Sokan fogadkozunk az új évben, hogy egészségesebben, tudatosabban fogunk élni. A kistermelői árukért legtöbbször őstermelői piacokat kell felkeresni a hétvégén, és hát kinek van kedve a röpködő mínuszok és vírusok közepette nyakába venni a várost. Szerencsére mostanra már több helyről is lehet rendelni megbízható termékeket. Összeszedtünk párat.

1/7

Itt a szezon

Ahogy a neve is mutatja, az idénynek megfelelő árukat kínál a webshop, mely télen értelemszerűen egy szűkebb szortimenttel rendelkezik friss zöldségből és gyümölcsből. A gyökérfélék, fekete retek, cékla, alma mellett igen széles viszont a természetes módon tartósított készítmények, a különböző levek, krémek, lekvárok, vitaminbomba gyümölcsvelők, fermentált zöldségek kínálata. Ellenőrzött hazai húsok, pisztráng, a Hétforrás Birtok biotejei és a YouTyúk szabadtartású tyúkoktól származó tojásai is elérhetők náluk.

Az átvevőpontos rendszerre építették fel a vállalkozást, de van már házhoz szállítás is – Budapest határán belül 990 Ft, az agglomerációban 1190 Ft, a Dunántúlra pedig 1290 Ft-ért. 

2/7

Szatyorbolt (Bezárt)

A bevásárlóközösség az elsők között lépett a fenntarthatóság útjára, a Blaha Lujza térhez közeli boltjukban szezonális kistermelői zöldségek és gyümölcsök, kézműves élelmiszerek, húsok, tejfélék, emellett a zöldháztartásokban szükséges ökológiai tisztítószerek, eszközök is elérhetőek. Szemléletformáló, okosító workshopokat is tartanak környezetvédelem témában. Csak azt árulják, aminek szezonja van – a gyümölcsök közül most csak az alma és a biocitrom elérhető. A termékeket online is meg lehet vásárolni, mindegyik alatt fel van tüntetve a gazdaság, ahonnan származik.

A bolttal együtt összesen 5 átvevőponton vehetjük át a rendelést Budapesten. A házhoz szállítás csütörtökön és pénteken zajlik, a szállítás helyétől függően 1000/1500/1800 Ft-ért. Budapest belvárosában bringával viszik ki az árut.

3/7

Pancs webshop

 A tavaszi, első járványhullám idején indult el a Pancs Gasztroplacc kistermelői piac online térbe költöztetett verziója. Az Élesztőház udvarán vasárnaponként megrendezett vásár szervezője azóta egy csomagolásmentes boltot is létrehozott, mely párhuzamosan fut a webshoppal. Szabadtartású tyúkok tojásai, kezeletlen édesburgonya, a Panificio il Basilico kovászos kenyerei, kimért szárazáru és minőségi borok egyaránt kaphatók, megbízható termelőktől. 

Budapest határán belül szállítanak, 10 000 Ft-ig 1500 Ft, felette 1200 Ft kiszállítási díjjal.

4/7

Falu Food

Falusi őstermelőket köt össze a belvárossal a Falu Food online piactere, ahol az egyes tételeknél pontos leírásokban, név és település szerint ismerhetjük meg annak termelőjét és gazdaságát. A balatonfelvidéki mandulától kezdve a háztáji húsokon át az adalék- és tartósítószer-mentes tejtermékekig rengeteg finomság található a kínálatban. 

A házhoz szállítás Budapesten 8900 Ft alatti rendelés esetén 990 Ft, felette ingyenes, vidékre 1990 Ft, 18 000 Ft fölött ingyenes.

5/7

Grøenk Deli

Tavasszal zöldség- és gyümölcs-házhozszállítással kezdte, ma már inkább egy online delikátüzletként működik a velencei székhelyű Grøenk. A Tokaj Vicinitas Mangalica termékeit, a Master Good tanyasi csirkéit, a Csíz Sajtműhely és az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra sajtjait és a Martontej GMO-mentes termékeit egyaránt megvásárolhatjuk náluk, számos más kence, harapnivaló, élelmiszer mellett. Árulnak déligyümölcsöket is, de van külön biorészlegük is szezonális termékekből.

Budapesten és az agglomerációban, a Velencei-tónál és Székesfehérváron ingyen szállítanak házhoz, a minimális rendelés 10 000 Ft (Velencén 5000). 

6/7

Farmfutár

A Farmfutár lelkes alapítói Solymáron nyitottak egy bevásárlóközösségi pontot is, és főleg Budapest környéki termelők áruit, vegyszermentesen termelt zöldséget, gyümölcsöt, háztáji húsokat, adalékmentes tejtermékeket közvetítenek a vásárlók felé. A farmokat, a gazdákat részletesen be is mutatják oldalukon.

Szállítási díjuk 990 Ft Budapesten és az agglomerációban, Solymár környékén 690 Ft. 

7/7

Neked Terem

A Neked Terem hétről hétre szállított, az idénynek megfelelő gyümölcs- és zöldségdobozaival indult be pár éve, emellett webshopjukban külön-külön is megvehetünk a péksüteménytől a húsféléken át a tejtermékekig és a szárazáruig szinte bármit. A származási hely és a biominősítés külön fel van tüntetve minden terméknél – a termékek körülbelül 90% -a magyar, de télen előfordul, hogy külföldről kénytelenek beszerezni pár dolgot. 

Újdonság, hogy immár saját boltjuk is van (Bécsi út 118/A). A szállítási díj a belvárosban 580 Ft, a külsőbb kerületekben és az agglomerációban 680, 950, 990 Ft, országosan 1990 Ft, a minimumrendelés 4900 Ft.

Címkék