Ősszel nem csupán a kiállítások száma ugrik meg látványosan, hanem a filmfesztiváloké is, ráadásul akad köztük olyan is, amely áprilisról került át októberre. Összesen 10 olyan film- és mozifesztivált gyűjtöttünk össze nektek az őszi kínálatból, amik sok esetben premier előtti, sőt néhány esetben exkluzív vetítésekkel is készülnek, akár a filmek készítőit, szereplőit is vendégül látva.

1/10

Szemrevaló Filmfesztivál

Ugyan már szeptember 26-án elkezdődött, október 6-ig még tart a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvénye, amely a legfrissebb német nyelvű filmek közül válogat. A Művész moziban tartott vetítések közül néhányon vendégekkel is találkozhatunk kerekasztal-beszélgetés vagy Q&A formájában.

2/10

Déli Doku Fesztivál

Október 8. és 13. között idén is megrendezik a Déli Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivált, ahol a remek filmek mellett latin bulik, konyhaművészet és borkóstoló is várja az érdeklődőket. A kiemelt ország idén Argentína lesz, ahonnan három alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül brazil, kolumbiai, mexikói és ecuadori dokumentumfilmek, illetve kubai rövidfilmek is megtekinthetők a héten. A nézőknek lehetőségük lesz személyesen is kérdezni a háttértörténetekről, hiszen a fesztiválra két filmrendező is ellátogat, hogy részt vegyen a programon és megossza gondolatait a közönséggel.

3/10

Szlovén Filmnapok

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. Október 10. és 12. között a magyar közönség három díjnyertes szlovén alkotást tekinthet majd meg. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik. A magyar közönség idén három díjnyertes szlovén alkotást tekinthet majd meg.

4/10

Európai Art Mozi Nap

4. Európai Art Mozi Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő mozik változatos programokkal, többek között fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.

5/10

Animascope

Idén hatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Metropolitan Egyetem immár hagyománnyá vált őszi animációs vetítését. Az esemény az előző tanév diploma- és vizsgafilmjeinek nyilvános bemutatója, amely alap- és mesterszakon, valamint az angol nyelvű animációs képzésen végzett hallgatók alkotásaiból válogat.

6/10

Mozinet Filmnapok

Kilencedik alkalommal érkezik hazai mozikba az egyik legnagyobb hazai forgalmazó, a Mozinet filmfesztiválja. Budapesten a Puskin mozi ad otthont a filmnapoknak október 17-20. között, melynek keretében premierezik Bagota Béla első rendezése, a Valan – Az angyalok völgye, továbbá Cannes-ban és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjazott filmek is vászonra kerülnek.

7/10

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Hosszú idő után idén először nem áprilisban rendezték meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, amely így őszre csúszott. Október 21. és 27. között két helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint a Francia Intézetben kap majd helyet a 2005 óta versenyfesztiválként is működő esemény. A programban helyet kap többek közt Jim Jarmusch, valamint Edward Norton legújabb rendezése is.

8/10

Koreai Filmfesztivál

12. Koreai Filmfesztivál Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szegeden párhuzamosan zajló programjai a tavalyi évhez hasonlóan, 4 szekcióban futnak majd október 25. és 31. között. Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója mellett idén a koreai film megszületésének centenáriumát is ünnepli a fesztivál, többek közt a 2019-es Cannes-i Fesztivál Arany Pálma-díjas alkotásával, az Élősködők című filmmel.

9/10

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

November  12. és 17. között a Verzió Filmfesztivál 16. alkalommal hív világkörüli utazásra és hozza el Budapestre és 5 vidéki városba a legkiválóbb emberi jogi témájú dokumentumfilmeket. Idén a fesztivál három kiemelt szekciója a média állapotával, a gyerekek helyzetével és az antropocén korral foglalkozik. A Verzió idén először VR-szekcióval bővül. A Vektor VR keretében különféle virtuális valóságprodukciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők: 360 fokos videókkal, interaktív dokumentumfilmekkel, és művészeti, térspecifikus élményekkel.

10/10

+1: Magyar Klipszemle

A 4. Magyar Klipszemle kissé kilóg a sorból, hiszen nem egy klasszikus filmfesztiválról van szó, mégis úgy érezzük, hogy itt a helye a listánkban. A nap folyamán a teljes versenyprogramot levetítik majd az Akvárium Klubban október 10-én, emellett koncertek és szakmai programok is várják a zene- és filmrajongókat.