Manapság az összes olyan budapesti mozi "art" jelzővel lett ellátva, amely önmagában, saját karakterrel várja a nézőket, a nagy plázás mozikkal ellentétben. Teljesen más hangulata van egy identitással bíró mozinak: finomabb a kukorica, előadás előtt becsöngetnek és egy-egy súlyosabb témát boncolgató filmet követően nem a neonfényes valóságba csöppenünk, van időnk visszaszokni a jelenbe. Sokan ma már csak a Művészt, a Toldit, a Puskint és a Corvint ismerik, pedig voltak idők, mikor több, mint 100 budapesti moziban lehetett jegyet váltani.

1/14

Corvin mozi

1922-ben, Kosztolányi Dezső nyitotta meg a Corvin mozit, ezekkel a sorokkal: 'Babonás és csoda / tündéri palota, / mely sorsokat remekbe mintáz, / az álmainknak várfoka: a színház...' (Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922). A filmszínház mai napig kedvelt a moziszeretők körében.

2/14

Bástya mozi

A Bástya 1889-ben épült, Paulheim József tervei alapján. Egészen 1990-ig működött azonos névvel az Erzsébet körút és Dohány utca sarkán.

3/14

Uránia Filmszínház

Korabeli kifejezéssel orfeumnak épült a velencei gótika, itáliai reneszánsz, valamint az arab-mór építészeti elemeket ötvöző Uránia Filmszínház az 1890-es évek végén. 2002-ben nagystílű, eredeti állapotára állították vissza.

4/14

Art+ Cinema

Az Erzsébet körút 39. szám alatt Mátra, majd később Mátra mesemozi néven futott az intézmény, melyet aztán Örökmozgóként, ma pedig Art+ Cinema & Café-ként ismerünk.

5/14

Vörös Csillag mozi

Royal Apolló, Vörös Csillag, Apolló Mozi – az Erzsébet körút egyik legelegánsabb szállodájához, a mai Corinthia Hotel Budapesthez a múltban elegáns vetítőterem is tartozott. Közel 1000 ember fért el a nézőtéren.

6/14

Puskin mozi

1926-ban nyitotta meg kapuit a Kossuth Lajos utcai Fórum mozi, mely korszakokon átívelve, végül 1948-ban kapta meg a Puskin nevet. Ma az egyik legszebb mozi, 225 fős Metropolis termével.

7/14

Május 1. mozi

A mai Átrium egykor Május 1. névre hallgatott és 65 évig szolgálta a mozirajongókat a Margit körúti Bauhaus épületben.

8/14

Capitol mozi

Szinte hihetetlen, de a Baross téren, ahol ma szobrot találunk, egykor a Capitol mozi állt. 1950-ig működött, aztán tehergépjármű telepként használta a MÁV, és végül örökre elbontották az épületet.

9/14

Kőbánya mozi

Kőbánya fontos kulturális központja volt a hajdani mozi, mely épületét átépítették és most TV-stúdió kapott helyet benne. A Harcosok Klubját 1999-ben még vetítették itt.

10/14

Toldi Mozi

A lassan 85 éves Bajcsy-Zsilinszky úti Toldi Mozi kedves bulihely, kávézó és továbbra is ellátja eredeti funkcióját.

11/14

Filmmúzeum

A Károly krt. 3 szám alatt ma a Belvárosi Színházat találjuk, ám Broadway, Barlang, Ady és Filmmúzeum néven is számontartották az intézményt.