Legyen a karantén önkéntes vagy kötelező, a lelket és az elmét mindkét eset megterheli, ezért ezekben a hetekben még inkább felértékelődött a kultúra fontossága, hiszen a segítségével könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot. Ajánlottunk már nektek könyveket, filmeket és zenéket is, most azonban olyan budapesti kiállításokat gyűjtöttünk nektek, melyeket virtuálisan is bejárhattok.

1/7

David Lynch: Kis történetek

Tavaly márciusban David Lynch Kis történetek című tárlatával nyílt meg a Budapest FotóFesztivál, igencsak nagy érdeklődés mellett. Ez persze nem is csoda, hiszen a Lynch-kultusz idehaza is igen mély gyökereket eresztett az évek során, elsősorban olyan klasszikusoknak köszönhetően, mint a Twin Peaks, a Dűne vagy a Radírfej. A Műcsarnok jóvoltából azok is bejárhatják most a kiállítást, akik tavaly lemaradtak róla, akkori beszámolónkat ezen a linken olvashatjátok.

Megnézem a kiállítást!

2/7

Kifordítva – Bábtechnikai kulisszatitkok

A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából vált elérhetővé online a Kifordítva – Bábtechnikai kulisszatitkok című kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet oldalán. Megismerhetjük a bábtípusokat, a különböző bábozási technikákat, de kiderül az is, mi az a gapit és a stucni. A virtuális kiállítást a pécsi Kifordítva. Mesés bábtechnikák című időszaki tárlatunk és az Egy bőröndnyi báb. Papírbábszínházi foglalkoztató című kiadvány ihlette.

Megnézem a kiállítást!

3/7

Annyi titkom maradt... Száz éve született Szabó Magda

2017-ben, Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum, most ezt is újraélhetjük egy virtuális séta keretében. Három évvel ezelőtt mi is ott voltunk a megnyitón, gondolatainkat a tárlatról ide kattintva találjátok.

Megnézem a kiállítást!

4/7

Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton

A Budapest FotóFesztivál nyitókiállítása idén is a Műcsarnokban kapott helyet, ám a koronavírus sajnos itt is keresztbe tett, Paolo Ventura fotóit csak online tudjuk megszemlélni. Az alkotó így vall a Velencei történet / Automaton című projektjéről: A történet minden egyes képe ebben a képzeletbeli Velencében készült, amelyet saját kezűleg építettem fel kicsiben. A sztori egyetlen, valóban megtörtént része a náci hadsereg és az olasz rendőrség bevonulása a gettóba 1943 decemberében.”


Megnézem a kiállítást!

5/7

Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig

A Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című állandó kiállítása 2019 őszén újult meg, most pedig a Digitális Múzeum program keretében online is meglátogathatjuk. A virtuális kiállítótérben valamennyi képhez háttérinformációk is társulnak, így oktatási célra is kiválóan alkalmas. Munkácsy Mihály fő művei mellett a magyar realizmus olyan további alkotóinak képeit is megtekinthetjük, mint Mednyánszky László, Fényes Adolf vagy Koszta József.

Megnézem a kiállítást!

6/7

A Kelet vonzásában. Japonizmus az Osztrák-Magyar Monarchia metszeteinek tükrében

A sokáig bezárkózó Japán a XIX. században kezdett nyitni a világ felé, a megélénkülő kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően pedig az onnan érkező műtárgyak nagy hatással voltak a nyugati művészekre is. Nem volt ez másként az Osztrák-Magyar Monarchiában sem, A Kelet vonzásában – Japonizmus az Osztrák-Magyar Monarchia metszeteinek tükrében című, februárban nyílt kamarakiállítás ezt a folyamatot mutatja be – most már online. A Szépművészeti Múzeum tárlatáról mi is írtunk, cikkünket ezen a linken találjátok.

Megnézem a kiállítást! 

7/7

Bridges – Ages – Budapest

A Bridges – Ages – Budapest a Kiscelli Múzeum virtuális kiállítása, melynek segítségével a budapesti hidak történetein keresztül vehetjük végig az egész város történelmét a reformkortól a XX. század utolsó évtizedéig. A háttérinformációk csak angolul olvashatók, azonban így is érdemes nekivágni a történelmi utazásnak a Lánchídtól a Rákóczi hídig.

Megnézem a kiállítást!

Címkék