De mondhatnánk úgy is, ezeken a helyeken a bor nem válik vízzé, viszont vizet szívesen öntenek neked bele, ha fröccsként innád, nem pedig tisztán. Már ebből is kitalálható: ezúttal a borozókat szedtük össze a budai oldalon. Ami már csak azért is indokolt, mert a budai vörösbor egykor Európa-szerte híres volt, de mára sajnos jóformán teljesen eltűntek a budai hegyoldalakról a szőlőtermelő helyek, és maradtak helyettük a borozók.

1/7

Borpatika

Bár a legendás budai szőlőtermesztésnek és borkészítésnek már alig-alig van nyoma, legendás borozóból szerencsére annál több akad, és ezek nemcsak a budai oldal vagy az adott kerület, hanem az egész főváros legendái. Ilyen a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér között félúton, a Gárdonyi tér (amiről nemrég írtunk is) mellett kezdődő és a Bartók Béla útra merőleges Bertalan Lajos utca elején található búfelejtő is. Igen, az, tökéletesen, mert mint ahogy azt a hely neve üzeni is: a jó bor minden búra orvosság.

Itt pedig abból igazán tekintélyes a választék színre, ízre, árra, minőségre való tekintettel, de egy boros helytől minimum ennyi el is várható. A vendégkör a generációk felől nézve is hasonlóan színes, a környékbeli, piros tekintetű bácsiktól kezdve, a borízlésére különösen büszke középkorúakon át, a csapatostul érkező egyetemista (és jellemzően környékbeli kollégista) hordákig. 

A borozó múltja hosszú évtizedekre tekint vissza, sőt tipikusan az a hely, amelyikről úgy érezzük, öröktől fogva van. Már a szüleink oda jártak, amikor gyerekek voltunk, ezért mi is gyakran megfordultunk ott, amikor fiatalok lettünk, most pedig, a középkorba lépve, vagy már ott, a gyerekeink figyelik azt, ahogy mi is oda járunk, és ezért majd egyszer ők is oda fognak. A kör egyszerre bezárul és újra indul, erre pedig mindig inni kell. 

  • Budapest, XI., Bertalan Lajos u. 26.
  • Nyitvatartás: H-V: 9:00-0:00
  • Facebook

2/7

Mátra Borozó

Folytassuk egy másik legendával, a Mátra borozóval, ami több szempontból is izgalmas. Egyfelől nem sokkal a háború után nyílt meg, 1948-ban, az pedig innen nézve már a nagybetűs Történelem. Az évtizedek alatt a Mátra alig változott valamit, így a retró helyeket kedvelők Mekkájának számít a városban, sőt állítólag még a filmarchívum listáján is előkelő pozícióban szerepel arra az esetre, ha egy készülő filmhez korabeli borozóra lenne szükség. És akkor mindezt egészítsük ki még azzal, hogy a helyet a nyitása óta ugyanaz a család vezeti, a Mátra anyáról fiúra szállt. 

Mint ahogy azt a neve elárulja, itt elsősorban Mátra vidéki borokat kóstolhat az ember, abban erős a hely, de azért akad másféle bor is, a pálinkalap pedig szintén komoly lehetőségeket kínál az ízek terén. A baráti borozgatásokra termett, meleg és barátságos hangulatú, tényleg rendkívül filmszerű Mátra olyan, mint egy időutazás, de nem is a múltba, hanem valamiféle időtlen térbe, ami történetesen a 60-70-es évekre emlékeztet a leginkább. Igazi különlegesség a maga egyszerűségében

  • Budapest, I., Corvin tér 1.
  • Nyitvatartás: H-Szo: 12:00-24:00, V: zárva
  • Facebook

3/7

Palack

Régi legendák után jöjjön valami kis újsuli, a kulturált borfogyasztás gyakorlásának (egyik) helyszíne. Barátunk, a bor, lehetne a szlogenje a Palacknak, ami már nem is borozó, hanem stílusos (vagy ha úgy tetszik: dizájnos) és trendi borbár, elegáns terület, ahonnan viszonylag ritkán jön ki négykézláb az ember. Itt inkább meghitten beszélgetünk, vacsorázunk (elvégre ez egy tapas bár is egyben) vagy buli előtt alapozunk, esetleg vásárolunk, mert a Palack nem csak borbár, hanem borboltkereskedés is. A választék már látványra mágnesként vonzza a borbarátokat, ami azonban elsősorban az ízlelő bimbóknak gyönyörködtető, nem a szemnek. 

  • Budapest, XI., Szent Gellért tér 3.
  • Nyitvatartás: H: 12:00-23:00, K-Szo: 12:00-0:00, V: 12:00-22:00
  • Facebook

4/7

Galéria 12

Senkit ne tévesszen meg az, hogy a cégér annyit mond csak a helyről, hogy kávézó, mert a Galéria 12 nem az. Persze azért ihatunk itt finom kávét is, de a fősodort mégis a bor jelenti, és ez azonnal kiderül, amint belépünk ide. A hely erősen lokálpatrióta, elsősorban a környék bor- és művészetkedvelőire épít (természetesen bárki mást is szívesen látnak), az ő helyük szeretne lenni, például azzal, hogy helyi művészek munkáit állítják ki a térben, nem beszélve a jobbnál jobb, minőségi borokról. Vagyis a Galéria 12-t arra a koncepcióra alapozva találták ki, hogy szoros összefüggés áll fenn a borfogyasztás meg a művészeti alkotás között. A Galéria 12 ifjú poéták vagy kezdő piktorok számára kiváló inspirációs forrás lehet, de mindenki másnak is ajánlott, aki szereti a bort. 

  • Budapest, XII., Hajnóczy József utca 21.
  • Nyitvatartás: H-P: 12:00-23:00, Szo: 16:00-23:00, V: zárva
  • Facebook

5/7

Kóstolom

Egy újabb hely, ami a „borfogyasztásnak kultúrája van” jelszó égisze alatt nyitotta meg a kapuit. Eleve úgy találták ki, hogy ne csak egy újabb borbár legyen a városban, hanem valamivel többet is kínáljon annál, mint hogy beülünk a kollégákkal vagy a barátainkkal, megvacsorázunk és közben bort kortyolgatunk. A Kóstolom gyakran szolgál helyszínéül különféle boros eseményeknek, borászokkal való beszélgetéseknek, szakmai workshopoknak is. Éppen ezért inkább nevezik magukat műhelynek, nem pedig borbárnak, bár ezt az oldalát sem tagadják le a helynek. Aki több, mint egyszerű borbarát, de kevesebb, mint keményvonalas borszakértő, annak, ha nem is kötelező, de illő felkeresnie időről időre (vagy talán rendszeresen is) a Kóstolomot, ami, apró érdekesség, egy online borüzletből nőtt ki, és lett kedvelt helye a boros arcoknak a valós térben. 

  • Budapest, II., Káplár utca 19.
  • Nyitvatartás: H-K: 16:00-22:00, SZ-CS: 16:00-23:00, P-Szo: 16:00-1:00, V: zárva
  • Facebook

6/7

KisBécs (Bezárt)

Speciális hely, speciális alkalomra, mint ahogy azt a neve is üzeni: az osztrák borok rajongóit szólítja meg elsősorban is a KisBécs, de emellett különféle kávékat és ételeket is kínálnak a szomszédból. Mindezt pedig családias, már-már békebeli hangulatban teszik meg a budai zöldövezetben, így ha arra szottyan kedve az embernek, akkor árnyas lombok alatt ízlelgetheti a borát, vagy fogyaszthatja el reggelijét, a KisBécs ugyanis egy borszaküzlet és egy reggeliző fúziója. Ami okos húzás, mert így reggel, munka előtt is jól esik ide betérni pár falatra, majd munka után is, akkor már néhány kortyra, miközben végig egy picit Bécsben érezhetjük magunkat. 

  • Budapest, XII., Németvölgyi út 36-38. (bejárat a Hollósy Simon utcából)
  • Nyitvatartás: H-P: 7:00-22:00, Szo: 8:30-14:30, V: zárva
  • Facebook

7/7

SzalonSpicc

A Millenáris Park szomszédságában található borbárnak (mely egyben kávézó is) beszédes a neve: bohém perceket, sőt órákat ígér mindazoknak, akik betérnek ide. Elvégre a szalonspicc mégiscsak a lehető legjobb állapot, ha az alkoholról van szó. A bohémkodás közben azért ajánlott időnként ellenőrizni, hogy hol is tartunk a számlában, ami persze máshol sem hátrány. A hangulat ettől függetlenül is kifogástalan, a borok, a pezsgők, az égetett szeszek meg a konyha nem kevésbé, úgyhogy már csak a jó társaság kell ahhoz, hogy eltöltsön egy kellemes estét az ember ezen remek kis helyen.