6 olyan fővárosi múzeumot és kiállítást ajánlunk nektek az őszi–téli időszakra, amelyet a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezni fognak. Gyerekbarát programok, családbarát szolgáltatások, letölthető foglalkoztatók is találhatók cikkünkben.

1/7

Szépművészeti Múzeum – a babáktól az iskolásokig minden korosztálynak

2018 végén adták át a megújult Szépművészeti Múzeumot, amely igazán családbarát módon született újjá. A Mama, nézd! havonta jelentkező programjain már az egészen kicsik is részt tudnak venni, az anyukák számára pedig felüdülés a tematikus tárlatvezetésekhez csatlakozni. A 0–1 éves babák babakocsiban vagy hordozóban „járhatják” be a termeket, és az sem probléma, ha egy kicsit hangosak. Havonta egy alkalommal (általában a hónap 3. szombatján), a Szemezgető keretében kifejezetten az óvodás és iskolás korosztálynak tartanak rövidített, kb. 30-40 perces tárlatvezetéseket, amelyek csak néhány műtárgyra koncentrálnak, hogy a gyerekeknek se a lelkesedése, se a figyelme ne lankadjon. Kis ülőpárnákon ülve a kiállítóterekben együtt beszélgetnek, játszanak a múzeumpedagógusokkal. Hasonló vezetéseket tartanak az iskolai szünetekben is, illetve évente 2 alkalommal a családi napokon.

Érdemes kibérelni a kis, piros bőröndöt az információs pultnál és a többféle tematikájú nyomozós játék keretében bejárni a múzeumot. Az állandó kiállítások miatt is érdemes többször visszatérni, ehhez adnak korosztályra szabottan útvonaltippeket. A gyerekek kedvence a Márvány Csarnokban (a bejárattal szemben) elhelyezett, 15 méter hosszú, 21 LCD-kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató, érintőképernyős fal, amely csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza.
 
Gyerekekkel ajánljuk még a 2022. január 9-ig nyitva tartó, II. Amenhotep és kora című időszaki kiállítást is, amelyet mi is bejártunk. Kifejezetten családok számára összeállított vezetőfüzet kapható a múzeum boltjában 200 Ft-ért.

A szakmai programok mellett szolgáltatások is segítik a gyerekkel érkező látogatókat, hiszen a női mellett a férfimosdóban is találunk pelenkázót. A kávézó-étteremben van etetőszék, az óvodás korosztálynak kicsi asztal székekkel; a ruhatárban nagy méretű, praktikus kulcsos szekrények, bérelhető kis méretű babakocsi, illetve az egész épület akadálymentesített.

2/7

Magyar Nemzeti Múzeum – hátizsákkal a múzeumban

A múzeum pénztárában családi felfedező-hátizsák bérelhető, amellyel bejárhatják a látogatók az állandó kiállításokat. Található benne egy felfedezőfüzet, ceruzák, ülőpárna és témánként változó kreatív meglepetéscsomag is. Kb. 1 óra alatt teljesíthetők a feladatok, de emellett még otthon is lehet folytatni a kreatív részeket. Többféle tematikus hátizsák is elérhető, például amely Pannóniát vagy éppen a három részre szakadt Magyarországot mutatja be, és kétféle korcsoportban tartalmaznak feladatokat az 5–7 éveseknek, illetve a 8–13 éveseknek.
 
Évente több alkalommal megelevenednek rég múlt korok személyei az Élő múzeum programsorozat keretében. Belebújhatnak a látogatók egy parasztasszony bőrébe, vagy beszélgethetnek egy igazi királlyal, így kerülhetnek egyes történelmi korok tényleg közelebb a gyerekekhez. Akár múzeumpedagógusok által vezetett születésnapi buli is tartható a helyszínen, de évente 1-2 alkalommal lehet csatlakozni pizsamapartihoz, és melyik gyerek ne aludna szívesen egy ilyen különleges helyen.

A legkisebbeknek pelenkázót is kialakítottak a földszinten, a büfé mellett, illetve a bal oldali portán babakocsival is be lehet jutni az épületbe. A múzeum után pedig jól fog esni egy kis mozgás a Múzeumkertben található szuper „Muzi” játszótéren, amelyről itt írtunk bővebben, illetve egy finom süti az Auguszt család Geraldine nevű cukrászdájában.

3/7

Millennium Háza – a Városliget izgalmas története

A Millennium Házában található, Városliget története című kiállítás egy igazi interaktív időutazás, amit a gyerekek is élvezni fognak. 7 állomáson keresztül mutatják be a Városliget kiemelkedő szerepét Budapest fejlődésében. A látogatók virtuális módon utazhatnak Ferenc József császár királyi kocsijában, megjelenik a hajdani Operaház, az Állatkert és az Artézi fürdő (azaz a Széchenyi fürdő) megálló is. A kiállítás 24 négyzetméteres pop-up könyvét „lapozgatva” megismerkedhetünk a Vajdahunyad vára, a korabeli Állatkert, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Műjégpálya történetével. A „könyvoldalakra” vetített mozgóképek a mesekönyv-illusztrációk képi világát varázsolják elénk. Még akár a 36 méter magas Gábriel arkangyal másolatával is szelfizhetünk. Egy másik teremben kiderül, hogy mennyi alapanyagot kellett beszerezni ahhoz, hogy elkészüljön a Gundel-palacsinta.

Emellett a Millennium Házában minden vasárnap 10 és 12 óra között családi programok várják a látogatókat. Változóan zene, irodalom, művészet és sok-sok kreativitás is szerepel a komplex, két részből álló családi eseményeken. November és december folyamán lesz több könyvbemutató, bohóc- és bábelőadás is. Csütörtökönként a Mille Műhelybe várják a 6–9 éves gyerekeket, ahol a suli után szabadon lehet alkotni. A múzeumban lehet születésnapi bulikat is tartani, nyomozós tematikájút vagy éppen a régi pesti bálokra emlékeztető mulatságot.

4/7

Óbudai Múzeum – időutazás a játékok világába

Az Óbudai Múzeum Játék a városban kiállításában barangolva megjelennek Magyarország 1990 előtti emblematikus polgári és szocialista játékai, többek között babák, bababútorok, autók, építő- és társasjátékok és a lemezjátékok, amelyek biztosan ismerősek lesznek a szülők és a nagyszülők számára. A játékok mellett láthatunk korabeli, játékok gyártásához vagy történetéhez kapcsolódó videókat is. A kiállításhoz tartozik a múzeum oldaláról letölthető, 3–8 éveseknek szóló vezetőfüzet. Hét rövid mese olvasható benne, amelyekhez különböző játékos feladatok tartoznak, illetve a füzetben szereplő néhány tárgyat a kiállításon is megtalálják a gyerekek. 7 éves kortól ajánlott az a letölthető társasjáték, amelyet a kiállítás, valamint Szabó T. Anna és Molnár Jacqueline Játék a városban című, a múzeumban is megvásárolható könyve ihletett.

A múzeum az adventi időszakban még számos izgalmas programmal készül.

5/7

Mesemúzeum és Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely – mesés családi kaland kicsiknek és történetalkotás nagyobbaknak

A Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó picike múzeum a Döbrentei utca 15. szám alatt található. A Magyar tündérmese világa című állandó kiállításon egy meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”. Az utazáshoz vezetőfüzet 50 Ft-ért váltható a pénztárban. Az időszaki kiállításon különleges kincsekkel találkozhatnak a látogatók, hiszen kortárs írók és költők gyermekkori tárgyaikat kölcsönözték a Mesemúzeumnak, valamint a tárgyhoz fűződő egy-egy személyes történetet is megosztanak. A picike múzeum minden szegletét kitölti a mese, a színes kőkockákkal burkolt kapualjtól a mesehallgató kuckón át a varázstükrös mosdóig, ahova a király is gyalog jár. A kiállításokat az 5–10 éves korosztálynak ajánlják.

Az egyéni látogatók és a családok számára ezekben az időpontokban látogatható: csütörtökön 10–17 óra között, szombaton 10–17 óra között és vasárnap 10–13 óra között. Szombat délelőtt 11 órától különféle gyerekprogramokat tartanak: kreatív foglalkozást, diafilmvetítést vagy könyvbemutatót. Különféle tematikájú születésnapot is lehet náluk szervezni. Felső tagozatosoknak ajánljuk a múzeum melletti épületben található Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyt, amelynek nincs meghatározott bejárási útvonala, a tér bármelyik pontján elkezdhetjük a felfedezést. Mindegyik installáció segít abban, hogy a gyerekek megalkossák saját történeteiket. Ide előzetes bejelentkezés szükséges!
 
A múzeum után érdemes betérni az Asztalka cukrászdába és/vagy sétálni egyet a Tabán kacskaringós utcáin.

6/7

Természettudományi Múzeum

A Természettudományi Múzeum egy igazi visszatérő kedvenc. Már az odavezető út is egy időutazás, hiszen a múzeum mellett található óriási kőzetek a földtörténeti múlt több száz millió évéről vallanak. A bejáratnál található a gyerekek egyik kedvence, a kalandos történetű barázdás bálna csontváza. A földszinten általában egy időszaki kiállítás kap helyet (jelenleg A Hold felfedezése című kiállítás nézhető meg, egészen 2021. december 31-ig), az emeleten pedig hazánk különleges tájain kalandozhatunk, illetve a magyarországi dinókkal ismerkedhetünk. Aki pedig a különleges ásványok világában szeretne elmerülni, arra is van lehetőség. A kiállítások nagy része interaktív, meg lehet fogni a tárgyakat, ki lehet húzni a fiókokat, be lehet mászni az ősember barlangjába, de a szombatonként nyitva tartó Természetbúvár-teremben erre még több lehetőséget kínálnak. Az ott található mikroszkópok, UV-lámpák és nagyítók segítségével még több ismeretre tehetünk szert. A múzeum kertjében néhány dinószobrot is meg lehet nézni. Az épület akadálymentesített, van baba-mama szoba, pelenkázó, az 1–4 éveseknek egy kis játszósarok is az 1. emeleten.

7/7

+1

Rendhagyó módon idén egészen december 5-ig nyitva tart a Vasúttörténeti Park! Keddtől vasárnapig az interaktív programok is működnek, illetve december 5-én szezonzáró Téli Fesztivált rendeznek.

Címkék