Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

Ajándéktipp: 11 gasztrokönyv kezdőtől a mester szintig

Hiába a sok gasztroblog, netes receptgyűjtemény és videó, a receptek kézzel fogható formában a legjobbak. Ha a nagyi kiskönyvét forgatjuk, ha egy profi gasztrokönyvet, a videók nem pótolják a papírra nyomott tudnivalókat. Ahogy minden évben, úgy idén is összegyűjtöttük a legújabb kiadványokat, amelyektől széles mosolyra húzódik minden kezdő háziasszony, gyakorlott konyhatündér, köztiszteletben álló házi séf arca.

1/11

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal, avagy a gyomor csodálatos élete

Az egyik legkiválóbb kortárs novellistánk remekül ért a gasztronómia nyelvén. Új könyvében a pacal és az irodalom kapcsolatáról, 16. századtól napjainkig húzódó marhagyomor történetekről és receptekről ír. Hogy miért éppen a pacal és miért nem a toros káposzta, vagy a hortobágyi húsos palacsinta lett Cserna-Szabó múzsája, arról maga úgy nyilatkozott, hogy adta magát a durván megosztó alapanyag. Nincs az, aki közömbösen vélekedne a törölköző textúrájú marhabelsőségről, vagy legalább ne sütné el a "nálunk otthon kicentrifugáztuk főzés előtt" anekdotát. Kár, hogy keveset foglalkozunk gasztro-történelemmel, de most Szerna-Szabó András majdnem 300 oldalban szórakoztat minket, lágyan omló pacaldarabokkal. 

Magvető
3999 forint

2/11

Márk Szonja: Édes ajándékok

Nem kell ahhoz felforgatni a konyhát, vagy boltok tucatjait végigjárni, hogy különleges finomságokkal lepjük meg a barátainkat. Néhány minőségi alapanyagból, komolyabb szakértelem nélkül, pár mozdulattal, rövid idő alatt is kreatív ajándékok születhetnek a kezeink alatt. Márk Szonja, az Édesem cukrászda tulajdonosa legújabb ötlet- és receptgyűjteményében (folytatva sorozatát) 41 finomabbnál finomabb, otthon elkészíthető édes ajándék receptjét osztja meg velünk, hogy egész évben senkit se érhessenek felkészületlenül az ünnepek. 

BOOOK Publishing
3990 forint

3/11

Magyar Hospice Alapítvány: Asztal, társaság

A hazai gasztro-szcéna ismert alakjai fogtak össze a jó ügy érdekében: Mautner Zsófi, Jókúti András, Sváby András és Gianni Annoni mind támogatják a Magyar Hospice Alapítvány célkitűzéseit. 2013 óta működik a Nárcisz Asztaltársaság, s a közösség éttermei havonta a Budapest Hospice Ház egy betegszobájának éves fenntartását biztosítják. Karácsony alkalmából most egy különleges receptgyűjteménnyel készültek, melyhez a felsorolt gasztroarcokon felül több étterem is hozzájárult egy-egy kedvenc receptjeinek megosztásával. A könyv megvásárlásával a Magyar Hospice Alapítvány betegellátási tevékenységét támogatjuk, így nem csak egy embernek okozunk örömet az ajándékkal, hanem egyúttal másoknak is segítünk. 

Magyar Hospice Alapítvány
2800 forint

4/11

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf kétség kívül a legismertebb hazai vegán figura, aki nem térít és ítélkezik azok felett, akik nem csak a növényi alapú táplálkozásban hisznek. Bohém életmódja inspiráló lehet mindazoknak, akik még nem teljesen hangolódtak rá a "slow" érzésre, de szeretnének ehhez csatlakozni. Új könyvének ars poeticája, hogy akár egy kempinggázon, egy közepesen éles késsel is lehet élményszámba menő lakomákat készíteni, ha jók az alapanyagok és átadjuk magunkat a főzés örömének - pláne úgy, ha számunkra kedves embereknek készítünk valamit. Mediterrán, balkán, Közel-és Távol-Kelet színes ízei kaptak helyet a gyűjteményben, sztorikkal megtámogatva, vegán módon, nem csak vegánoknak. 

Kulcslyuk Kiadó
4490 forint

5/11

Madeline Puckette és Justin Hammack: Wine Folly, a Bor Nagykönyve

Bortanfolyamokon már láthattuk a szuper színes kördiagramokat, grafikonokat, a borok színárnyalatainak rajzát, így a borrajongók már bizonyára nagyon várták a magyar fordítást, és íme: végre elérhetővé vált magyar nyelven is a WineFolly boros blog alkotóinak könyve. A kötet elején minden alapinformációt megtudhatunk magáról a borról és elkészítéséről; melyik italt milyen formájú-fajtájú pohárba érdemes tölteni, hogyan készül a bor, a préseléstől a palackozásig, a könyv második részében pedig a leggyakrabban előfordult szőlőfajtákat böngészgethetjük végig fajta szerint. Borkedvelőknek kihagyhatatlan darab. 

HVG könyvek
5500 foint

6/11

Mautner Zsófi és Széll Tamás: Hazai ízutazás

Harmadik éve juthatunk hozzá a Lidl üzleteiben a lánc két arcának mindig újabb tematikára és alapanyagokra felhúzott recepteskönyvéhez. Mindig nagyon várjuk, hiszen fantáziadús ételekkel, használható receptekkel és praktikus tippekkel találkozunk benne. Az idei kiadvány a korszerűsített magyar konyhára fókuszál, amit ne úgy képzeljünk el, hogy "újragondolják" a hagyományos fogásokat, hanem szuper tippekkel, fortélyokkal kreálnak újakat, vagy megmutatják, hogy otthon ők hogyan készítik a kovászos uborkát, a ludaskását, vagy a házi vaníliás krémest. 

Lidl
Bővebb infók: ITT 

7/11

Beke Csilla: Akik elmentek péknek

Beke Csilla könyvéről már külön cikkben is értekeztünk, hiszen egy nagyon fontos témát jár körül: 12 pék mesél arról, hogy hogyan kerültek közelebbi kapcsolatba a kovásszal, miért éppen a legfontosabb élelmiszer "került válságba" és hogyan mentik meg a magyar kenyér becsületét. Őszintén szólnak újrakezdésről, elhivatottságról, sikerről és hullámvölgyekről, a szakma szépségeiről és mindezt az ország legjobb pékségeinek kulisszái mögött teszik. Pékségenként 2-3 receptet is találunk, melyeket a könyv írója gondosan le is próbált, hogy otthoni körülmények között is elkészíthetőek-e. Igazi alapmű, a legkézenfekvőbb étel misztériumával. 

Csipet Kiadó
6000 forint

8/11

Szabó Edit: Gyengébb? Nem!

Mindig a borokat jellemezzük, figyeljük, most végre a készítőikre is több reflektorfény vetül, ráadásul külön kategóriában. Leginkább olyan, mintha egy mesekönyvet olvasnánk, mely főszereplői egytől egyik nők. És borászok. Ez az ő történetük, édesapákról, hivatástudatról, a szőlőről és a gyermekkorról egyaránt. Szabó Edit évek óta a boros világban mozog, és ez az interjúkötetéből is érezhető, ahogyan különösen őszinte beszélgetések bontakoznak ki a szemünk előtt. A kiadvány interjúgyűjtemény, receptes könyv és borajánló is egyben. 

Corvina Kiadó
5990 forint

9/11

Fördős Zé: Megúszós kaják

Zé már nem csak videoblogján köszön be az otthonokba, hiszen televíziós műsorokban zsűrizik és igen aktív szereplője a hazai gasztro életnek. Ő az, aki nem vacakol a szofiszitkált megfogalmazásokkal, a finom étel nála ütős kajaként fut. Megszokhattuk, hogy minden évben előrukkol egy recepteskönyvvel, a komfort food világából, s ez idén a Megúszós Kaják címet kapta. 84 receptet gyűjtött össze, melyek mellőzik a most divatos konyhai kunsztokat, így se sous vide kád, se zöldségbatonok nem szerepelnek benne, hanem inkább a hűtőben és kamrában maradt élelmiszereket próbálja hasznosítani. Zé ezúttal a kezdő szakácsokat ragadta meg, a könyv egy kicsit fiúsabb, "kolisabb" irányt képvisel. 

Lunchbox Kiadó
5990 forint

10/11

Bezzegh Éva: Tizenkét hónap

Bezzegh Éva igazán egyedi koncepcióval alkotta meg az idei év egyik legszebb gasztro kiadványát, ami meglepő módon salátákról szól. A kiadvány 12 hónapot ölel fel, szezonális alapanyagokkal és a szerző életének fontos szereplőivel, helyszíneivel. A színes zöldségek és gyümölcsök különleges lenyomatok formájában is visszaköszönnek a könyv havi bontásánál, amelyekért Laki Eszter grafikus felelt. A szerző a közgazdász pályát elhagyva találta meg önmagát a konyhaművészetben, így kezdetben blogjáról ismerhettük, az idei évet viszont már ezzel a könyvvel zárja. A Tizenkét hónap ugyanolyan tudatos receptválogatás, mint a dohányzóasztal csinos olvasmánya. 360 oldal ízlés és esztétikum. 

Artbeet
10500 forint
További infók: ITT

11/11

Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája

Válogatásunk legprofesszionálisabb kiadványa az enciklopédia, mely Széll Tamás szerint egyenesen egy "gasztrotechnológiai gyűjtemény", ami francia alapokra támaszkodva alfától omegáig mutatja be a konyhaművészetet. Alapanyagok, eszközök, eljárások, trükkök sorakoznak a tekintélytparancsoló kódexben, 70 nagyszabású recepttel kiegészülve, 1800 fotóval támogatva. A Főzés magasiskolája főleg szakmabélieknek és valódi megszállottaknak nyújthat lebilincselő olvasmányt. 

Geopen Kiadó
19 990 forint  

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Gasztró

25. Országos Étterem Hét

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény. Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal, izgalmas fogásokkal és alapanyagokkal versengenek a helyszínek és a séfek. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat.

Neked ajánlott

A