A belépős programok mellett a városban számos ingyenes elfoglaltságot is találunk, ez pedig nyáron különösen igaz. Ugyan sokakban létezik egyfajta berögződés az ilyen programok alacsonyabb minőségével kapcsolatban, az alábbi gyűjtésünkben 20 olyan lehetőséget emeltünk ki a nyár hátralevő részére, amely megcáfolja ezt az előítéletet.

1/20

Csepel Művek – Nyitott Gyárak Hétvégéje

A Kortárs Építészeti Központ jóvoltából június utolsó hétvégéjén ingyenes programsorozat keretében ismerhetjük meg a Csepel Művek történeti és kulturális örökségét. A nyitott épületek mellett előadások, vezetett séták, workshopok és filmvetítések is segítenek elmerülni az ipari komplexum rejtelmeiben.

2/20

Hommage à Bauhaus 100 – avagy Bauhaus ünnep

A Pécsi Galéria Archívum Alapítvány kiállítását július 12-ig nézhetjük meg ingyenenesen a FUGA-ban, amely az idén 100 éves Bauhaus magyar, azon belül is pécsi tagjai előtt tiszteleg. A kiállítás grafikai, könyv- és fotóművészeti műfajokon keresztül vizsgálja a Bauhaus máig tartó szellemi hatását.

3/20

Budapest Urban Games

Negyedik alkalommal rendezik meg idén a Budapest Urban Gamest, amikor sportpályájává változik a város. A Klauzál téren grundfociban és streetballban mérkőzhetnek meg a csapatok, de a fő attrakciónak a Duna-átúszás és Gellért-hegyi panorámafutás ígérkezik.

4/20

The Qualitons a Pontoonon

Legutóbb, amikor a The Qualitons a Pontoonon játszott, még a Red Hot Chili Peppers tagjai is leugrottak megnézni őket, most pedig ismét a Lánchíd pesti hídfőjénél vendégeskednek július 2-án. Az experimentális funk-rock csapatot nemrég újabb megtiszteltetés érte, hiszen a legendás Seattle-i KEXP stúdióját is megjárták.

5/20

Szabihíd

Július négy hétvégéjén 2019-ben is autómentessé válik a Szabadság híd a VaLyo Egyesület kezdeményezésére. Ezeken a hétvégéken bárki szervezhet programokat a hídra, melyeken természetesen ingyen részt vehetünk. A felhozatalban szerepelnek koncertek, táncórák, jóga, japán dobelőadás, sőt még spártai edzés is.

6/20

Termelői piacok

A termelői piacok nyáron pezsegnek igazán, a város több pontján is találunk olyan piacokat, ahol heti rendszerességgel szerezhetjük be a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, hús- és egyéb készítményeket. A Római-parti Piac szombatonként a Nánási udvarban, a Pancs vasárnaponként az Élesztőház udvarán, a Czakó Piacz szombatonként a Czakó Kertben, míg a Szimpla Háztáji a Szimpla Kertben várja friss termékekkel a vásárlókat.

7/20

Bookline B-oldal: Szabó Benedek

Az A38 és a Bookline izgalmas sorozatának július 31-i vendége Szabó Benedek lesz, aki ezúttal szólóban fog koncertezni. Az este különlegessége, hogy két zenei blokk között Szabó Ádám beszélget majd a Szabó Benedek és a Galaxisok frontemberével, David Foster Wallace: Végtelen tréfa című kötetéről.

8/20

Csepel-szigeti bringakör

A Magyar Kerékpáros Klub 2019 nyarán szervezi meg először a Csepel-szigeti bringakör nevű, bármikor abszolválható teljesítménytúráját, melynek célja, hogy népszerű bringás úticéllá tegye a szigetet. Összesen 39 ellenőrzőpont érintése szükséges a túra teljesítéséhez, melyek között találunk műemlékeket, tanösvényeket és strandokat is.

9/20

Zenélő Budapest

Júniustól augusztusig, a város számos ikonikus helyszínén találkozhatunk különböző stílusú koncertekkel a Zenélő Budapestnek köszönhetően. Hallgathatunk például erdélyi népzenét a Vajdahunyad vára udvarán, klasszikusokat jazz hangszerelésben a Műcsarnokban, vagy operaénekeseket a Magyar Nemzeti Múzeumban. A szervezők ugyanakkor több helyütt készülnek gyerekkoncertekkel is, és fiatal zenekarok is lehetőséget kapnak majd a Millenáris Parkban és a Várkert Bazárban felállított színpadokon.

10/20

Séták a Fiumei úti sírkertben

A Fiumei úti sírkertben egész évben részt vehetünk ingyenes sétákon, többféle tematika mentén. A nyár folyamán szó lesz a művészparcelláról, a magyar irodalom itt nyugvó nagyságairól, de hallhatunk érdekességeket Kossuth Lajos, Deák Ferenc, valamint Batthyány Lajos mauzóleumáról is.

11/20

Koller Galéria & Műkereskedés

A Budai Várban megbújó, minden nap ingyenesen látogatható Koller Galéria egy igazi rejtett gyöngyszeme a városnak, ahol még Amerigo Tot magyar-olasz szobrász művei közül is megcsodálhatunk néhányat, sőt műtermét is körbejárhatjuk. A galéria kertjében egy szoborparkot is létrehoztak, ahová kiülni már önmagában is élmény.

12/20

Játszóház Piknik a Margitszigeten

Az év közben a Dürer Kertben rendszeresen megrendezett Játszóház Projekt június 30-án kiköltözik a Margitszigetre, hogy a szabad ég alatt, akár éjszakába nyúlóan játszhassuk a Dixit-partikat. Pokrócot, enni- és innivalót, illetve fejlámpát érdemes hozni.

13/20

Ingyenes múzeumlátogatás

Minden hónap harmadik szombatján az olyan nagyobb múzeumok állandó kiállítása, mint a Szépművészeti Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Galéria, ingyenesen látogatható 26 éves kor alatt, 18 éves kor alatt pedig további két közeli hozzátartozó vagy kísérő számára is ingyenes a belépés.

14/20

24. Budapest Pride Felvonulás

Július 6-án rendezik meg a 2019-es Budapest Pride Fesztivál záróeseményeként a 24. Budapest Pride Felvonulást, ahová az LMBTQ közösség tagjai mellett mindenki mást is várnak, aki elfogadó, kirekesztés- és erőszakmentes társadalomban szeretne élni.

15/20

Augusztusi csillaghullás

Augusztus közepe táján minden évben megugrik a hullócsillagok száma az égbolton, ami a Perseidák meteorrajnak köszönhető. A fényszennyezés miatt sajnos csekély az esélye, hogy a városból megpillantsunk egy-egy felvillanó meteort, de segítségül tavalyi gyűjtésünkben összeszedtük, honnan érdemes kémlelni az eget Budapest környékén.

16/20

Herbert Aniko aka Haniko: Hirundo

Herbert Aniko aka Haniko június 28-án nyíló pop-up kiállítása egy fontos és aktuális témára hívja fel a figyelmet, ez pedig a magyarországi fecskepopuláció drasztikus visszaszorulása. A Hirundo című tárlaton vegyes technikákon keresztül nézhetünk szembe a klímaváltozás és a fészekleverések okozta következményekkel. A kiállítás július 3-ig látogatható a Rugógyár Galériában.

17/20

Adidas Runners Klub

Azok számára, akik már egy ideje kacérkodnak a futással, de egyedül nehezen tudják motiválni magukat, kiváló lehetőség az Adidas Runners futóközössége, melyhez bárki csatlakozhat. A klubban különböző típusú edzéseken lehet részt venni edzettségi szintünknek megfelelően, de tartásjavító vagy nyújtó tréningre is benevezhetünk.

18/20

Margitszigeti jóga

A Margitszigeten két helyszínen, a Széchenyi Étterem mögött és a víztorony mellett tavasztól őszig, minden vasárnap ingyenes vagy adományalapú jógaórákat tartanak. A gyakorlásokra kezdőket és profikat is egyaránt várnak, hiszen különböző intenzitású órák közül lehet választani.

19/20

11. Pozsonyi Piknik

Ugyan a 11. Pozsonyi Pikniket már szeptemberben tartják, biztosak vagyunk benne, hogy addig még ki fog tartani a nyár, így lesz alkalmunk fejest ugrani Újlipótváros összművészeti fesztiváljába. Koncertek, színházi és irodalmi előadások, kézműves vásár és flashmobok várnak majd bennünket.