Mióta májusban átadták a Néprajzi Múzeum új épületét, azóta töviről hegyire bejártuk, megnéztük a kiállításokat és megcsodáltuk a múzeum tetőkertjéről elénk táruló panorámát, lazítottunk a kertben, és órákat töltöttünk az izgalmas gyűjtemények felfedezésével. Minden alkalommal egyre otthonosabb lett a múzeumi tér, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek is elkezdték felfedezni maguknak az épületet, ami nem véletlen, a Néprajzi Múzeum számos szuper élményt és programot kínál nekik. Cikkünkben most összeszedtünk 10 dolgot, amiért érdemes a gyerkőcökkel ellátogatni a múzeumba, legyen szó óvodásokról vagy bármely iskolai korosztályról.

1/10

Barangolás a múzeumban

A Néprajzi Múzeum új épületébe belépve nem egy klasszikus kiállítótér fogad minket, ahol szigorú rend uralkodik, inkább egy kreatív tér, ami teret ad az önálló felfedezésnek, és számos játékos, interaktív elem teszi szórakoztatóvá a múzeumi barangolást. Ráadásul az épületen – nyitvatartási időben – bármikor keresztülsétálhatunk, ahol lépcsőzés közben a kerámiák színkavalkádja tárul elénk, a 4000 műtárgyat felvonultató, ingyenesen látogatható Kerámiatér izgalmas gyűjteményét pedig a gyerekek is élvezettel böngészik. A múzeum másik állandó kiállítása, a ZOOM interaktív módon mutatja be a gyűjtemény egy szeletét. A gyerekek itt sem fognak unatkozni, ugyanis a tárlaton a piros nem azt jelenti, hogy tilos, épp ellenkezőleg, a pirossal jelölt helyek és eszközök kézzel foghatóvá teszik a kiállított tárgyakat, a díszítések izgalmas animációkon elevenednek meg, de akár egy távcsövön keresztül is felfedezhetjük a kiállítást.

2/10

Másszuk meg az épületet!

Ha bent már eleget kalandoztunk a gyerekekkel a kiállításokon, akkor érdemes bebarangolni az épületet kívülről is, a két egymásba fonódó domb több mint 7000 négyzetméternyi zöldfelületet rejt magában, a két szárnyat meg is lehet mászni az oldalt futó lépcsősorokon. A legmagasabb pontról csodás panoráma tárul elénk, ahonnan a piros-fehér csíkos városi hőlégballon mögött a budai hegyek is kirajzolódnak. A színes virágok és cserjék között padokat is találunk, ahol megpihenhetünk, sőt, akár családi piknikezést is szervezhetünk a múzeum tetején, a gyerekek garantáltan élvezni fogják a kalandozást a Városliget kapujában, csak győzzük utolérni őket a lépcsőkön!

3/10

Lazítás a MÉTA közösségi térben

A Néprajzi Múzeum a kiállításokon túl számos élményt tartogat, ilyen a MÉTA, a múzeum egyedülálló, interaktív közösségi tere. Az elnevezés nemcsak a kedvelt labdajátékra utal, hanem a Múzeum-Élmény-Tudás-Alkotás szavak kezdőbetűjét is magában foglalja, jelezve a hely különböző funkcióit. Szülőként sokszor érezzük úgy, hogy jó lenne egy hely a múzeumokban, ahol megpihenhetünk és lazíthatunk a gyerekekkel a kiállítások után, erre pedig tökéletesen alkalmas a MÉTA, itt el lehet bújni, bekuckózva olvasni, filmet nézni, játszani, alkotni, megbeszélni a kiállításokon látottakat vagy a felmerülő kérdések után kutatni. De sokszor belecsöppenhetünk szórakoztató programokba, koncertekbe, művészeti és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetünk részt, akár a gyerekekkel közösen vagy velük párhuzamosan.

4/10

MÉTA Matiné

Ha olyan programot keresünk, ami egyszerre köt le minket, szülőket és nyújt szuper elfoglaltságot a gyerekeknek, akkor érdemes benevezni a Néprajzi Múzeum MÉTA Matiné programjaira. Ez egy szuper lehetőség, hogy töviről hegyire, alkalomról alkalomra egyre jobban megismerjük és élményekkel béleljük ki a múzeum tereit. Míg a gyerekek játszanak, alkotnak vagy rejtélyek után nyomoznak, a felnőttek belelassulhatnak a szemlélődésbe, hogy mélyebben megismerjék a tárgyak, a kiállítások és az épület különböző rétegeit. Az ötalkalmas sorozat foglalkozásaira kéthetente, szombaton csatlakozhatunk be, melyet akár sorban is végigcsinálhatunk, de benevezhetünk egy-egy alkalomra is. Decemberig még három MÉTA Matiné esemény van hátra, november 5-én, 19-én és december 4-én várnak ránk az izgalmas múzeumi kalandok, ahol az utolsó program már az adventi készülődés jegyében telik, és közös alkotásra hívja a családot.

5/10

Foglalkozások óvodásoknak, iskolásoknak

A Néprajzi Múzeumban a MÉTA Matinén kívül egyéni vagy csoportos foglalkozások során is kalandozhatnak a gyerekek a kiálltásokon, legyen szó óvodásokról, kisiskolásokról, felső tagozatosokról vagy középiskolásokról. Nemcsak iskolai csoportoknak van lehetőségük bejelentkezni, hanem akár szülőként is összeszervezhetünk kisebb baráti társaságokat, ha kreatív elfoglaltságot szeretnénk találni a gyerkőcöknek egy-egy hétvégére, vagy épp szülinapi programot keresünk nekik. A Néprajzi Múzeum íves épülete nem csupán a Városligetet és a városi teret köti össze kapuként, hanem átjárót nyit a különböző kultúrák, népek, civilizációk világába, a múzeumpedagógusok pedig olyan utazásra invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt, ahol az új épületben, az új kiállításokban, az új közösségi terekben új tartalmak nyújtanak lehetőséget a játékos ismeretszerzésre.

6/10

Digitális játékok

A kiállításokon és a MÉTA közösségi térben számos fizikai aktivitásra, valódi játékra van lehetőség, azonban a gyerekeket és a kísérletezőkedvű felnőtteket számos digitális megoldás várja a múzeumban. Ezek nem korlátozódnak csupán arra, hogy érintőkijelzőkön scrollozhatunk az információk között, hanem interaktív digitális játékokon ismerkedhetünk meg a múzeumi gyűjteménnyel, amit akár otthon, a számítógépen keresztül is kipróbálhatunk. Az egyik kedvencünk a Türelemüveg névre keresztelt játék, mely a múzeum egyik különleges tárgyegyütteséről kapta a nevét. Az üvegpalackokba zárt tárgyak vagy jelenetek makettjei kedvelt dísztárgyak voltak Európa-szerte, melyek aprólékos elkészítése valóban nagy türelmet kívánt. A digitális játék során Bartók Béla erdélyi gyűjtése nyomán rakhatunk ki mi is türelemüvegeket, de más izgalmas játékokat is kipróbálhatunk az életnagyságú kijelzőkön.

7/10

Amikor a gyerekek a kiállítók

A Néprajzi Múzeum rendszeresen hirdet diákoknak szóló pályázatokat, melyek lehetőséget adnak, hogy a gyerekek különböző területeken mutassák meg tehetségüket, a legjobbra értékelt alkotások pedig akár a nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak. Legutóbb a múzeum koreai gyerekeknek hirdetett pályázatot. Az Egy napom – Fotók Magyarországról című kiállítás jelenleg a Szöuli Történeti Múzeumban látható, majd 2023 januárjától a Daegu Bangjja Yugi Múzeumba költözik át. A tárlat három magyar fiatal egy napjának történetét meséli el, egyikük 1936-ban, ketten pedig napjainkban töltik iskolás éveiket. December 3-án a külföldi kiállításhoz kapcsolódóan Budapesten is lesz egy esemény, ahol sor kerül a díjátadóra és egy minitárlat megnyitására. Érdemes figyelni a múzeum diákpályázatokról szóló oldalát, mert a közeljövőben további felhívások várhatók.

8/10

Projektfoglalkozások

A múzeum számos alkalommal csatlakozik be nagyobb rendezvényekbe, fesztiválokba, például a Múzeumok Éjszakájába vagy most ősszel a Múzeumok Őszi Fesztiváljába. Ilyenkor sokféle izgalmas programmal és kifejezetten gyerekek számára kitalált foglalkozással készülnek. November 2. és 4. között például integrált projektfoglalkozásokkal várják a fogyatékkal élő kamaszokat és az iskolai közösségi szolgálatos diákokat. A múzeumi környezet, a műtárgyak inspirálják a projektben résztvevőket, a közös felfedezés, a közös tevékenységek segítik egymás megismerését és elfogadását. Érdemes követni a múzeum Facebook-oldalát vagy a honlapon tájékozódni a következő időszak gyerekprogramjairól.

9/10

Meglepetések kicsiknek, nagyoknak

A múzeumozás kihagyhatatlan, utolsó állomása a shop felkeresése, ahol már a nézelődés is szuper program, de nehéz üres kézzel távozni. A Néprajzi Múzeuméból nem is érdemes, a sok szuper fejlesztőjáték és a tradicionális hangszerek nemcsak emlékeztetik a gyerekeket a múzeumi látogatásra, de játékos módon tanulhatnak és új készségeket sajátíthatnak el segítségükkel. A múzeumshopban minden korosztály számára találunk meglepetést, a kicsiknek szánt, kézzel készült babáktól és a korai tanulást segítő könyvektől kezdve az idősebb gyerekeknek készült oktatókirakókig és társasjátékokig. Az egyik kedvencünk az Etno Stencil, mellyel bármilyen felületet feldíszíthetünk a Néprajzi Múzeum új emblémájával vagy a nemzetközi gyűjteményből választott díszítményekkel és motívumokkal. Az Etnoshopból online is vásárolhatunk, így akár a karácsonyi ajándékokhoz is elkezdhetünk ihletet gyűjteni...

10/10

Használjuk a motívumalkotó appot!

Miután megnéztük a kiállításokat, elmerültünk a minták és a díszítések sokféleségében és tanulmányoztuk kívülről is az épület izgalmas motívumokból felépülő hálóborítását, szuper program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ha letöltjük a Néprajzi Múzeum saját motívumalkotó mobilalkalmazását. Ha szeretnénk lefoglalni a gyerekeket a hazaúton, vagy lazítanánk még egy kicsit a MÉTA közösségi térben, akkor az app szuper elfoglaltságot ad, mely ezer darab vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül. Ezek a tárgyak a múzeum kiállítási egységeiben is szerepelnek, így nemcsak a hagyományos népi kultúra anyagainak díszítményeivel, hanem iparművészeti és kortárs tárgyak mintáival is találkozhatunk. A cél, hogy úgy alkalmazzuk a gazdag motívumkincset, hogy háttértudást is szerezhessünk a tárgyakra vonatkozóan, ugyanakkor szabadon és kreatívan alkossunk, új terveket hozzunk létre, melyeket aztán szabadon felhasználhatunk. Az appot ide kattintva tudjátok kipróbálni.

Címkék