Bár a legtöbben szeretünk vásárolgatni, mégis könnyen kiábrándulunk, ha a plázákban összezsúfolódó embertömegre vagy a túlárazott kacatokra gondolunk. Most tippeket hoztunk 5 kategóriába csoportosítva azokról a budapesti helyekről, ahol másodkézből vásárolhatunk. Legyen szó ruháról, játékról, könyvekről vagy lakberendezési tárgyakról, olyan fa alá valókat találhatunk – a pár száz forintostól a drágább árkategóriáig –, amiknek történetük van. Amellett, hogy az egész ajándékvásárlási hajcihő egy kalandos kincskereséssé változik, a pénztárcánk és a környezet is hálás lesz a döntésünkért, a támogatott alapítványokról nem is beszélve. Kell ennél több érv?

1/15

Konfekció

Vintage, glam, trash, állatmintás, cigányrózsás és nagyon tarka – a Konfekcióban azoknak a szeretteinknek vásárolhatunk ajándékot, akik biztosan nem szorulnak stílustanácsadásra. Oltai Kata művészettörténész, kurátor, feminista influenszer butikjában olyan válogatott, gyakran extravagáns ruhákat és kiegészítőket találunk, amelyek bátorságot, egyedi kisugárzást is ajándékoznak a viselőknek.

További infókat itt találtok. 

2/15

Margitka

Ha a Margitkában keresünk ajándékot, érdemes időt szánnunk a vásárlásra, ugyanis a használt, vintage, hazai tervezők által készített ruhák mellett a hátsó helyiségben megbúvó kis galériát is végignézhetjük. A bolt már csak emiatt sem nevezhető hagyományos turkálónak, de az eleganciát, a nívósabb márkát kedvelőknek is rejteget néhány igazi kincset: Alma Vetlényi, LOZAR, Éniseztérzem, TE Shoes ruhadarabokra lehet itt bukkanni, de árulnak kiegészítőket és apró dísztárgyakat is. 

Korábban itt írtunk a Margitkáról. 

3/15

Retro Retikül

A Retro Retikül nem hazudtolja meg a nevét, egy Dózsa György úti bolthelyiségben idézi meg a letűnt korok stílusát. Körbe a polcokon csak úgy hemzsegnek a retró csészék, gyöngysorok, nagy karika fülbevalók, de kalapok és kendők is vannak szép számban. Táskabolondoknak biztosan találunk itt ajándékot, elég csak a plafonra nézni, ahonnan lógnak a különböző méretű, színű és formájú retikülök, ráadásul egységes és megfizethető áron

További infókat itt találtok. 

4/15

Franc

Bár a Francban is bőven találni ruhákat, nem azok uralják a boltot, és távolról sem nevezhetjük a MANYI Kulturális Műhely és közösségi tér mellett lévő színes helyiséget turkálónak. Ide akkor lehet jó ötlet befordulnunk, ha semmi ötletünk nincs a karácsonyi ajándékra, ami, valljuk be, gyakran előfordul. Dosport Gabi, Gyüre Judit és Hegyesi Soraya biztosan segítenek a keresgélésben, és az egyes tárgyak történeteit is elmesélik. Van itt minden, ami belefér a vintage kategóriába, lakberendezési tárgyaktól kezdve, díszekig, festményekig, és az biztos, hogy üres kézzel nem lépünk ki innen.

A Francról itt írtunk korábban.

5/15

E 40 Design

Ha szeretteink, ismerőseink közül valaki állandó lakásfelújításban van, a Nagytétényi úton található E40 Design boltban biztosan találunk számára ajándékot. A kis retró birodalomban mid-century, vintage és loft stílusú darabok közül válogathatunk, felújított és eredeti állapotban kapható bútorok, lámpák, egyéb berendezési darabok várnak bennünket. Karácsony előtt felturbózott mennyiségű kerámia- és üvegdekorációval számolhatunk, és az eladó tárgyakon kívül érdemes megtekinteni a retró dísztárgyakból álló saját gyűjteményt is. Az üzletnek havi egy-két alkalommal van fix nyitvatartása, hétköznapokon pedig előzetes egyeztetés szerint látogatható.

További infókat itt találtok.

6/15

artKRAFT

Az artKRAFT-ban olyan lakberendezési tárgyak közül válogathatunk, amelyekről első ránézésre látszik, hogy izgalmas történetük van. Baracsi Katalin, az üzlet vezetője nem is akarja leplezni ezt, sőt, az indusztriális stílusú vagy a népi kultúrából származó bútoroknak, lámpáknak, díszeknek épp ez az erősségük és különlegességük: ha itt vásárolunk, mi magunk is továbbírjuk a történetet, újragondoljuk és új környezetbe helyezzük azokat a tárgyakat, amelyek évtizedekkel ezelőtt valahol teljesen máshol voltak otthon.

További infókat itt találtok, és böngészhetitek az artKRAFT weboldalát is. 

7/15

Múzeum Antikvárium

Azt mondják, hogy könyvet ajándékozni mindig jó ötlet, ezt pedig csak hatványozza, ha egy különleges, nehezen hozzáférhető példányról van szó. A Múzeum körúton egymás hegyén-hátán vannak antikváriumok. A Múzeum Antikváriumban a könyvek mellett szép számban találunk régi képeslapokat, fotókat, metszeteket is, de a különböző méretű retró plakátok a legszembetűnőbbek. Az biztos, hogy időt kell szánnunk a keresgélésre, de ha megtesszük, teljesen beszippant a nosztalgikus hangulat, és még az is lehet, hogy a végén magunkat is megajándékozzuk valamivel.

További infókat itt találtok. Ha konkrét könyvet kerestek, akkor pedig érdemes csekkolni az antikvárium weboldalát.

8/15

Kárpáti és Fia Antikvárium

Régészeknek, történészeknek vagy a téma iránt érdeklődő barátainknak jobb ajándékot nem is találhatnánk máshol, mint a Kárpáti és Fia Antikváriumban, hiszen itt a régi könyveken túl régi térképek és metszetek is lapulnak a polcokon. Ezekből az egyik legnagyobb választék Budapesten náluk található, még az 1500-as évekből származó térképet is őriznek. December 15-ig pedig még részt vehetünk az online árverésükön, ahol olyan értékes tárgyakat zsebelhetünk be karácsonyra, mint egy elveszett (de aztán megkerült) Duna-térkép, Gagarin aláírása és rengeteg dedikált könyv.

Az árverésről és az antikváriumról további infókat itt találtok. 

9/15

Könyves

Ennél könnyebben beleszaladni egy olcsó ajándékba máshol talán nem is lehet, mint a város számos pontján felállított könyvszekereknél. Ha célzottan keresünk egy-egy példányt, akkor sokat segíthetnek a kategóriák (világirodalom, magyar irodalom, gyerekkönyvek stb.), de érdemes csak nézelődni is, hiszen könnyen rábukkanhatunk értékes darabokra. Az Antik feliratú dobozban például gyakran találni több mint száz éves, jó állapotban lévő könyveket, de olyan is volt már, hogy egy vadiúj van Gogh-albumot zsebelhettünk be.

További infókat itt találtok.

10/15

SZIA Adománybolt

Az adományboltok fontosságát ma már nem kell hangsúlyozni, mégis talán később jut eszünkbe ilyen helyről ajándékot vásárolni, mint befordulni egy nagy plázába. Pedig a karácsonyi hangulathoz hozzátartozik az a szándék is, hogy kicsit jobban figyeljünk a környezetünkre, jót tegyünk. A SZIA Adományboltban ruhák, különböző ajándéktárgyak és könyvek várják, hogy kevés pénzért másodszor is otthonra találjanak. Így nemcsak a fenntarthatóság mellett köteleződhetünk el, de olyan szövetkezetet is támogathatunk, melynek munkája nagyon fontos. Karácsonyhoz közeledve ajándékkártyát és díszeket is vásárolhatunk náluk.

További infókat itt találtok. 

11/15

Narancsliget Adományközpont

A Narancsliget Adományközpontba olyan belépni, mintha egy kaotikus mesevilágba csöppentünk volna. A több szobából álló boltban minden kis tárgy eladó, alkudható és szinte beszélni tud. Az alapruhadaraboktól, könyvektől kezdve egészen a hajmeresztő apróságokig, műgyűjtők kincseiig lehet itt találni ajándékokat, és érdemes lemerészkednünk a pincehelyiségbe is, ahol lehet, hogy éppen egy önismereti diszkóba botlunk. A vásárlásunkkal a MAZS Alapítványon keresztül rászoruló családokat támogathatunk.

További infókat itt találtok. 

12/15

Mozaik Adománybolt

Menedékház Alapítvány adományboltja elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozik. A vásárlásokból származó bevételt teljes egészében az intézményeikben élő hajléktalanok és családok támogatására fordítják, és az általuk segített embereknek munkát is biztosítanak az üzleteikben. Ebben a segítségnyújtásban vehetünk mi is részt, ha náluk keresünk ajándékot a fa alá, arról nem is beszélve, hogy a pénztárcánkat és a környezetünket is kíméljük.

További infókat itt találtok, és itt tudtok bekapcsolódni a Menedékház Alapítvány által szervezett gyűjtésbe.

13/15

Hagor

Ha besokallunk a plázák karácsony előtti tömegétől, akkor sem kell kétségbe esnünk: már több webshop is létezik, ahol megfizethető áron vehetünk minőségi és másodkézből származó termékeket. A Hagor válogatott bizományi vintage, second hand bolt, ahol a ruhák anyagára is odafigyelnek, de találni náluk különleges ékszereket, táskákat is.

A Hagor webshopját itt találjátok. Érdemes figyelni, mert karácsonyhoz közeledve online és offline vásárral is készülnek. 

14/15

Daken

A Daken egy lakberendező húgból és egy asztalos bátyból álló testvérpár, akik a művész nagyszülők tárgyai között nőttek fel, így szenvedélyesen rajonganak a század közepi magyar, csehszlovák és egyéb retró és vintage kategóriába tartozó tárgyakért. A Lumen épületében található üzletük nagyon hangulatos, de érdemes a webshopjukat is böngészni, mert itt a keszthelyi raktárból is vannak megvásárolható tárgyak. A szépen felújított bútorok mellett kortárs alkotásokat is találunk, színes kerámiákat, a mi kedvenceink mégis az állítható, a szocializmusban általában fényes, piros mázzal borított lámpák, amelyek itt fiatalosan, matt pasztellszínre átfújva várják új gazdájukat. 

A Daken webshopját itt találjátok. 

15/15

Forma Boutique

Forma Boutique-ban nem szorítkoznak egy időszakra vagy stílusra, de többségében a harmincastól a hetvenes évekig nézelődhetünk náluk lakberendezési tárgyak, bútorok között, amik ajándéknak is szuperek lehetnek. Az antik bronzszobortól a mid-century modern, légies bútorain és az absztrakt faliszőnyegen keresztül a retró iparművészeti ékszerekig bármit megtalálhatunk a webshopjukban.

A Forma Boutique webshopját itt találjátok.

Címkék