Szeretünk a Várnegyed titokzatos, macskaköves utcáin kalandozni, de hogy is jutunk fel a Várhegy tetejére, ha épp nem a várbuszt vagy a siklót választjuk a meghódítására? Számos útvonalon felsétálhatunk a nevezetességekhez, lépkedhetünk a Halászbástya klasszikus lépcsőin, tavasszal a virágba borult Korlát utcain kacskaringózhatunk, viszont a mi egyik nagy kedvencünk a Várkert Bazár acélkorlátos grádicsa.

1/16

Halászbástya

Halászbástya csúcsos süvegű tornyait, patinás szobrait és a háttérben kikandikáló Mátyás-templomot mindenki jól ismeri, és az impozáns emlékmű tervezőjéről, Schulek Frigyesről elnevezett főlépcsőn is biztos mindenki felsétált már pár alkalommal. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy az épületegyüttes nem is olyan régóta része a budai látképnek: 1895 és 1902 között épült, az 1896-os millenniumi évfordulóhoz kötődő városrendezés keretében.  

Nevezetes helyek a közelben: Mátyás-templomRuszwurmHilton Budapest

2/16

Szalag lépcső

Ez a magas fákkal, borostyános falakkal és kovácsoltvas lámpákkal szegélyezett lépcső a kevésbé ismert utak közé tartozik, pedig nincs is olyan messze a Halászbástyától – tökéletes választás, ha egy kellemes sétával egybekötve szeretnénk mihamarabb a budai rakpartról a Várnegyedbe jutni. A kecsesen kanyargó, árnyas lépcső nem is kaphatott volna találóbb nevet.

Nevezetes helyek a közelben: Clark Ádám tér, Halászbástya

3/16

Hunyadi lépcső

várfalak felé törő lépcsősor nevét a hős hadvezérről, Hunyadi Jánosról kapta, aki az 1456-os nándorfehérvári csatában nagy túlerővel szemben győzte le az ostromló török hadakat. A grádics alsó szakaszát az elmúlt években felújították, és a páratlan panorámájú Ellyps sétány része lett.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Clark Ádám tér

4/16

A Budavári Sikló közelében

királyi palotát a Clark Ádám térrel összekötőösvényekből és lépcsőkből álló útvonal jó alternatíva lehet annak, aki a Gellért-hegyi sikló helyett sportosabb módon közelítené meg a hegy tetejét. Az erre sétálók ódon boltívek alatt és kies parkok mellett haladhatnak, míg végül elérik a Habsburg-kaput.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Sikló, Alagút, Clark Ádám tér

5/16

A Budavári Palota előtt

Budavári Palota középpontja előtt elterülő terasz és az itteni bejárat az osztrák császárok uralkodásának idejét idézi. A kapu barokk részletgazdagságának és a szépen megmunkált, kovácsoltvas lámpaoszlopoknak köszönhetően az idelátogatóknak igazán előkelő fogadtatásban lehet részük. A panoráma a szimmetrikus, kettős lépcső keleti oldaláról a legmegkapóbb.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Sikló, Budavári Palota

6/16

Várkert Bazár

Várkert Bazár egykor a Budavári Palotát körülölelő park legelőkelőbb bejárata volt, a széles körű felújítást követően pedig az Operaházat is megálmodó Ybl Miklós által tervezett épületkomplexum mára visszanyerte régi eleganciáját. A két eredeti lépcsőt helyreállították, sőt újakat is építettek (ideértve a látogatók kényelmét szolgáló mozgólépcsőt is), amelyek segítségével lélegzetelállító panorámájú pontokra juthatunk fel.

Nevezetes helyek a közelben: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria

7/16

Sándor Móricz lépcső

A Várkert Bazár mellett található meredek lépcsősor a helyi arisztokrácia egyik legzabolátlanabb képviselőjéről kapta a nevét. A XIX. századi nemes lovasmutatványaival vált híressé: embereken, kocsikon ugratott át, nem átallott beltérben nyargalászni, sőt egyszer lovas kocsin száguldott le az egyik budavári lépcsőn. Nem tudni, ez volt-e Sándor gróf hajmeresztő produkciójának helyszíne, de ha igen, akkor megemeljük az összes kalapunkat!

Nevezetes helyek a közelben: Várkert Bazár, Orvostörténeti Múzeum

8/16

A buzogánytorony közelében

Több lépcső is csatlakozik a buzogánytorony alatt kanyargó bástyához, amely évszázadok óta szolgálja a Budavári Palota védelmét – a feljárók valószínűleg nemegyszer játszottak fontos szerepet a várost ért támadások során. Bizonyos szögből nézve némelyik lépcsőfok szinte teljesen beleolvad a mögötte magasodó kőfalba.

Nevezetes helyek a közelben: Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota

9/16

Alagút utcai lépcső

Az Alagút utca meredek lépcsője a Várhegy alatt futó Alagút nyugati végénél indul, de a központi elhelyezkedés ellenére a fás-borostyános emelkedőn kaptatva hamar magunk mögött hagyhatjuk a város zaját.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Sziklakórház

10/16

Palota úti lépcső

Várnegyed szellősen beépített részein is akadnak festői lépcsők, például ez a füves hegyoldalban kígyózó lépcsősor, amelyről a budai belvárost csodálhatjuk meg. Itt néhány korláton, lámpaoszlopon és moha lepte falon kívül nem fogunk grandiózus dizájnelemeket találni, de a budai hegyek látványa tökéletes kárpótlást jelent.

Nevezetes helyek a közelben: Alagút, Budavári Palota

11/16

Gránit lépcső

A Buda központi részét és a Várhegyet összekapcsoló, hosszú lépcső valójában két részből áll: egy újabb, árnyékos részből, amely mentén padok várják a pihenésre vágyókat, és egy jóval régebbi, alul boltívekkel áttört, fedett lépcsősorból a téglából épült várfal mentén (ezen az útvonalon egy mozgólépcső is üzemel). A két szakasz találkozásánál áll P. Szathmáry Károly XIX. századi író tekintélyt sugárzó mellszobra.

Nevezetes helyek a közelben: Sziklakórház, Ruszwurm

12/16

Jávorka Sándor lépcső

Jávorka Sándor a XX. század vezető magyar botanikusa volt, aki évtizedeken átívelő pályafutása alatt Magyarország és a környező régiók növényvilágának feltárásán dolgozott. Ennek fényében eléggé ironikus, hogy a nevét viselő, macskaköves lépcsősor környéken – néhány fától eltekintve – növények helyett a beton dominál.

Nevezetes helyek a közelben: Hadtörténeti Múzeum, Mária Magdolna-torony

13/16

Korlát utca

A Várhegy nyugati oldalán, lakóházak tarka rengetegében megbúvó lépcső virágágyások között, cikcakkban fut felfelé. A hétköznapi elnevezést látva azt kell mondanunk, Jávorka Sándor minden bizonnyal jobban örült volna, ha a fenti, kopárabb lépcső helyett ezt a zöldellő oázist nevezik el róla.

Nevezetes helyek a közelben: Sziklakórház

14/16

Bécsi kapu

A budai Vár legészakibb pontján a középkortól kezdve mindig az osztrák főváros irányába néző kapu állt, ám a jelenlegi példány csak 1936-ban épült. A tekintélyes építmény oldalába rejtett feljárókon elérhetjük a kapu tetejét, ahonnan egyedülállóan szép kilátás nyílik a Dunára és Bel-Budára.

Nevezetes helyek a közelben: Mária Magdolna Torony, Hadtörténeti Múzeum

15/16

Kagyló utca

Vajon miért lett a közeli utca és az innen induló lépcső neve Kagyló? Első ránézésre nehéz lenne megmondani, de a Mária tér szomszédságában található emelkedő alján van néhány macskaköves vízelvezető mélyedés, amelyek egészen kagyló formájúak. Mindenesetre a hosszú lépcsőn lépkedve – tavasszal – megcsodálhatjuk a Várhegy üde, zöld lankáit, amelyekhez foghatót nem nagyon találunk a közelben.

Címkék