A Budavári Palotanegyed kétségkívül Budapest egyik legromantikusabb környéke, a Budai Várséták útvonalai pedig kiváló randiprogramot kínálnak a hűvösebb őszi napokra. A séták során sok érdekességet megtudhatunk a budai Vár közel 800 éves történelméről és páratlan kulturális és művészeti értékeiről.

1/4

Sisi, Magyarország szerelmese – Erzsébet királyné nyomában a Budavári Palotanegyedben

Ezen a sétán a magyarok kedvenc királynéjának imádott budavári helyszíneit fedezhetjük fel, és megismerkedhetünk Erzsébet királyné és gróf Andrássy Gyula titokzatos kapcsolatával. Vajon csak a szóbeszéd, vagy valóban gyengéd érzelmek fűzték össze e két nemes szívet? A sétán bejárhatjuk Sisi kedvenc budai kertjeit, az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárt, a róla elnevezett lépcsőházat, majd körbesétálhatjuk a királyi palota Erzsébethez fűződő helyszíneit. Közben felidézhetjük a királyné életének legfontosabb, Budához is köthető részleteit. Hogyan lett a magyarok kedvenc uralkodónéja? Kik voltak a legbizalmasabb barátai? A sétán többek között ez is kiderül.


További infók itt.

2/4

Hauszmann paripái – Vezetett bejárás az újraépített Lovardában

Ha valami különlegeset szeretnénk látni, akkor a Hauszmann paripái című vezetett programot válasszuk, ugyanis kizárólag a Budai Várséták vezetőivel nyerhetünk betekintést a Nemzeti Hauszmann Program keretében nemrég újjáépített Lovarda épületének szinte valamennyi helyiségébe. A Csikós udvar a II. világháború okozta sérüléséket követően az 1950-es, 1960-as évek kultúrpolitikájának esett áldozatul, így a Lovarda, a Főőrség és a Stöckl lépcső épületegyüttesét elbontották. A sétán megismerhetjük az egykori királyi palota most visszaépített kiszolgáló épületeit. Az impozáns épületbe lépve feltárul előttünk a márvány előcsarnok, a grandiózus lovaglócsarnok, annak korhű, ugyanakkor technikai felszereltségével a jelenkori igényeket is kielégítő ácsolt díszmennyezete, valamint a zenekari és a királyi páholy is. A jellegzetes, „Hauszmann-zöld” üvegablakokon átszűrődő fényekben készített közös képek és szelfik pedig garantáltan szép emlékek lesznek, melyeket magunkkal vihetünk a séta után.


További infók itt.  

3/4

Buda Vára – A Budavári Palotanegyed és a polgárváros világhírű látnivalói

A Buda Vára című tematikus vezetésen a Budavári Palotanegyed és a polgárváros „slágereit” látogathatjuk végig. A sétán Buda valamennyi arca feltárul: felfedezhetjük a királyi, egyházi, hivatali központként és lakóhelyként is szolgáló Várhegy leghíresebb látnivalóit. Megismerhetjük a Budavári Palota, a Sándor-palota, a Karmelita épületegyüttes, a Mátyás-templom és a Halászbástya legizgalmasabb kulisszatitkait. Sőt, bejárhatunk olyan kevésbé ismert gyöngyszemeket is, mint a Dísz tér barokk palotái és az Úri utca díszes kereskedőházai. Vajon kik voltak Buda leghíresebb lakói? A séta során róluk is sokat megtudhatunk, miközben a lélegzetelállító budai és pesti panorámában gyönyörködhetünk.
 

További infók itt.

4/4

A főváros ékszerdoboza – A Várkert Bazár, ahogy még sosem láttad

Ha egy kis extra romantikára vágyunk, akkor a A főváros ékszerdoboza című sétát válasszuk, ahol bebarangolhatjuk a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjét, annak minden zegzugával, rejtett szépségével együtt. Vajon miért és hogyan épült a Várhegy keleti oldalán, a Duna-parton hosszan elnyúló impozáns neoreneszánsz épületegyüttes? Sétánkon megismerjük a Várkert Bazár tervezőjét, Ybl Miklóst, miközben alkotásának lenyűgöző részleteiben, csillogó Zsolnay kerámiákban, művészien megformált kovácsolt vasakban, tökéletesen megfestett üvegablakokban és illatos rózsakertekben gyönyörködhetünk. A sétavezetőktől meghallgathatjuk az épületegyüttes történetét a születéstől a pusztuláson át egészen a rekonstrukcióig, és megtudhatjuk, hogyan vált a helyszín középkori védműből szobrászgenerációk alkotóhelyévé, majd az Ifipark hangos évtizedei után a kultúra és a művészet központjává és a főváros egyik legszebb panorámájú pihenőhelyévé.
 

További infók itt.

A Budai Vársétákról itt találtok részletes információkat, és ide kattintva tudtok jegyet váltani. Ha a párotokkal neveztek be a Budai Várséták egyikére, akkor 15%-os kedvezményt kaptok, amely a kosárba helyezés után automatikusan érvényesül.

 

Címkék