Sokan az e-könyv-olvasók megjelenésével és az internet térnyerésével egy időben a Gutenberg-galaxis végét vizionálták. A változások elkerülhetetlenek, ráadásul az elmúlt években a járvány sem tett túl jót a kisebb üzleteknek, mindez pedig nyomot hagy a városképen is. A még most is jelentős számú antikváriumok közül több eltűnt, míg mások megmaradtak, viszont még mindig a Múzeum körúton találjuk a legtöbbet. A „régiekből” válogatva igyekeztünk most néhányat fölkeresni, akikhez most is bármikor betérhetünk, a kínálat nagy részét minőségi könyvek adják, az eladók pedig – a netes kereskedők többségével szemben – a könyvek kiváló ismerői, akik tudják, miben rejlik az igazi érték.

1/8

Atticus 

1996 óta működik a Madách tértől pár méterre található antikvárium. A kínálat színes, minden témakörben találunk itt olvasnivalót, hiszen a tulajdonos szerint talán ma még többet is olvasunk, mint régen, csak ennek jó részét képernyőn. Sok dolgot csak a jó öreg könyvekben találunk meg kellő mélységben, de egy kikapcsolódást jelentő regényt sem lehet nagyon máshogy, mondjuk, PDF-en elolvasni. A tulajdonos egyébként gyűjtőből lett antikvárius, majd később elvégezte a könyvtár szakot is.

1075 Budapest, Asbóth utca 19.

2/8

Honterus

Legendás antikvárium a Múzeum körúton. Délelőtt komolyzene, délután jazz szól a hangszórókból, olykor-olykor klasszikus szobrokat is láthatunk a kirakatban, a festmények, metszetek és a tudományos könyvek mellett. Tartanak itt aukciókat is, minőségi könyvekkel, térképekkel, metszetekkel a kínálatban.

1053 Budapest, Múzeum körút 35.

3/8

Krisztina

Krisztina akár a tulajdonosról is kaphatta volna a nevét, persze csak akkor, ha hölgy lenne a tulajdonos, de valójában a városrészről kapta. Sem a szomszédos Déryné, sem a Krisztina tulajdonosa nem nő, korábban pedig az egész épület az Auguszt család birtokában állt. A tulajdonos 15 éves kora óta gyűjtő, így kezdett el könyvekkel foglalkozni. Az üzlet maga 1998-ban nyitott, azóta a környékbeli értelmiség egyik törzshelye. Mindennel foglalkoznak, ami régi, nyomtatványokkal és ritkaságokkal egyaránt.

1013 Budapest, Roham utca 7.

4/8

Múzeum

A négyfős tulajdonosi társaság már 30 éve dolgozik együtt a Múzeum körút 35. alatt. Ez az üzlet 1999 óta létezik, előtte a szomszédos Honterusban foglalkoztak könyvekkel. Minden érdekli őket, ami papír: könyvek, metszetek, térképek, valamint plakátok is, amik iránt az utóbbi időben egyre növekszik a kereslet. A könyvek között csak válogatott darabokat találunk, az online árveréseken is csak a nagyon különleges vagy kurrens darabokat engedik be, amit meg is hálál a közönség.

1053 Budapest, Múzeum körút 35.

5/8

Kárpáti és Fia

A Múzeum körúti antikváriumos „negyed” megbecsült tagja. A tulajdonos történelem-könyvtár szakot végzett, és 1974 óta dolgozik antikváriumban. 2002 óta vannak itt, korábban a Pilvax közben működtek. A régi könyveken túl specialitásuk a régi térképek és metszetek, ezekből az egyik legnagyobb választék található náluk Budapesten. Az évi két alkalommal megtartott teremárverésekre alapos leírást adnak, amit sokan értékelnek. Az üzletben találunk az 1500-as évekből származó térképet is.

1053 Budapest, Múzeum körút 29.

6/8

Központi Antikvárium

Az ország legnagyobb antikváriuma, a Központi Antikvárium 1891 decemberében jött létre, és csak pár házszámmal volt arrébb a mai üzlethelyiségtől. Magyar József még Eperjesen sajátította el a szakmát, és Pesten a lehető legjobb helyen, az egyetem környékén nyitotta meg antikváriumát. A Központi Antikváriumban nemcsak régi nyomtatványokat, hanem eredeti kéziratokat és könyvritkaságokat is lehetett (és lehet ma is) kapni, de egykor még könyves cégeket, iskolákat, kaszinókat is ellátott könyvekkel, sőt könyvtárak berendezését is vállalta.

1053 Budapest,Múzeum krt. 1315.

7/8

Tordai

A Király utcai egyszemélyes antikvárium 16 éve működik. A tulajdonos operatőrként végzett, de a könyvek szeretete végül idekötötte. Antikvárnak nevezhető könyv arányaiban viszonylag kevés van, ettől függetlenül találunk itt 17–18. századi köteteket is. Az eltolható polcokon megtaláljuk az úgynevezett Borovszky-féle vármegye-monográfia-sorozatot, AzOsztrák–Magyar Monarchia írásban és képben című sorozatot, a „HómanSzekfűt”, de megvan Herman Ottó A magyar halászat könyve című munkája, egy Bél Mátyás-kötet és az Orbis pictus egy példánya is. A kirakatban és bent egy-egy festmény, írógép és fényképező színesíti a kínálatot.

1077 Budapest, Király utca 31.

8/8

Font

A csillogó üzleteken túl, az Andrássy út másik oldalán, az 56. szám alatt találjuk az 1991-ben alapított antikváriumot, mely érdekes módon nevét nem a családnév után örökölte, hanem a font betűtípusról kapta, ami eredetileg ötvözetet jelent. Belépünk, és könyv a lábunk alatt, mellettünk és fölöttünk (a galérián). Első ránézésre talán zsúfolt, de hamar otthon érezhetjük magunkat. Online árusítás itt is van, ám jobban megéri személyesen ellátogatni hozzájuk: hétfőn, szerdán és pénteken tartanak nyitva.

1062 Budapest, Andrássy út 56.

Címkék