Parliament

1/5

-

Első körben jó tisztáznunk, hogy nagyon nagy különbség van a shabby chic/gustavian/cottage chic és a valós vintage között. Míg a shabby sok szempontból a múltra hajaz, sokszor öregített bútoraival, addig a vintage valóban az elmúlt idők szépségét és báját jelenti. Nem idéz, hanem valóban a '20-as, '60-as évekből érkezik, ha szigorúan vesszük a vintage besorolást. Így a '70-es, '80-as évekből átmentett bútorok, lakberendezési tárgyak, ruhák, kiegészítők lényegében nem is tartoznak ide, ezek jelentik a retrót. Még akkor is, ha Magyarországon a retró sokszor nyert új értelmet (retró a hamburger, amelyben csalamádé van és a buli, ahol lejátsszák a Night Fever című örökbecsűt).
Ugyanúgy az ekrüszínű, antikolt bútorzat rózsás découpage megoldásokkal nem vintage, hanem shabby chic, ami egy új keletű irányzat. Ennek tudatában ajánlunk pár helyet és rendezvényt.

2/5

Shabby chic kávézók/bisztrók: Vintage Garden, Á la maison, Le petit bistrot

Aki igazán lányos programot szeretne szervezni barátokkal, anyukával, a nagymamával, érdemes felkeresni ezeket a helyeket, mert erősek cukiskodásban. A Dob utcai Vintage Garden a fiatal lányok nagy kedvence, a helyen minden lebonyolítható a munka utáni levendulás limonádézástól/Oreo shakezéstől a leánybúcsúkig át. Az enteriőr a sokat látott Pinterest-függőknek is izgalmas lehet. Óvatosan azonban, nem minden nő kedveli ezt az eltúlzott bájt, sőt, férfi barátokkal sem a legideálisabb választás. Lehet, hogy csak egy hete jártál náluk, de egy újabb gyertyatartó biztos elbújik a rengetegben. Mivel ők viszik a Laura Virágot is, náluk sosem hiányozhatnak a vágott virágok.

Az Á la maison az V. kerület hamar kedvenccé vált reggeliző helye shabby stílusban, viszont kicsit letisztultabb formában. Nagy örömünkre remek french toastot kínálnak, a gofrijuk és az amerikai palacsintájuk is nagyon rendben van. Csupa olyan reggeli fogás rendelhető náluk, amitől biztosan energikusabban kezdődik a nap. A kiszolgálás mindig nagyon előzékeny, a lokáció miatt a vendégek nagy százaléka külföldről érkezett. Reggeli, hétvégi brunch mellett ebédmenüvel is készülnek.

A Hajós utca kis beugrójában találjuk a Le petit bistrót. A franciás hangulatú hely zsebkendőnyi, éppen ettől lesz bájos. Este kedveljük a teraszát a kis fényfüzérrel. A bisztró elhelyezkedése miatt is valahogy lelassul itt a budapesti pörgés. Érdemes kipróbálni a Balaton-felvidékről származó boraikat, és a panna cottájukban sem kell csalódni.

3/5

Cukrászdák: Erdős és Fiai, The Sweet

A Vintage Garden mellett találjuk legújabb vállalkozásukat, a The Sweetet. Ahogy a „nagy testvértől” megszokhattuk, minden részletre nagyon figyelnek, a kis dobozok grafikájától kezdve a szívélyes vendéglátásig. Macaronokat, fagylaltot, egészségtudatos süteményeket és pitéket találunk a cukrászpultban. A berendezés szintén nagyon el van találva, ahogy a kekszek is szépek és ízletesek.

Budapest-szerte híres az Etele tér cukrászdája. A fagyiőrültek simán utaznak félórákat egy vaníliáskarika-, pilótakeksz- vagy sárgabarackfagylaltért. Náluk a hagyomány keveredik a modern, kortárs cukrászattal, hiszen nem spórolták le a házi krémeseket, minyonokat sem, de új hullámos mousse-ok, minitartok is a repertoárt képezik. A berendezés shabbys, de nincs túlhúzva, éppen elég ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a sütemények felett.

4/5

Vintage butikok: Cydonia Vintage, Ludovika

A Cydonia a város talán egyetlen 100%-osan vintage zónája. A butik szerelemből és életstílusból született, a portékák között olyan ritkaságokat találunk, melyek valóban a '20-'60-as évekből érkeztek. Pipereszappanok, Chanel tweedkosztüm, zsebórák, a '30-as évek Párizsából származó szórólapok, patikai mérlegek, üvegcsék mind a polcokról figyelnek. Viola butikjába betérni közhely, vagy sem, de igazi időutazás. Kicsit olyan, mint egy múzeum, de persze mindent megvásárolhatunk. Sokszor készülnek leárazásokkal, tematikus délutánokkal. Ha a Bajcsyn sétáltok, érdemes lekanyarodni a Hajós utca elejére, hiszen a Cydonia Vintage nagyon különleges világ.

Nemcsak Jude Law és további világsztárok szeretik a Ludovikát, hanem azok a budapesti lányok is, akik egyedibb holmikra vágynak, és a fast fashion boltokban vásárolt alapdarabjaikat egy-egy extra kiegészítővel dobnák fel. A Rumbach Sebestyén utcai üzletben sok a valódi vintage cucc, de persze a '70-'90-es évek divatját sem zárják ki innen. Így lesz igazán sokszínű a választék. Megéri néha félre-félretenni egy olyan darabra, amely biztosan jó szolgálatot fog tenni, hiszen a múltból érkezett, szép állapotban van, és 2015-ben sokkal menőbb, mint valaha.

5/5

A vintage életérzés közösségi fórumai

Van, aki a közösségben tudja igazán kibontakoztatni a vintage iránti szeretetét, több hasonló gondolkodású emberrel alkotnak közösséget, és rajonganak a szépség és a múlt összefonódásáért. Sajnos Budapesten ez a szubkultúra alulreprezentált, a nyugati nagyvárosokban sokkal több hiteles képviselőjével találkozunk. Meg kell említeni azonban a Tweed Runt, mely egy vintage biciklis felvonulás (a következő megmozdulásuk 2015. szeptember 19-én lesz) , illetve a Keep Swingin' névre hallgató táncegyesületet, akik világbajnoki szinteken táncolnak charlestont. Mindkét közösségben sokat tudhatunk meg a vintageről, és közvetlen közelről találkozhatunk olyan emberekkel, akik ennek szentelik szabadidejüket, és akiknek a stílus a mindennapjaikat jelenti.