shopping

szerkesztés

Régi kacatok, megunt ruhák – hova vigyük a felesleges cuccainkat?

Szerzők

 • We Love Budapest

2019. 03. 26. 17:15

Eljött a tavaszi nagytakarítás, és vele együtt a dilemmák ideje, hogy mit is kezdjünk a lakásban álló és porosodó holmikkal, a nem hordott ruhákkal. A ruhakonténereket vagy megtaláljuk az áruházak parkolóiban, vagy nem, ezért inkább konkrét helyeket, adományboltokat, szervezeteket ajánlunk. A tavaszi megújulás jegyében összeszedtünk pár lehetőséget, amelyek jó alternatívák lehetnek a kukába dobásra.

Fotó: Gardrób Közösségi Vásár / Facebook

Gardrób közösségi vásár

1/13

Megunt ruháinkat pénzre válthatjuk a Dürer Kertben, igaz, az árusítóhelyekért fizetni kell (az asztal 4500-6500 Ft-ba, az állvány 1000 Ft-ba kerül), az eladott ruhadarabok után viszont nem kell adni blokkot. A megmaradt holmikat ott lehet hagyni, a szervezők a Vészhelyzet 2000 Alapítvány segítségével eljuttatják a rászorulóknak. Az április 13-ai alkalom már betelt, de április 28-ra még lehet jelentkezni.

H&M ruhacsere

2/13

A svéd fast fasion márka is észlelte, hogy illene tennie valamit a fenntarthatóságért. Márkától, állapottól függetlenül átvesznek bármilyen ruhaneműt, textíliát, cserébe pedig zacskónként egy 500 Ft-os utalvány jár, amit az üzletben le lehet vásárolni. Amit lehet hordani, az használtruhaboltba megy, a többit újrahasznosítják. Elvileg az összes H&M-üzletben lehet élni a lehetőséggel. Egy közepes méretű szatyor pár ruhával már elég a kuponhoz, és egyszerre két zacskót lehet leadni. További megkötések: az utalvány 2500 Ft feletti vásárláskor váltható be, alkalmanként egy kupon használható fel, és a ruhaleadás napján nem érvényes.

Fotó: We Love Budapest

Swappis ruhaforgó

3/13

A hely, amit nemrég mi is kipróbáltunk. A ruhacserére épülő üzleti modellt Svédországban találta ki Fritzson-Bajdor Tünde, és hazatérve Pesthidegkúton folytatta a vállalkozást, melynek lényege, hogy a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket pontokért (forintokért) beveszik. Az így létrejött összeg határain belül 50%-os kedvezménnyel válogathatunk a fogason lógó blézerek, szoknyák, kabátok, pólók, estélyik, táskák, bizsuk, cipők és társaik közül. A raktár egyelőre eléggé kint van, a II. kerület szélén, így kocsival ajánlott megközelíteni, de hamarosan elindul a webshop, megkönnyítve a válogatást.

 • Részletek
 • 1028 Budapest, Patakhegyi u. 83-85.
 • Szo: 9:00-14:00

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Szemléletformáló és Újrahasználati Központok (SZÚK)

4/13

Budapesten két helyen, a XV. és XVIII. kerületben működik SZÚK, azaz Szemléletformáló és Újrahasználati Központ. A FKF kezelésében lévő tiszta, modern raktárakban díjmentesen leadhatunk a fazekaktól elkezdve a szobabiciklin át a ruhásszekrényig számtalan megunt holmit és eszközt, amelyek jelképes összegért aztán megvásárolhatóak. Például 127 Ft-ért elárvult apróságok, dekorációk, csetreszek, bögrék és könyvek, 635 Ft-ért pohárkészlet, 1270 Ft-ért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket, (komplett szekrénysort 12 700 Ft-ért láttunk, mikor ott jártunk). A tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, személyi és lakcímkártya felmutatásával. A ruhákat az udvaron álló ruhagyűjtő konténerekbe várják, amelyek mellett amúgy egyéb hulladékgyűjtő szigetek is találhatóak. A két SZÚK-kal Ezekkel együtt már 17 hulladékudvar működik Budapesten, itt lehet tájékozódni arról, hol.

Cseriti pontok bolthálózat

5/13

Budapesten kilenc helyen is találunk Cseriti adományboltot, ahol ráadásul a munkaerőpiacról kiszorult emberek végzik a boltok, raktárak üzemeltetését, logisztikai feladatokat. Megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő, tiszta és még működőképes használati tárgyakat hozhatunk be ide, a mosógéptől a karácsonyfadíszig (élelmiszerek és vegyiáruk kivételével), amelyeket aztán kedvező áron, valós érték alatt vásárolhatnak meg a rászorulók. Nagyobb bútorok, nagy mennyiségű apróságokért 2.000 Ft kiszállási díj ellenében házhoz is jönnek, ha nem cipekednénk, a kiszállási díj vásárlási utalvány formájában visszajár. Fontos, hogy csak szezonnak megfelelő ruhákat fogadnak be, nagy méretű bútorokat pedig adományfelajánló űrlapon nevezhetünk be, bevinni nem kell.

Katolikus Karitasz

6/13

Az egyházi humanitárius szervezet is elfogad tárgyi adományokat országszerte. Budapesten a Hunyadi téren találjuk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központját, ahol élelmiszer, ruha, bútor vagy éppen háztartási eszköz adható le. Mielőtt felkeressük őket, érdemes egyeztetni velük az elérhetőségeiken.

 • Részletek
 • 1067 Budapest, Hunyadi tér 3., félemelet 1.
 • H-Cs: 8:00-16:00

Fotó: Narancsliget

Narancsliget Adományközpont

7/13

Az American Jewish Joint Distribution Committee magyar szervezete, a MAZS Alapítvány szinte mindent befogad az adományközpontba, ami egy háztartásban megtalálható. Tiszta, jó állapotú tárgyakat, könyveket, dísztárgyakat, képeket, ékszert, játékokat, sportszert, ruházati kiegészítőket, újszerű gyermek- és felnőttruhát, táskát, hanghordozókat, hangszert, konyhai eszközöket – olyan tárgyakat, amelyeket más számára még hasznosnak és használhatónak ítélnek. Az értékesítésből befolyt összeget nehéz élethelyzetben lévő gyermekes családok anyagi támogatására, ingyenes programjaikra, foglalkozásaikra fordítják. Használhatatlan tárgyakat, élelmiszert ők sem vesznek be.

 • Részletek
 • H-P: 9:00-16:00, P: 9:00-14:00
 • 1075 Budapest, Síp utca 17.

Fotó: SZIA

SZIA Adománybolt

8/13

A Szabad Iskolákért Alapítvány adományboltjába a világirodalom remekeit, tankönyveket és jegyzeteket, ruhákat, kiegészítőket, játékokat és konyhai eszközöket várnak, amelyek aztán pár száz forintért vásárolhatóak meg.

 • Részletek
 • 1111 Bp, Budafoki út 17/a.
 • H-P: 10:00-18:00

Fotó: Filantrópia Adománybolt

Filantrópia Adománybolt

9/13

A VI. kerületben, az Aradi utcában működik a Profilantrop Egyesület társadalmi vállalkozása, ahol válogatás nélkül átvesznek és szociális áron eladnak használt vagy feleslegessé váló ruhákat, könyveket, játékokat, háztartási, elektronikai cikkeket. A bevételből a boltot tartják fel, és öko-szociális projektjeink finanszírozását támogatják.

 • Részletek
 • 1062 Budapest, Aradi utca 43. 
 • H, K, Cs, P: 12:00-18:00, Sze: 11:00-18:30, Szo: 10:00-14:00

Kocka Adománybolt

10/13

A klasszikus adományboltok sorába illeszkedik a Kocka is. A felajánlott tárgyak egyrészt szabadon megvásárolhatók, másrészt együttműködnek a családsegítő és támogató intézményekkel, akiken keresztül kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak hátrányos helyzetűeknek. Itt elfogadnak szinte mindent: háztartási kis- és nagygépeket, műszaki cikkeket, sporteszközöket, könyveket, baba-mama holmikat, számítástechnikai eszközöket, iskolaszereket, kisbútorokat is. Akár adunk, akár vásárolunk, segítünk: a bevétel a HAT Alapítvány munkavállalást segítő képzési tevékenységét támogatja.

 • Részletek
 • 1084 Budapest, Nagyfuvaros u.3/A 
 • H-P: 9-16:00

Fotó: Mozaik

Mozaik adománybolt

11/13

A Menedékház Alapítvány elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozik, az itt leadott holmik eladásából származó bevétel teljes egészében az intézményeikben élő hajléktalanok és családok támogatására fordítják. Az általuk segített embereknek munkát is biztosítanak az üzletekben. Adományboltjaikban olyan elképesztő akciók is előfordulnak, amikor minden ruhanemű csak 50 Ft-ba kerül.

 • Részletek
 • Dohány utca 63. és Izabella u. 36-38.
 • H-P: 10:00-18:00, Szo: 10:00-14:00

Máltai Szeretetszolgálat

12/13

A szeretetszolgálatot nemcsak pénzzel, hanem tárgyi adománnyal is tudjuk segíteni. Ide tartós élelmiszert is hozhatunk (liszt, rizs, cukor, olaj, konzerv, tésztafélék, édességek), továbbá használt ruhákat is, és aminek különösen örülnek, azok a takarók, pokrócok, sátrak, játékok, számítógépek, mobiltelefonok, papír-írószerek, bútorok.

 • Részletek
 • 1033 Budapest, Miklós u. 32. (elsődleges adományleadási pont)
 • H-P: 8:00-16:00
 • 1139 Budapest, Tahi u. 95 raktár (nagyobb mennyiség, bútorok)
 • H-P: 8:00-15:00
 • 1139 Budapest, Tahi u. 95 raktár

Túl Sok Cucc

13/13

A Túl Sok Cucc egy online fórum, a Humusz Szövetség tárgyi adományportálja, ahol adományok felajánlásokra és kérésekre is van lehetőség (utóbbi csak regisztrált szervezet számára). Partnerük az Oszkár magyar telekocsirendszer, amin keresztül lehetőség van adományok szállítását is intézni.

Részletek

Hasonló tartalmak

Admin mode