Egy éjszaka, amikor újra előbújhat belőlünk a mélyre temetett kísérletező és felfedező énünk, aki egykor csillagász, atomfizikus vagy épp régész akart lenni. Szeptember 28-29-én, a Kutatók Éjszakáján különböző tudományterületek izgalmasabbnál izgalmasabb laborjai és központjai nyitnak meg - kísérletekkel, előadásokkal, szabadulószobákkal, sétákkal. Az új honlapon a remek keresővel nemcsak helyszínekre, de programtípusokra is tudunk szűrni, életkor vagy tudományterület szerint. Csak Budapestről a másfél ezernél is több program közül kiválogattuk azokat, amiken még van hely, és ahol garantáltan izgalmasan tölthetjük a időnket.

1/4

Kísérletek a tudomány és technika világában

Az MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpontban a laborlátogatások már rég beteltek, de aki ezekről lemaradt, az se csüggedjen, a lézerekkel, kozmikus részecskékkel és a gravitációval való kísérletezésre még mindig van lehetősége. Az Ericsson székházban a Magyar tudósok körútján több mint hatvan változatos programmal közül válogathatunk, és nem egy kísérletezéssel kapcsolatos. A generációk számára meghatározó Öveges tanár úr utódjaiként fizikai kísérleteket (például hőről, hűsről, hullámról, gőzről) végezhetünk, de az is kipróbálhatjuk, hogy mennyi energia szükséges néhány videó átviteléhez különböző típusú mobil hálózatokon, mindezt egy biciklit tekerve.

A BME Campusán is kíséretezhetünk, az Ez nagyot fog szólni keretében kilőhetünk rakétát vízre, megtudhatjuk milyen érzés ha –196°C-os folyékony nitrogén ömlik a kezünkre, és hogy hogyan lehet ezzel felrobbantani egy PET-palackot vagy hogyan készül vele fagylalt. A CEU épületében is kedvünkre kísérleteztünk, akár magunkon is, a Kognitív Játszótéren az emberi agy (társas) működését ismerhetjük meg, problémamegoldást, tervezést, emlékezetet és figyelmet mérő társas- és egyéni játékokat próbálhatunk ki.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Népszínház utcai campusán versenyezhetünk a hallgatók által épített járművekkel (pneumobil, gokart), laboratórumi fizikai és kémiai kísérletekkel visszacsöppenhetünk a gimnáziumi éveinkbe, de megpróbálhatjuk a tésztahídépítést is, és megtudhatjuk, hogyan bírhat el 1 kg tészta több száz kg terhet. A Csodák Palotája este 10-ig meghosszabított nyitvatartással szintén ideális helyszín a kísérletező kedvűek számára, itt biztos minden korosztály talál a számára érdekes elfoglaltságot.

2/4

Előadások, workshopok

Előadásokban is bővelkedik a Kutatók Éjszakájának idei felhozatala, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyolcvannál is több, történeti, államtudományi vagy akár katasztrófavédelmi, kriminológiai téma közül válogathatunk. Budapest Főváros Levéltárában a családfakutatás fortélyait ismerhetjük meg, hogy hogyan tudhatjuk meg, kik voltak az őseink, hogyan igazodhatunk el a anyakönyvek és egyéb, elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. De paginálhatunk és vasalhatunk papírt is, sőt azt is megtanulhatjuk egy gyorstalpalón, hogy hogyan keressük ki a nekünk szükséges adatokat akár a kiszemelt budapesti házakról, helyszínekről. A Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében pedig komoly, orvostudományi előadásokra regisztrálhatunk, akár az alkoholizmus vagy a depresszió jelenségét szeretnénk jobban, szakamberek tolmácsolásában megérteni. 

Ha pedig kicsit könnyedebb témákra vágynánk, a Magyar Természettudományi Múzeum Gombaismeret dióhéjban – Érdekességek és hasznos tudnivalók a vadon termő gombákról előadásán amellett szagolgathatunk és tapogathatunk gombákat, megismerhetjük az ehető és mérgező fajokat, és a hallucinációt okozókat is, de ugyan itt a csodálatos asztrofotózásról és távoli galaxisokról is hallgathatunk előadást. A Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Karán pedig akár Monge betonékszert is készíthetünk, ha arra járnánk.

3/4

Szabadulószobák és társasjátékok

AZ MTA WIGNER Fizikai Kutatóközpontjában a félórás Fizikus Szabaduló Szobában tehetjük próbára magunkat, míg az Ericsson székházban a Hack the room!- tematikájú, 20 perces játékon hacker barátaitokkal együtt Drak Wweb fogságából kell kiszabadulni, miközben kifejlesztetek egy minden eddiginél végzetesebb vírust.

Az ELTE Társadalomtudományi Karán Szociopoly – gazdálkodj, ahogy tudsz társassal kicsit komolyabb vizekre is evezhetünk az érzékenyítő társasjátékkal. Itt a játékosoknak a 30 napot kell túlélnie, a mélyszegénységben élők viszonyai között. Az ELTE Természettudományi Kar-Déli tömbjében pedig a társasok új generációjának a sikerjátékát, a Pandemicet megidéző Az evolúció éjszakája-Járványos játékok avagy ki terjed jobban? keretében a fertőző betegségek terjedését játsszák el a csoportban. 

4/4

Különleges helyszínek

Ha pedig különleges helyszínekre vadásznánk, azokat is találunk, a Budakeszi úti Hild-villában is számos program közül válogathatunk, és épületbejárásra is regisztrálhatunk. A Petőfi Irodalmi Múzeumban a rendhagyó esti vezetések mellett Csáth Géza gyerekkorával vagy Kosztolányi Dezső regényeiben is felbukkanó mindennapi környezetével ismerkedhetünk meg. De meglátogathatjuk a Svábhegyi Csillagvizsgálót is ezen az éjszakán, vagy a Polaris Csillagvizsgálóban tiszta időben a Szaturnuszt, a Marsot és az őszi égbolt érdekességeit is kémlelhetjük.  Szintén kihagyhatatlan a frissen átadott Nokia Skypark épülete is, ahol ezen az ájszakán a robotika, mesterséges intelligencia világába nyerhetünk bepillantást.