Manapság a harminckét csappal felszerelt gasztrokocsmák korában könnyű elveszni a kisüzemi sörök tengerében. Ezért úgy döntöttünk, hogy a legmegbízhatóbb ítészekre bízzuk magunkat és megkérdezzük a legfontosabb hazai főzdék vezetőit, hogy ők maguk melyik magyar komlóbombát emelik le a polcról, ha megszomjaznak vagy épp valami különlegességre vágynak. Csupán annyi kikötést szabtunk számukra, hogy sajátot nem mondhatnak és hogy a választásuknak magyar és kézműves terméknek kell lennie.

1/11

Németh Antal (MONYO Brewing Co.)

Mindenről a hazai kézműves sörfőzés állapota tehet. Pein Ádám, a Kálvin téri MONYO tulajdonosa hiába akart magyar kisüzemi főzeteket csapolni, egyiknek sem volt megelégedve a minőségével. Így eldöntötte, hogy megcsinálja magának; megkereste az akkoriban még csak gerillaként főző Németh Antalt, 2014 novemberében pedig egy egyéves előkészítés után elindult a malátaroppantás és komlóforralás a Főzdeparkban. Azóta nemcsak a színtér, hanem ők is szintet léptek, Antal pedig – saját bevallása szerint – gyakorlatilag már az összes létező sörtípusnak próbálta legalább egy hazai vagy éppen külföldi verzióját. 

"Viszont néha már besokall az ember a századik IPA-tól, vagy egy újabb "gyíkfarkas" Russian Imperial  Stout-tól. Szóval mostmár inkább úgy vagyok vele, hogy csak simán söröznék egy jót." – mondja. A laza nyári estékre az egyik legjobb választás szerinte a Horizont hidegkomlós lágere: "friss, üde, könnyű, enyhén kesernyés ízek jellemzik. A hidegkomlózás által van benne egy kis citrusos csavar, amivel mégis ezt az újhullámos vonalat követi, miközben a tradicionális lágeres világot is megőrzi."

Ugyan a Főzdepark nem a Baker Street, a HopTop Black Knightjának egy pintjétől Antal máris Londonban érzi magát. Az egyik leghagyományosabb angol ale típusú sör ezen változatában kevés a buborék, remek a komló-maláta egyensúly és címében, címkéjében a Monthy Pyton legendás lovagja előtt tiszteleg, így tényleg nem veszíthetünk, ha ezt választjuk.

Hogy minden sörfőzőnek maga felé billen a korsója, arra jó példa a másik két választása: a Der Fehlert náluk főzi a Balkezes, de a tradicionális német altbierek amúgy is nagy kedvencei. "Gyönyörű rézvörös szín, enyhe karamellesség egy adag német nemeskomlóval megfűszerezve. Hibátlan." – lelkesedik. A nemrégiben indult győri Mighty Millers alapítói pedig négy éve még nála tanulták a sörfőzést. A Mac O'Green alapján jó tanítványnak bizonyultak: az írek klasszikus ivósöre náluk is mélyvörös színű, de inkább malátahangsúlyos, karamelles, lágy íz jellemzi, valamint az, hogy nehéz egynél megállni belőle.

2/11

Szilágyi Tamás (Mad Scientist)

"Lassan úgy is fel tudnám tölteni a polcokat, hogy csak Mad Scientist-söröket árulok." – mondja nevetve Széll Gábor, a Beerselection tulajdonosa. Ez viszont csak addig tűnik túlzásnak, míg Szilágyi Tamás eszünkbe nem juttatja, hogy 2018-nak úgy vágtak neki, hogy minden héten bemutatnak egy új főzetet és eddig több-kevésbé sikerült is tartaniuk a tempót. Dehát mi mást is várhatnánk a hazai kisüzemi sörfőzés egyik legdinamikusabban fejlődő csapatától, akik rögtön a megalakulásuk után egy évvel már meg is kapták az év sörfőzdéjének járó díjat? 

Folyamatos kísérletezést, vághatnánk rá, vagy ahogy ők fogalmaztak, "náluk a szenvedély és a tudományos megközelítés találkozása valósul meg" – szecsuáni borsos gose (citromosan savanyú, sós, korianderes búzasör), mentás New England IPA (a New England előtag azt jelenti, hogy az élesztő és a malátához adagolt pelyhesített gabona miatt ködösebb, zavarosabb megjelenésű sört kapunk, amiben a komlóban található olajokra helyeződik a hangsúly, így a gazdag, gyümölcsös aromák és a mérsékeltebb keserűség dominálnak), vaníliás hefeweizen (szűretlen bajor búzasör) vagy épp egy málnával és laktózzal főzött pale ale formájában. Így különösen kíváncsiak voltunk, hogy a főzdeparkos laboratóriumukban mit szoktak mikroszkóp alatt vizsgálni, kedvtelésből vagy épp inspirációszerzés céljából. 

Tamás először a Brew Your Mind dupla IPA-ját, a Double Peach Please-t emeli ki. "A Galaxy komló különleges aromája és az élesztő ananászos, sárgadinnyés karaktere ennél a sörnél egybesimul a lágy krémességgel és szinte könyörög a magas alkoholtartalomért." – ad szakértő elemzést róla, hozzátéve hogy szerinte "gyakorlatilag tökéletes" és "Amerikáig repülhetünk hasonlóért, és nem fogjuk érezni a különbséget".

Németh Antalhoz hasonlóan ő is rajong a Balkezes (a "két tesztoszteronbomba sörszörnyeteg") söreiért, főleg Greyjoy nevű bergamottal és Earl Grey teával készült dupla IPA-jukért. "Ez a sör szinte a kezdetektől felszántotta az egész ország sörszcénáját és azóta esze ágában sincs megállni."  

Zárásképp szintén két merész ízvilágú sört emelt ki: a TuffBuzz marakujás berliner weisse-éját (német búzasör, amelyet tejsavbaktériumokkal erjesztenek, így savanykásabb az íze), a Ms. Worldwildot – ami szerinte bárhol megállná a helyét modern savanyított sörként – és a Reketye Brewing Co. Braindancét. Utóbbi mögött a Jónás Kézműves Sörházat is vezető Reketye-Trifán Zoltán áll, akinek a friss tárkonnyal főzött savanyított német gose típusú söre "valamilyen fura oknál fogva meggyes pite ízű lett, amit ő sem tud megmagyarázni, de tudja reprodukálni, szóval végülis mindegy".

  • Brew Your Mind: Double Peach Please (New England-inspired dupla IPA)
  • Balkezes: Greyjoy (bergamottal és Earl Grey teával főzött dupla IPA)
  • TuffBuzz: Ms. WorldWild (maracujás Berliner weisse)
  • Reketye Brewing Co.: Braindance (tárkonyos Berliner weisse)

3/11

Ujlaki Balázs & Varju Előd (Horizont)

2014-es indulásakor a Horizont még inkább a már jól ismert és szeretett sörstílusok (láger, pale ale, witbier vagy IPA) hagyománytisztelő, de minőségi "adaptálásával" keltett figyelmet, hogy aztán a kísérletezőbb Pilot Series-ükkel vagy a Carslberg portfóliójába főzött Delight IPA-jukkal újabb és újabb szinteket lépjenek meg. Ujlaki Balázs üzemvezető és Varjú Előd sörfőző filozófiája szerint a jó sör nem feltétlenül túlbonyolított, nem szükségképpen szokatlan hozzávalókból készül, viszont az összes érzékszervet egyformán intenzíven kényezteti.

A választásaik kapcsán elmondták: jelenleg a savanyú és furcsa sörök tartják őket lázban. Például a szomszédos Mad Scientist Feel The Barn!-ja, egy brettes (a brettanomyces egy vadélesztőtörzs, amit a sör savanyítására használnak; ideális esetben "istállós" jegyeket kölcsönöz a főzetnek) farmhouse ale, amelyet már mi is ajánlottunk. "Nem egy könnyen értelmezhető vagy népszerű típus, szóval örülök, hogy mégis készült ilyen itthon" – mondja Balázs. Előd pedig a weizenbockjukat, a Morning Woodot emelte ki, mint egy hasonlóan megcsavart, tölgyfachipsen érlelt erős búzasört. "Komplex, lassan megfejtős" – összegezte nekünk.

Szilágyi Tamás mellett Balázsnak is nagy kedvence a Reketye Braindance-e, amely kapcsán ő is kiemelte a meggyes réteses jegyeket, hozzátéve hogy bármikor meg lehet inni, "másnaposságra pedig kifejezetten ajánlott". De nem maradhatott ki a stílus hazai előretörésének előfutára, a Fehér Nyúl Sörfőzde RAFA-ja sem, ami egy citromhéjjal és laktózzal készülő, savanyított IPA. "Pompás üdítő, nyári frissítő, abszolút érthető, miért ez az egyik bestsellerük" – állítják mindketten.

De kiemelték még Reczer Gábor két kollaborációját is, a Kollabors nevű rózsaborsos saisont (belga sörfajta, jellemzően jól leerjedt, közepesen keserű-erős száraz főzet – a szerk.) és a Dimbo Labbal közös joghurttal és fekete szederrel készült, hidegkomlózott berliner weissét, a Sabotage-t, valamint a Mad Scienstist Russian Imperial Stoutjátt, a Cookie Monstert. Utóbbihoz csak annyi kommentárt fűztek, hogy "bőrfotel, kályha, ropogó tűz és egy szép kehely". Szóba került még a Brew Your Mind itthon műfajteremtő Yellow Haze-e is, de innentől már önmérsékletet tanusítottak, mondván hogy hiába tudnák a végtelenségig sorolni a különböző főzeteket, mindig a legújabb sör a kedvenc.

4/11

Nyaras Tamás (Balkezes)

A Balkezes – saját definíciója szerint – egy újgenerációs sörmárka. Deres Attila és Nyaras Tamás hat éve éleszt otthon különféle főzeteket, amelyek ha jól sikerülnek, felskálázzák őket, lefőzik egy sörfőzdében, aztán eljuttatják őket mindenhová, ahová emberek a minőségi komlóbombákért járnak. "Ha emiatt gerillának hívnak minket, azok vagyunk" – vágja át a "minek nevezzelek" gordiuszi csomóját Tamás. Már az első házi főzeteik körül kialakult egy kisebb, de fanatikus rajongótábor, Greyjoy nevű dupla IPA-juk pedig a listánk egyik legtöbbször visszatérő választása volt.

Mivel azt nem választhatták, Tamás először a MONYO Funky Fritze mellett tette le a voksát. "Ropogós malátás, észteres, finom ivósör, aminek egyetlen hibája, hogy 0,33 literes palackban jön. Szoktam azon viccelődni, hogy össze kéne a kettőt fogni zöld-sárga szigetelőszalaggal és úgy árusítani, mert ebből egy egyszerűen nem elég. Csapolva is csodálatos." – lelkendezik, alaposan meghozva a mi kedvünket is egy korsóhoz a Főzdepark legjobb kölschéből.

 Bár nagy rajongója a Brew Your Mind söreinek is, állítása szerint hiába főznek kiemelkedő New England IPA-kat, "az nekem már tavaly is a fülemen jött ki, túltoltam, a nemzetközi topmezőny sem hozott semmilyen hűha érzést – hasonló problémákat kívánok mindenkinek". Viszont a Generations nevű wild ale-sorozatuk (a "wild" ebben az esetben nem feltétlenül spontán erjesztést jelent, inkább azt, hogy különböző mikroorganizmusokat használtak a hagyományos sörélesztő helyett vagy vegyesen. Gyakorlatilag az összes sour ale idetartozik, ami nem illeszkedik a hagyományos európai savanyú sörök kategóriájába.) nagyon szimpatikus számára. "Ha ezt a vonalat is olyan hozzáállással viszik, mint egyébként a dolgaikat, az kiemelkedő tud lenni – és most nem az itthoni mezőnyről beszélek. Csak idő kérdése." – jósolja.

"Kaptam pár palackkal, mikor kijött az első batch idén, hazaérve kibontottam és csak nézem magam elé mint a Keanu Reeves a padon. Tele volt a hűtő az otthoni tesztfőzetekkel, komlóba tocsogó IPA-tól az extrém fahordós kísérletekig, de semmi ami alacsonyabb alkoholtartalommal tudna izgalmasat és érdekeset nyújtani, úgyhogy ebből be is táraztam később. Az eset előtt nem gondolkodtunk ilyen jellegű savanyításban, mára van saját hasonló otthoni főzet, de mivel sok jó van már a piacon – a Horizont megoldása és a Reczer Ser/Dimbo Lab-kollaboráció is igen jó lett – nem egyszerű kiemelkedőt gurítani ezen a pályán." Hogy melyik sörről beszél Tamás? Ha eddig eljutottál már a cikkben, lehet egy szinte biztos tipped: a TuffBuzz Ms. WorldWildja. Úgy látszik egy maracujás savanyított sör még egy az ő szívüket is képes meglágyítani.

5/11

Reczer Gábor (Reczer Ser)

Reczer Gábor a HopTop üzemvezetői pozícióját hagyta ott a gerillaléttel járó szabadságért, de az idő úgy látszik, őt igazolja majd: önállósodása óta jelölték már a Kraft Sör Egyesület tagjának, idén elindult Collabrew-szériája pedig havonta jelentkezik új és izgalmas főzetekkel. A recepteket ráadásul a hazai kisüzemi színtér legfontosabb alakjaival alakítják ki: a Csakajósör! és a Hopaholic alapítójával, az armando_otchoa néven sört is főző Kővári-Marschall Gergellyel például egy roggenbiert (magas rozstartalmú bajor sör), a Dimbo Labbel pedig egy fekete szedres-joghurtos berliner weissét raktak össze.

Utóbbi kollaborációs partnere ribizlivelős gose-ja volt az egyik első választása is. "A tavalyi évben kezdtek beszivárogni a savanyú sörök a köztudatba, a legnagyobb örömömre. A Dimbo Labé volt az első igazán jó, amit az itthoni kínálatból ittam, de semmiképpen sem szeretnék elmenni a TuffBuzz Ms. WorldWide-ja mellett sem, ami a maga savanyú egyszerűségében tökéletes." – kezd bele a felsorolásba. Emellett nagy kedvence még a Horizont Saison Witbiere (a witbier lényegében fehér búzasör, amely sápadt színét az eltérő malátaválasztás miatt kapja; karcsúbb, könnyedebb és fűszeresebb-savanykásabb, mint a klasszikus bajor változat), ami "búzasörös savanykásságának és a felhasznált citrushéjaknak köszönhetően kitűnő frissítő, ivós sör, de akár nehezebb sörök után kiszállónak is tökéletes".

A Vízbefúlt Isten híveként természetesen nem feledkezett meg a Balkezes Greyjoyáról sem. "Az egyik legmeghatározóbb, kifejezetten arcba vágó sörös élményem volt a kóstolása. 2016-ban a Főzdefeszten történt, amikoris a párom megjelent egy pohár sörrel a kezében, hogy ezt mindenképp kóstoljam meg. Belekortyoltam és az ízlelőbimbóim táncra perdültek. Kértem, hogy mutassa meg kitől, honnan szerezte ezt a sört, így találkoztam először a Balkezes srácokkal, és mint kiderült, a Greyjoy mutatkozott be ilyen hatásosan." – emlékszik vissza a hittérítő pillanatra.

Emellett külön kiemelte a MONYO Brewing Co. Cousin Aviját. Bár számára szinte már nem is sör, sőt típusa szerint is búzabor (árpaborhoz hasonló különlegesség, aminek jellemzője a száraz test, a magas alkoholfok és a sárgadinnyés-kajszibarackos íz-illat) „de mindezek ellenére én biztos, hogy konyakospohárból szopogatnám a hideg téli estéken, a kandalló előtt egy hintaszékben ülve” - fantáziál.

  • Dimbo Lab: Redcurrant Gose (ribizlivelős gose)
  • TuffBuzz: Ms. WorldWild (maracujás Berliner weisse)
  • Horizon: Saison Witbier (belga fehér búzasör citrushéjjal és korianderrel főzve)
  • Balkezes: Greyjoy (bergamottal és Earl Grey teával főzött dupla IPA)
  • MONYO Brewing Co.: Cousin Avi (búzabor)

6/11

Reketye-Trifán Zoltán (Reketye Brewing Co., Jónás Kézműves Sörház)

"Reketye-Trifán Zoltán egyszer csak úgy döntött, hogy elkezd jó ár-érték arányú, de középszerű sörök helyett európai szintű kraft söröket főzni. Mivel mindenre magától jön rá szinte, és sokszor kockáztat, ezért az eredmények még elég rapszodikusak, de jópár nagyon király tétel elhagyta már a főzdét." – mesélte Szilágyi Tamás a Jónás Kézműves Sörház vezetőjéről. Aki testvérével ugyan csak 2014-ben alapította a Reketye Brewing Co.-t, de már olyanokkal kollaboráltak, mint a Brouwerij de Molen, a Dogma Brewery vagy a Green Gold Brewing, de a Beer Week In Budapest sörét is náluk főzték le. Ilyen előzmények után nem volt kérdéses, hogy tudni akartuk a kedvenceit.

Zoltán számára az első találkozás a Csakajósör!/Hopaholic mögött álló Kővári-Marschall Gergely IPA-jával, a Grabanccal mindenképp maradandó élmény maradt, mert az egyik belépője volt a hazai kisüzemi sörök világába. Egy másik fontos mérföldkő a Brew Your Mind Yellow Haze-e volt számára: „ez volt az első BYM-főzet, amivel az új stílusú sörök itthon megszülettek. Egyben Olivérék első söre, amit a Jónásban nagy sikerrel adtunk el. Sokat finomodott azóta, de még mindig emlékszem az első kóstolásra és arra a »jézusmária«-élményre, amit a krémessége és a komló aromái okoztak.” 

De tőlük nem tudott egynél megállni, hozzátette még a Love Session - Mosaic-jukat is, ami egy New England-sörök által inspirált single hop session IPA. (A single hop azt jelenti, hogy csak egyféle komlót – ebben az esetben Mosaic-ot – használtak a főzés minden stádiumában, míg a session előtag a megszokottnál alacsonyabb alkoholfokot és szárazságot jelöli.) "Szerintem ez a legjobb dolog, ami a Mosaic komlóval történhet. Szenzációs, bármennyit meg tudnék inni belőle." – lelkendezik. Még szerencse, hogy a session IPA-k pont erre lettek kitalálva.

Harmadik választása a Mad Scientist Cookie Monstere volt, mely szerinte „a hazai paletta legjobban sikerült stoutja volt az évben. A