A Dunakanyar szépségéhez kétség sem férhet, és ahhoz sem, hogy a környék szinte hemzseg a történelmi-kulturális értékektől, emlékektől, melyeket érdemes beiktatni egy kirándulás vagy túra állomásaiként. Összeszedtünk pár kihagyhatatlan célpontot.

1/10

Esztergomi bazilika

Magyarország legnagyobb egyházi épülete. Koronázási hely a történelmi levegőjű városban, melynek kincstára éppúgy különleges, mint a belsejében rejlő híres Bakócz-kápolna.

  • 2500 Esztergom, Szent István tér 1.
  • Bővebben

2/10

Szentendre belvárosa

Aki szeret mediterrán, zegzugos utcákon bóklászni, annak érdemes bejárnia a város kis utcácskáit. A tengerparti településekre emlékeztető hangulat a szerb és dalmát bevándorlás nyomait őrzi.

3/10

Vác főtere

Szent Hedvig őrzi a barokk kisváros csodás főterét. Itt, a Fehérek templomának kriptájában bukkantak rá a „váci múmiákra”, melyeket meg is tekinthetünk, ha egy kis borzongásra vágyunk.

4/10

Váci Székesegyház

A Migazzi püspök által épített dóm kupolája messzire ellátszik. A püspöki palotával szemben áll, mellette a katolikus főiskola és a Piarista Gimnázium, ennélfogva igazi szakrális hely a barokk kisvárosban.

5/10

Fellegvár – királyi palota – Visegrád

Erről a helyről Mátyás király jut eszünkbe, és a városban magunkba is szívhatjuk a történelmi levegőt. Minden erről mesél: a fellegvár, a királyi palota – mely nem véletlenül lett az európai örökség része –, a reneszánsz kert, sőt a játszótér is.

6/10

Esztergomi vár

A város közepén álló várban halt hősi halált Balassi Bálint. Legújabb kori történetének szenzációja a Boticellinek tulajdonított freskó, amely a Múzeumok Éjszakáján meg is tekinthető.

  • 2500 Esztergom, Szent István tér 1.
  • Bővebben

7/10

Verőcei Duna-part

Itt maga Ybl Miklós sétál le a Dunára, és vigyázza az általa épített támfalat. A folyó partján együtt vigad helybeli és nyaraló: tábortüzek égnek, és a vízi színpadon egymást váltják a produkciók.

8/10

Zebegény és főterének temploma

A főtér ékessége a Kós Károly építette Havas Boldogasszony-templom. Egyedülálló látványosságnak számítanak a templombelső különleges freskói is.

9/10

Salamon-torony

Egyszerre volt uralkodói szálláshely és katonai erődítmény, melyet számos uralkodó korszerűsített. Teraszán a látogatók legnagyobb örömére lovagitorna-pályát állítottak fel.

10/10

Veprech-torony

Idén márciusban adták át a közönségnek a város legújabb látnivalóját. Az újjáépített torony mellett egy reneszánsz vízgép működő modelljét is láthatjuk.

  • 2500 Esztergom, Berényi Zsigmond utca 18.
  • Bővebben