Budapestre is megérkezett a tavasz, a napos órák számának növekedésével pedig fordított egyenes arányban csökken a testmozgás alól való kibúvót keresők száma. Így itt az idő, hogy te se tologasd tovább a szilveszteri ígéreted, és idén belekezdj egy sportba. Talán segít, ha valami teljesen új mellett döntesz, ami nem csak átmozgat, de jelentős adrenalinlöketet is kapsz tőle - mi most mutatunk tíz opciót.

1/10

Wakeboard

Ha úgy érzed, hogy egy vontatókötélbe kapaszkodva, a vízben elhelyezett rámpákon és korlátokon átsuhanva-átugratva trükközni maga lehet az adrenalinfröccs, van egy jó hírünk. A wakeboardozás élménye ugyanis Budapest több pontján is elérhető: bár a legismertebb opciónak máig az Omszki-tó számít (Omszk Wakeboard Centrum), már a Lupa-tónál is hódolhatsz kedvenc extrém sportodnak, sőt, utóbbi helyen még napközit és tábort is tartanak. Így akár az egész család részese lehet az egyik legkedveltebb vízközeli aktivitásnak.

2/10

Beltéri szabadesés

Ha nincs merszed kiugrani egy repülőből, de mindig kíváncsi voltál, milyen érzés lehet a szabadesés, a Skywardnál megtudhatod. A függőleges szélcsatornában nincs más dolgod, mint "ráfeküdni" a felfelé hajtott közel 200 km/órás légáramlatra, és átélni a súlytalanság, a repülés és a zuhanás állapotát. Ugyanakkor már most szólunk, hogy ami kívülről könnyed lebegésnek tűnik, az alapos felkészülést kíván tőled: az első látogatás egy félórás oktatással kezdődik, aminek során megtanulod a helyes testtartást, elsajátíthatod a különböző mozdulatsorokat és a kommunikációhoz szükséges kézjeleket. Utána viszont tényleg jöhet a boldogság, az eufória, és az arcodba csapó szél!

3/10

Trambulinparkok

Többméteres ugrások, szaltó a színes szivacsmedencébe, szabadesés a lengőtrapézról vagy egy izzasztó ügyességi ninjapálya? Az extrém sportok melyik szerelmese tudna ellenállni ezeknek a lehetőségeknek? Szerencsére Budapesten is egyre több trambulinpálya nyílik, ahol a mozgásforma (és a vele járó adrenalin) szerelmesei megtalálják számításaikat: jó választás lehet többek közt a Superfly Air Sports, a Cyberjump vagy az Elevenpark is. Mi elsősorban a legelsőt ajánljuk, főleg a péntek esti "felnőtt járatot", ami a 16+-osoknak szól. Az UV-lámpák fényében egész pszichedelikus élményt nyújtanak, miközben a meghívott DJ keveri a zenét.

4/10

Barlangászat

A termálvizek áldásos tevékenységének következtében a főváros felszíne alatt több barlangrendszer is rejtőzik. Ha nem vagy klausztrofóbiás, ezek egy részét te is bebarangolhatod a Caving Under Budapest szakavatott túravezetőivel. A Pál-völgyi barlangot például egy három órás „séta” keretében járhatod be, amelynek a vezetője a résztvevők fizikai állapota és kívánsága szerint határozza meg a nehézségi szintet, valamint az útvonalat. De ha nem szeretnéd másra bízni magad, akkor a Szemlő-hegyi barlang kiépített útjai is jó választások lehetnek. 

5/10

Lövészet

Bár Budapest külvárosában több lőteret is találhaunk, mi mégis a Nagymező utcai Budapest Shootingot ajánljuk erre a célra. Itt elsősorban élménylövészetet tartanak kíváncsi laikusoknak, viszont sportlövészetre, egyéni kiképzésekre, sőt, még a hivatásosok tréningjére is van lehetőség. A két hangszigetelt, szellőzőrendszerrel ellátott teremben olyan fegyvereket lehet kipróbálni, mint a nagyteljesítményű sörétes, vagy a különböző precíziós lőfegyverek, régivágású revolverek, marokpisztolyok - vagy az ikonikus AK-47-es. "Egyszerre félelmetes, és egyszerre érzi azt ember, hogy rettenthetetlen" - írtuk arról, hogy milyen érzés elsütni őket, de annyi biztos, hogy az egekbe emeli az adrenalinszintünket.

6/10

Siklóernyőzés

A Budai-hegyek kedvező felszálló áramlatait kihasználva számos siklóernyős száll rendszeresen a magasba a fővárosban és környékén. A szokatlan és az adrenalinszintet minden értelemben az egekbe emelő sport ráadásul arra is jó, hogy madártávlatból is megcsodáld Budapestet. Főleg, hogy ha tandemben repülsz egy tapasztalt pilótával: ebben az esetben ugyanis ő irányít, neked pedig csak arra kell figyelned, hogy be tudd fogadni a hatalmas mennyiségű endorfint, és persze a látványt. Utóbbira jó opció a Siklóernyős tanfolyam, ahol csoportosan vagy egyedül is el tudod kezdeni a "kiképzést".

7/10

Hullámszörf

Bár Kalifornához vagy Hawaii-hoz képest itthon a hullámszörfösöknek kevés lehetőségük van arra, hogy kedvenc sportjukat űzzék, ettől még a számuk egyre nő. Ebben pedig valószínűleg az is közrejátszik, hogy az egyik hely a margitszigeti Palatinus strand, ahol nyitás előtt, a kora reggeli órákban állhatnak a világot jelentő deszkákra. Ha pedig szeretnénk mi is a részesei lenni a közösségüknek, jó lehetőség lehet a SURFinPALA három napos kezdő kurzusa, aminek a végére tökéletesen elsajátíthatjuk az alapokat.

A hegyikerékpár (avagy mountain bike) elnevezés terepen, egy- vagy többnyomos erdei ösvényeken, sziklás, gyökeres talajon történő kerékpározást takar. Két fő irányvonalát különböztetik meg, a cross country-t ("hegyre fel és le") és a downhillt ("lejtőzést"). Bár mindegyik esetben meg kell küzdeni az elemekkel, valamint a változó terepviszonyokkal, a tekeréssel járó adrenalin, valamint a kellemes fizikai megterhelés bőven kárpótol érte - arról nem is beszélve, hogy az alapokat bárki elsajátíthatja, nem kötött sem korhoz, sem fizikai adottságokhoz. Szinte bármilyen magaslat vagy hasonló megfelelő alkalom lehet arra, hogy elkezdjük, mi például a Budai-hegyeket ajánljuk.

9/10

Falmászás

Ha vonz annak a gondolata, hogy szinte láthatatlan repedésekbe és kiszögellésekbe kapaszkodj, vagy hogy kecsesen és magabiztosan mozogj hihetetlen magasságokban, akkor a falmászást pont neked találták ki. A 2020-től olimpiai sportággá is váló testmozgási formát ráadásul a főváros több pontján is kipróbálhatod: például a Gravity Boulder Barban vagy a Spider Clubban.

10/10

Evezés/SUP

Budapest élete óhatatlanul is város két oldalát elválasztó Duna körül forog, így csak természetes, hogy a folyón is számos lehetőségünk nyílik az aktív kikapcsolódásra. Az óbudai Római Parton (például a Fellini Bisztró közelében található Béke II. Csónakházban) kajakot vagy kenut bérelhetünk, hogy aztán csak sodródjunk az áramlattal, de jó opció lehet a SUP (avagy "stand up paddle") is. Utóbbi ráadásul nemcsak fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet, de a felsorolás többi elemével ellentétben inkább kikapcsol, hiszen ha stabilan elhelyezkedtünk a deszkán, onnantól csak evezni kell és élvezni a természet közelségét.