Budapest
13 terecske, ahol kizárhatod a világot, sőt el is bújhatsz előle
Fotó : Major Kata / We Love Budapest

Ha legszívesebben elbújnál minden és mindenki elől, vagy egyszerűen csak arra vágysz, hogy kicsit egyedül légy a gondolataiddal, akkor csak ülj ki egy apró kis terecskére, bújj el, vagy olvadj bele a környezetbe, és relaxálj. Mutatunk pár helyet, ahol ezt háborítatlanul megteheted. Összeállításunkban csupa olyan kis teret gyűjtöttünk össze, melyek mintha nem is a fővárosban lennének, hanem minimum egy hangulatos vidéki kisváros eldugott szegletében.

Tbiliszi tér Tarasz Sevcsenko tér Szenes Hanna tér Naphegy tér Markusovszky tér Margit tér Marczibányi tér Lőrinc pap tér Kamermayer Károly tér Hollósy Simon tér Gárdonyi tér Csarnok tér Árpád-Házi Szent Erzsébet tér

Tbiliszi tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A teret, mely a Józsefvárosban található, 2013-ig Vagon térnek hívták, amikor is a jó államközi viszonyokat ápolandó, átnevezték, és így kapta meg a grúz fővárost, mint névadót. Szépen fel is újították az eseményre, így azóta jó szívvel telepedhetünk le ott is egy padra.

A Tbiliszi tér a Hungária körút mellett, az MTK focipályája, a Hidegkuti Sándor Stadion közelében található, de egyik se rettentse vissza a tér felfedezőjét. A forgalmas Hungáriából szinte semmit sem érzékelni, az MTK drukkerei meg szelídek és nem is biztos, hogy a téren át haladnak a meccsre. A nyugalmat egyedül a játszótéren ugrándozó gyerekek hangoskodása zavarhatja meg, azonban elég egy pillantást vetni ilyenkor a téren álló Kisboldogasszony-templomra, hogy újra egyensúlyba kerüljön lelkünk belső csöndje. 

Tarasz Sevcsenko tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Ha kedvencet kéne választani összeállításunk terei közül, akkor ez lenne (legalábbis az egyik), amelyik nagyon jó esélyekkel pályázhatna a megtisztelő titulusra. Budán, a Vízivárosban, a Fő utca mellett bújik meg, a Király Fürdő szomszédságában. Bár mindössze tenyérnyi, mégis áll rajta egy szobor, a névadó Tarasz Sevcsenko (az „ukrán Petőfi”) költő-író-festőé, meg a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról elnevezett kápolna.

A tér egyik sarkában, a Király Gyógyfürdő épülete mögött áll egy megkapóan szép ház, amit teljes egészében beborít a borostyán. Mintha egy druida élne ott, de csak egy hangulatos teraszú kocsma van, ami az egyik legjobb eldugott söröző a városban. Ahova nyugodtan betérhet az ember, miután a téren jól kigondolkodta magát, és az egyedüllétből is elege volt aznapra. 

Szenes Hanna tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Egy mártírról elnevezett tér esetében egyáltalán nem furcsa vagy zavaró, ha szomorú és megrendült hangulatot áraszt. Az Erzsébetvárosban található, Rózsa és Jósika utcák által határolt, a forgalom miatt kerítéssel körbevett teret sűrűn körbeölelik a fák, ez a természetes, „zöld búra” pedig biztos védelmet nyújt arra, hogy zavartalanul elmélyedhessünk magunkban. 

A II. világháborúban a nácik által kivégzett, zsidó származású költő-katonanő Szenes Hanna emlékét, aki Izraelben nemzető hősnek számít, egy tőle származó idézettel ellátott kő őrzi, és a tér közepén egy bronzból készült, két méter magas, szép emlékkút is áll (Mikus Sándor készítette még 1966-ban). 

Naphegy tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A Krisztinavárosban, a Gellérthegy, a Tabán, a Várhegy és a Déli Vasút által határolt területen fekvő Naphegy inkább „csak” egy domb, és onnan kaphatta a nevét, hogy mindig érte a napsugár. A Naphegy tetején található parkos terecskét is mindenesetre elég jól éri, de szerencsére a dús lombok sokat tompítanak rajta, ami közel 40 fokban felér egy oázissal a sivatag közepén.

A Naphegy tér egy játékosan árnyas, kissé békebeli hangulatú tér, ahova jó kiülni. Talán nem véletlenül került pont ide a hely jelentős részét elfoglaló tematikus Pom Pom Játszótér, ami méltó kiterjesztése Csukás István meséjének és az ahhoz készült Sajdik Ferenc illusztrációknak.

Markusovszky tér

Ez a tér talán kicsit mozgalmasabb, mint a többi, de ettől még itt is simán el lehet rejtőzni a világ elől. A IX. kerületben, a Semmelweis Egyetem közelében, a Köztelek és Kinizsi utcák között található téren is van játszótér, de nem csak az, mert itt a gyerekek mellett az idősebbek napi mozgására is figyelnek. Labdapályák, sakk és ping-pong asztalok várják a felnőtteket. Na meg persze a jó öreg padok a fák alatt.

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A tér névadója, az 1800-as években élt Markusovszky Lajos honvédorvos, a modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője és az Országos Közegészségügyi Egyesület egyik alapítója volt. Ha az ő idejében is meg lett volna már a tér, biztos ő is kiül ide a gyógyászat aktuális helyzetén és problémáin eltöprengeni, de a róla elnevezett teret és parkot csupán a 80-as évek első felében alakították ki. Egykor itt állt a szép emlékű alteros szórakozóhely, a Kultiplex is.

Margit tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A Margit körút fölött, a Rózsadomb aljában, a Margit, Rómer Flóris és Ankara utcák között található ez a domboldalban fekvő parkos terecske, ami eredetileg közkedvelt kutyasétáltató hely volt, aztán a négylábúak kaptak egy külön kifutót. Nem is gondolná az ember, hogy milyen közel esik ide a Margit körút, mert csend van és nyugalom, de annyira, hogy akár verset is lehetne itt írni. Az 1938-ban kialakított kis tér bejáratánál álló Ifjúság kútja című (Beck Ö. Fülöp munkája) mészkő-kompozíció is a költői hangulatot erősíti. 

Marczibányi tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Ez a tér, a „Marczi” sokak kedvence, vagy legalábbis elég sokan ismerik, központi helyen található Buda II. kerületében, a Millenáris mellett. Névadója Marczibányi János, aki Csanád megye alispánja volt, meg titkos tanácsos és híres mecénás, az 1700-as évek második felében élt. A tér nagy részét a sportcentrum és a művelődési ház foglalja el, de azért bőven van hely és lehetőség arra is, hogy leüljünk egy padra tűnődni az élet dolgain, vagy akár azért, hogy testedzés után kicsit megpihenjünk. 

Lőrinc pap tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A VIII. kerületben, a Krúdy és a Mária utca találkozásánál találjuk ezt a kedves kis teret, amit másik két oldaláról lakóházak öveznek, és amit a Dózsa-féle parasztfelkelés egyik vezéréről neveztek el. A közepén áll rendíthetetlenül Zichy Nándor gróf szobra, vele szemben pedig a téglafalú Jézus Szíve Templom tornyai törnek az égbe. A régmúltban a téren állítólag a legsúlyosabb kocsmák üzemeltek, így itt csaptak össze a polgárok lelki üdvéért a papok meg az italmérők. Talán ennek is köszönhető a terecske kissé bohém levegője. 

Kamermayer Károly tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A belvárosiak egyik kedvenc tere a Vitkovics Mihály és Gerlóczy utcák találkozási pontja. A névadó Kamermayer Károly, aki az egyesült Budapest első polgármestere volt, szobra is áll itt. A maga korában olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy 1873-tól 1896-ig töltötte be a pozíciót. A tér ehhez méltó módon elegáns, kimért, tiszteletet parancsoló és rendezett, ami a széthullott gondolatok összeterelésére is jó hatással lehet. Ha lenne ilyen, akkor minden bizonnyal a Kamermayer tér lenne a budapesti kis terek vezére, mind névadója, mind elhelyezkedése, mind kialakítása okán is. 

Hollósy Simon tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Itt most egy kicsit csalunk. Hollósy Simon tér valójában nem létezik, a XII. kerületi Hollósy Simon utca melletti (illetve a Böszörményi és Németvölgyi utak közti) területet, mivel azt nagyrészt egy játszótér birtokolja, hivatalosan Hollósy Simon Játszótérnek nevezik. De nem csak arra alkalmas, és nem csak a gyerekek számára kikapcsoló itt megpihenni rövidebb vagy hosszabb időre.

A park fái jórészt japán akácok, melyek alatt ott pihen a tér központi alakja, a kőteve. Nyáron kifejezetten hűsítő itt letelepedni egy padra, a lombokon átszűrődő napfény meghitt hangulattal lepi be a teret. 

Gárdonyi tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

Újbudán, a Gellért és a Móricz Zsigmond terek között nagyjából félúton található ez a háromszöglet alakú kis tér, a Bertalan Lajos utca és a Bartók Béla út mellett. A tér fölé magasodó Gárdonyi-szobor 1933 óta figyeli a környék történéseit.

A rendezettsége, illetve az ott található padok, köztéri óra meg ivókút miatt a tér nagyon otthonos benyomást kelt, annyira barátságos és hívogató. Kicsit olyan, mintha nem is egy tér, hanem a barátunk lenne. De a környéken élők között biztos, több olyan ember is akad, akinek a Gárdonyi tér tényleg az egyik meghitt cimborája. 

Csarnok tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A Bálnával szomszédos, Vásárcsarnok mögötti terecske sokáig nagyon ramaty állapotban volt, majd 2008-10 között készült el a terület rekonstrukciójának terve. Pár évvel később pedig már bátran fel is kereshettük a parkosított, szépen megfésült, geometrikus elrendezésű teret, ahonnan rálátás nyílik a Dunára meg a szépséges túlpartra, a Gellérthegyre is, a felvett pozíciótól függően. Bár közel a Szabadság híd és a Fővám tér zaja és forgalma, de a teret övező magas és robusztus épületek elnyelik az elnyelni valót, hogy a nyugalmunk biztosított legyen ücsörgés közben.

Árpád-Házi Szent Erzsébet tér

Fotó: Major Kata / We Love Budapest

A II. és III. kerületet összekötő, hosszú Lajos utca óbudai végében található ez az icipici terecske, ami a kerület legnagyobb temploma, a Szent Péter és Pál-főplébánia-templom mellett várja az elmélyülni kívánó sétálókat. Madárcsicsergés, néma és nemes szobrok, színes virágok, csend és alig pár arra kóborló környékbeli alkotja a nyugalom burkát, melynek közepébe beülni tényleg olyan, mint kiszakadni a hétköznapokból és átszállni valami időtlen állandóságba. Ahol nincs más rajtunk kívül, csak a gondolataink. Meg béke.