Keresés EN

Látnivalók és kultúra

9 ingyenes program, ha megünnepelnéd a költészet napját

Közeledik a költészet napja, és most mindennél nagyobb szükségünk van a lelki-szellemi töltekezésre. Lássuk, milyen online programokon merítkezhetünk meg a kultúrában a következő napokban.

1/9

Imi! Mondj egy verset!

A pesterzsébeti Csili Művelődési Központ programján Csuja Imre színművész fog verseket szavalni. Önálló estjének egyik ihletője az utcán, tanyán, gyárban, üzletben, szóval bárhol lehet verset mondani élménye, a másik pedig a versről való beszélgetés. Elhangzanak József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János versei, valamint Babits Mihály Jónás könyve.

Április 11., vasárnap, 15 óra
Részletek


2/9

POKET 3. születésnap

Harmadik születésnapját ünnepli a POKET, mégpedig egy új kötettel, harmadik versantológiájukkal, melynek Barátom, aki voltál a címe, és Beck Zoltán illusztrálta. A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek szerintük a legnagyobb hatással lehetnek ránk, és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerékszerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk és rendbe tegyük az élet prioritásait. A bemutató egy olvasgatós beszélgetés lesz, aminek a végén lesz lehetőségetek kérdezni a résztvevőktől, Beck Zolitól, Vecsei H. Miklóstól és Mucsi Zoltántól.

Április 10., szombat, 20 óra
Részletek


3/9

Költészet napja a Fiumei úti sírkertben

A Nemzeti Örökség Intézete élőben jelentkezik be a sírkertből YouTube-csatornáján, 15 órától Szabó T. Anna költővel és íróval, aki irodalmi sétát tart a temetőben, 17 órától pedig a Misztrál Együttes tart irodalmi koncertet József Attila sírjánál.

Április 11., vasárnap, 15 óra
Részletek

4/9

Új verseskötetek a Magvetőtől

A Magvető Kiadó a költészet napján jelenteti meg Időmérték című sorozatának négy új darabját, Vida Kamilla, Székely Szabolcs, G. István László és Mesterházi Mónika kötetét. A költészet napi könyvbemutató házigazdája Turi Tímea és Szegő János lesznek.

Április 11., vasárnap, 18 óra
Részletek


5/9

Költészet napi szemle: az elmúlt öt év lírája

Az f21.hu kulturális portál programja a köré a szavazás köré épül, melyet az elmúlt öt év (2015–2020) legjobb, legmeghatározóbb köteteiről indítottak. A beszélgetésen szó lesz a top 10 kötetről és az elmúlt öt év magyar lírájáról is, például hogy milyen szempontok alapján választja ki és értékeli a versesköteteket a mai irodalomkedvelő, milyen változásokat figyelhetünk meg az irodalomnépszerűsítési tendenciák terén és fontos-e a közösségépítés. A meghívottak között szerepel Beck Zoltán, a 30Y frontembere, dalszerző, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Csete Soma költő, kritikus, irodalomszervező, Péczely Dóra szerkesztő, kritikus, a Szívlapát és a Lehetnék bárki című versantológiák szerkesztője, a Prae Kiadó szerkesztője és Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus, esztéta.

Április 11., vasárnap, 17 óra
Részletek


6/9

Költészet napja Vecsei H. Miklóssal és Kiss Flórával

Vecsei H. Miklós Junior Prima Díjas színész, rendező, a POKET Zsebkönyvek alapítója és Kiss Flóra jazzénekesnő, szövegíró (Subtones, Quimby) a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére kedvenc magyar verseikből olvasnak fel, külön figyelmet fordítva Pilinszky János születésének századik évfordulójára.

Április 11., vasárnap, 19 óra
Részletek


7/9

Költészet napja Nyáry Krisztiánnal

A programot a tiszakécskei Városi Könyvtár rendezi, de természetesen online lesz követhető. A népszerű magyar irodalmár költészet napja alkalmából tart előadást Érzelmi vakcina – avagy mi végre olvassunk verseket? címmel.

Április 11., vasárnap, 17:30
Részletek


8/9

99 magyar vers Simon Márton válogatásában

A Juhász Anna Irodalmi Szalon 123. estjéhez érkezett, melyen a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán beszélgetnek Simon Márton költővel, műfordítóval. Elhangzanak Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda ­és további költők versei Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek tolmácsolásában.

Április 14., szerda, 19 óra 
Részletek

9/9

A Müpa meglepetésfelvételei

A magyar költészet napja alkalmából meglepetésfelvételekkel készül a Müpa is, amelyek már péntektől elérhetőek lesznek az intézmény médiatárában, de egyelőre titok övezi a tartalmakat. Emellett egész hónapban kiemelt figyelmet szentelnek az irodalomnak, a legfrissebb Müpa Magazin online lapszámából új novellasorozatuk első darabját ajánljuk Szabó T. Anna tollából.

Részletek


Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Neked ajánlott

A