Július 14–16. között az Akvárium Klubban láthatjuk a budapesti fesztiváldömping egyik új és nagyon izgalmas indulóját, a Reflektor Fesztivált. Különlegességét az adja, hogy nagyrészt olyan zenekarokat és előadókat hívtak el a háromnapos buliba fellépni, akik még soha nem jártak nálunk, vagy csak nagyon-nagyon ritkán vetődnek el felénk. Sőt, a magyar fellépők sem kimondottan a túlfoglalkoztatott zenekarok közül kerülnek ki. A külföldi fellépők közül most kiemelünk 10 olyat, akik szerintünk kihagyhatatlanok, de nem lesz köztük a Son Lux, ami bár szintén a kihagyhatatlan kategória, de ők már jártak nálunk párszor az utóbbi években.

1/10

Alina Pash

Az ukrán énekes-rapper a 2016-os ukrán X-Faktorban 3. helyezést ért el, sőt, majdnem ő indult el szülőföldje színeiben az idei Eurovíziós Dalfesztiválon – mindezek ellenére tök jó zenét csinál, nemcsak tehetséges, de különleges szépségű és karizmatikus is. Alina a folkzenét keveri elektronikával és napjaink hiphopjával, sötét és drámai zenéiből pedig eddig három nagylemeznyi jelent meg, legutóbbi albuma tavaly. 

Mikor: július 14. 18.45
Hol: Akvárium Kishall

2/10

Floex

Ukrajna után következzék Csehország, közelebbről Prága, ez a misztikus város, ahol a Floex néven több mint 20 éve zenélő Tomáš Dvořák klarinétos és dalszerző él, aki mindezek mellett médiaművészként is ismert. Zenéje egyszerre elektronikus és akusztikus, amiben finom jazz, kortárs zene keveredik ambienttel és downtempóval. Nemcsak szólólemezeket ad ki és másokkal kollaborál, de előszeretettel remixelteti is magát, és számos filmzenét is írt már. Élő fellépései kivételes élményt kínálnak. 
 
Mikor: július 14. 23.30
Hol: Akvárium Nagyhall 

3/10

Crows

A 2010-ben alakult, négytagú londoni zenekar elsősorban azoknak fog bejönni, akik bírják az Idles, a Viagra Boys vagy a Fontaines D.C. zenéjét. A Crows is nyers, dühös és kíméletlen rockzenét tol alteros-punkos attitűddel. Idén jelent meg a második nagylemezük, tavasszal azt turnéztatták, hozzánk is várhatóan nagyjából azzal a programmal érkeznek. 

Mikor: július 14. 23.00
Hol: Akvárium Kishall

4/10

Temples

Ugyancsak Angliából érkezik a szintén négytagú Temples, ami viszont éppen 10 évvel ezelőtt, 2012-ben alakult. Azóta három remek nagylemezt adtak ki, a legutóbbit viszont már 3 éve, úgyhogy lassan várható a negyedik. A Temples zenéjében benne van a hatvanas évek pszichedeliája meg a hetvenes évek glam popja, miközben ízig-vérig mai zene és nem retró. 

Mikor: július 15. 21.30
Hol: Akvárium Nagyhall

5/10

Super Besse

Visszakanyarodva kelet felé, következzen egy szuper jó belarusz zenekar, a Super Besse (ami egyébként egy francia síparadicsom neve is), akik egyenesen Minszkből érkeznek Budapestre. Posztpunkot játszanak, nagyon feszesen és nagyon katartikusan. Eddig négy nagylemezük jelent meg, és előszeretettel kísérik le az albumaikat remixlemezzel. Rendkívül kíváncsiak vagyunk, hogy élőben is olyan elsöprőek-e, mint lemezről hallgatva. 

Mikor: július 15. 21.00
Hol: Akvárium Lokál

6/10

Nightmares on Wax

A már nálunk is többször megfordult George „DJ E.A.S.E.” Evelyn a brit elektronikus zene, azon belül is a triphop-downtempo egyik legnagyobb neve – ha nem a legnagyobb. 1988 óta zenél, az első albuma még 1991-ben jelent meg, vagyis egy igazi régi motorosról van szó. Szinte megszámlálhatatlanul sok szerzői albumot, remixlemezt, kollaborációt, DJ-mixet, EP-t és kislemezt adott ki az elmúlt 35 évben. Bőven lesz miből válogatnia ahhoz a DJ-szetthez, amit a Reflektoron fog nekünk előadni. 

Mikor: július 16. 21.30
Hol: Akvárium Nagyhall

7/10

Weval

A két főből álló holland zenekar székhelye Amszterdamban található, de a lemezeik gondozását már régóta a kultikus londoni Ninja Tune kiadó intézi. A Weval, mely eddig két nagylemezt és sok-sok kislemezt meg EP-t adott ki, a múltat és a jelent hozza össze zenéjében: az elektronikus zene hőskorából, a 90-es évekből építkezik elsősorban, de a mai módszerek alapján illeszti össze a részeket egy azonnal felismerhető, nagyon eredeti egésszé.  

Mikor: július 16. 23.30
Hol: Akvárium Nagyhall

8/10

Porridge Radio

Brit indie rock egyenesen Brightonból. A 2015-ben alakult Porridge Radio eddig három nagylemezzel örvendeztetett meg bennünket. Az áttörést a két évvel ezelőtti, második albumuk hozta meg számukra, amire idén sikerült rátromfolni a harmadik nagylemezzel. Már nagyon várjuk, hogy a szuper karizmatikus énekes-gitáros-dalszerzőt, Dana Margolint (és persze a többieket is) élőben láthassuk. 


Mikor: július 16. 19.45
Hol: Akvárium Nagyhall

9/10

Moses Boyd

Ritka, de nem szokatlan, hogy egy dobos, anélkül, hogy kiszállna a szerkója mögül, szólóban zenéljen. A brit Moses Boyd viszont pontosan ezt teszi. Mivel a jazz felől érkezett, így zenéjében nagyon sok a jazz, de nem a klasszikus, hanem az a fajta, amit future, nu vagy electro jazznek hívunk. Magyarul: az elektronikus zene tapasztalatait – meg még egy csomó minden mást is, a hiphoptól a soulig – felhasználja zenéjében Moses Boyd, aki eddig két nagylemezt készített ütőhangszerekkel és kütyükkel teli boszorkányműhelyében. 

Mikor: július 16. 20.30
Hol: Akvárium Kishall 

10/10

Whispering Sons

A belga posztpunk zenekar székhelye Brüsszelben van. A 2010-es évek első felében alakult Whispering Sons eddig két nagylemezt adott ki, és két dolog teszi különlegessé a zenéjét. Az egyik, hogy nagyon zajosak, posztpunkjukat experimentális elemekkel tűzdelik meg, a másik pedig az énekesnő, Fenne Kuppens, akinek nagyon karakteres, már-már földöntúlian mély hangja meg zaklatott énekstílusa azonnal rabul ejti a hallgatót. Állítólag az előadásmódja is megér egy misét – de ezt majd meglátjuk az Akváriumban, a Reflektor Fesztivál utolsó napján. Apró érdekesség, hogy van egy számuk, aminek az a címe, hogy Satantango
 
Mikor: július 16. 22.00
Hol: Akvárium Kishall

Címkék