Az ünnepek alkalmával a sok teendő között néha arra is nehezen jut időnk, hogy saját ismerőseinkre és barátainkra koncentráljunk, a karácsony ráadásul nemcsak családias hangulatból és otthonosan feldíszített meleg szobából áll, hanem a megnövekedett kiadások miatti fejtörésből is. Mégis érdemes azokra is gondolni, akiknek nem jut az ünnep kellemesebb részéből, hiszen az étel vagy a meleg ruha miatti aggódás tölti ki az idejüket. Idén valószínűleg a legtöbbünknek egy kicsit meg kell húzni a nadrágszíjat karácsonykor, de a rászorulóknak még nehezebb ez a mostani ünnep. Összegyűjtöttünk néhány jó ügyet, kezdeményezést és akciót, amelyekben segíthetünk.

1/4

Tedd szebbé gyerekek és családok karácsonyát!

Malawiban élő árva gyermekeket támogathatunk a Jacaranda Árvák Iskolája virtuális gáláján, amit december 4-én, ingyenes regisztráció után mi is követhetünk. Az eseményen kívül is adakozhatunk, takarót, moszkitóhálót vagy cipőt is biztosíthatunk egy-egy árvának. Hazai gyermekeket és családokat is segíthetünk, például az Ökumenikus Segélyszervezet idén 27. alkalommal megrendezett Adventi Adománygyűjtése során. Az intézmény mintegy 3000 gyermeket támogat, rajtuk segíthetünk most. A Baptista Szeretetszolgálat hosszú évek óta megrendezett Cipősdoboz akciója segítségével pedig igazi adventi csodavárást lophatunk a saját életünkbe is. Az akció keretében ugyanis ajándékcsomagot küldhetünk egy-egy rászoruló kisgyermeknek.

2/4

Támogasd a fedél nélkül élőket!

A hajléktalan emberek megsegítését és az újrahasznosítást köti össze a Mentés Másként Alapítvány Rezsó projektje, amelynek keretében üres chipses zacskókat gyűjtenek, azért, hogy takarót, hálózsákot készítsenek belőle a rászorulóknak. Ezeknek a csomagolásoknak a belseje hőtükör fólia, amelyből egy különleges eljárással télvíz idején életmentő hálózsák is lehet. Az alapítvány tevékenységét hamarosan részletesebben is bemutatjuk. A hajléktalan embereket a Menhely Alapítványon keresztül is támogathatjuk, náluk elsősorban tárgyi adományoknak, ruhának, cipőnek, élelmiszernek tudják hasznát venni.

3/4

Támogasd ruhával, étellel a rászorulókat!

Ha szeretnénk segíteni vagy csak nem tudjuk, mit kezdjünk fölöslegessé vált, de még jó állapotú holminkkal, akkor vigyük el ezeket adományboltokba. Az üzleteknek ma már többféle típusa van, egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük őket. Ha inkább egy tál meleg étellel segítenénk a rászorulókat, idén is támogathatjuk az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők humanitárius szervezetének Karácsonyi Szeretetlakomáját. Az országos kezdeményezés december 3-án veszi kezdetét és összesen 6000 adag étellel és 4500 csomaggal készülnek a rászorulók számára. Különleges kezdeményezés az Oltalom Sportegyesületé is, akik a legkülönbözőbb társadalmi csoportokat, köztük hátrányos helyzetű fiatalokat, hajléktalanokat vagy menekülteket hoznak közelebb kevésbé szegregált csoportokhoz, a sport erejével. Munkájukat tárgyi és pénzadománnyal is támogathatjuk.

4/4

Kutyapesti karácsony

Mentett kutyusoknak, házi- és vadállatoknak segíthetünk, ha támogatjuk a Herosz Egyesület munkáját. Budapesti állatotthonukban december 17-én karácsonyi ünnepséget is tartanak, így meg könnyebben megismerkedhetünk a jelenleg gazda nélkül maradt, jövendőbeli kedvencekkel. Kifejezetten kutyakölykök mentésével foglalkozik a bicskei Kutyaovi Állatvédő Egyesület. Ugyan telephelyük Fejér megyében található, de a bájos kis kölykök megérnek egy félórás autóutat a fővárosból. December 17-én, a szervezet kutyakarácsonyán rövid, délelőtti program keretében velük is megismerkedhetünk. Ha pedig erre nem lenne lehetőségünk, a kicsik számára megfelelő tápot is adományozhatunk.

Címkék