó Bertalan rendezésében. A tandráma a londoni szegények és a velük ellentétben fényben élő gazdagok világát mutatja be kritikusan, egy baljós házasság és koronázási ünnepség bonyodalmain keresztül.
 
Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

7/10

A Rózsák háborúja – Art-Színtér, február 20.

Egy nem kimondottan Valentin-nap-hangulatú témát dolgoz fel Warren Adler A Rózsák háborúja című előadása, melynek bemutatóját február 20-án láthatjuk az Art-Színtérben. Csiby Gergely fiatal rendező és színész egy válás történetét vitte színpadra, amelyben Jonathan (Seress Zoltán) és Barbara Rose (Györgyi Anna) 25 év házasság után elszánt harcba kezdenek a közös házért, és mindent bevetnek, hogy egymást legyőzzék. Az előadás a nagy sikerű, azonos című film színpadi változata.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

8/10

A Karamazov testvérek – József Attila Színház, február 24.

A József Attila Színház második februári bemutatója a Dosztojevszkij-életmű utolsó és egyben legfontosabb regényéből, A Karamazov testvérekből készült előadás. Hargitai Iván nem először rendez Dosztojevszkijt, most azonban másfél órába sűríti mindazt a szenvedélyt, amit az orosz író 1200 oldalba, így is fokozva azt a lüktetést, amit a szöveg is tartalmaz: négy különböző életút, négy fiú, egy apa és egy gyilkosság.
 
Jegyekért és további infóért ide kattintsatok!

9/10

Csodálatos vagy, Júlia! – Játékszín, február 25.

A színházkedvelők nagy része valószínűleg már hallott róla, hogy hosszú kihagyás után újra színpadon láthatjuk Eszenyi Enikőt, aki a Csodálatos vagy, Júlia! című színdarabban alakítja majd a főszereplőt. A színdarabot február 25-én mutatják be a Játékszínben, Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának rendezésében. A történet kendőzetlenül, ugyanakkor szórakoztatóan tárja elénk a megöregedés folyamatát, egy idősödő színésznő és egy nála jóval fiatalabb férfi szerelmén keresztül, de a hűség, a hivatás és a házasság is feldolgozásra kerül. A rendező elmondása szerint ne olyan, könnyed darabra számítsunk, amit már a ruhatárban elfelejtünk – hagyjuk hát, hogy átjárjon, megdolgozzon.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

10/10

Ki ölte meg az apámat – Jurányi Inkubátorház, február 28.

Egy különös érintkezésnek lehetünk tanúi a FÜGE Produkció február 28-i bemutatóján, mely pont az érintkezés lehetetlenségét viszi színre. A Ki ölte meg az apámat? című előadás Édouard Louis azonos című regénye alapján készült, és egy fiú-apa kapcsolatot mutat be: küzdelmeiket egymással, egymás megértéséért és elfogadásáért, illetve az egymás iránt érzett szeretet megéléséért és kimutatásáért. Miközben egy nagyon személyes, intim történetbe avatnak be a rendezők (Kovács Domokos, Szenteczki Zita) és a színészek, a politikai környezet és a társadalmi felelősség kérdése áll a középpontban. Külön érdekessége az előadásnak, hogy a bábszínházat ötvözi a kortárs tánccal, a szövegkórust a politikai kiáltvánnyal és az alkotók személyes vallomásaival.

Jegyekért és további infóért ide kattintsatok! 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A