A Budapesti Tavaszi Fesztivál március 22-től április 7-ig több helyszínen számtalan változatos programot kínál. Koncertek, táncszínházi és újcirkuszi előadások, kiállítások, színházi estek, sőt még városnéző séták is részei a tavaszi kulturális kavalkádnak. Azért, hogy könnyebben kiigazodjunk a Fesztivál programjainak útvesztőjében, összegyűjtöttünk tíz olyan eseményt, amire igazán érdemes lesz figyelni!

1/10

Carmen Cortés és barátai

A szenvedélyektől fűtött flamenco tánc nemzetközileg elismert, nagy alakja Carmen Cortés, aki saját koreográfiájában az ősi mozdulatokat tökéletesen vegyíti a kortárs tánc vívmányaival. Budapesti előadása a vad, forróvérű Andalúziát idézi meg a színpadon – hiszen a flamenco nem más, mint az itt élő spanyol cigány népcsoport belső érzelmi viharainak megnyilvánulása a táncban és a zenében.

Hol? – Thália Színház – Nagyszínpad
Mikor? – március 22. 19. 00

2/10

A 100 tagú cigányzenekar koncertje

Magyarország világhírű cigányegyüttesét nem kell bemutatni. Mostani koncertjük műsora sem okoz csalódást, a hagyományaikhoz híven rendkívül változatos repertoárral kecsegtetnek. A magyaros virtus a klasszikus darabokkal (Liszt II. magyar rapszódia, Brahms V. magyar tánc) képviselteti magát, a muzsikusok kedvenc bravúrdarabjai közül Monti Csárdása, Strauss Cigánybárója és Dinicu Pacsirtája csendül fel, mindezeken felül pedig Hacsaturján, Rossini és Csajkovszkij egy-egy művének izgalmas feldolgozása is a program része lesz.

Hol? – Thália Színház – Nagyszínpad
Mikor? – március 23. 16:00, 20:00

3/10

Orgonatúra

A március 23-i szombati napot reggeltől estig átszövi az Orgonatúra elnevezésű program, fókuszában a hangszerek királynőjével. A túra délelőtt 10 órakor kezdődik a -ban, ahol a orgonaszakos növendékeinek vezetésével nyerhetünk bepillantást a hangszer működésének rejtelmeibe, akik a bemutatást követően rövid koncertet is adnak. Napközben a Fasori református templomban, a Deák téri evangélikus templomban és az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban is ingyenes, tematikus koncerteket tartanak a túra keretében, majd este ismét a MÜPA Fesztivál Színházában folytatódik a program, ahol a klasszikus dzsessz ikonja, a Hammond-orgonista Dr. Lonnie Smith lép fel harmadmagával. Ezzel párhuzamosan a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Stephan von Bothmer, a Németországban népszerű némafilmkísérő zongorista Fritz Lang klasszikusát, a Metropolist kíséri élőben.

Hol? – Művészetek Palotája, Fasori református templom, Deák téri evangélikus templom, Avilai Nagy Szent Teréz-templom
Mikor? – március 23. egész nap

4/10

Egy varázsfuvola – a Théȃtre des Bouffes du Nord vendégjátéka

Peter Brook angol rendező a kortárs színjátszás legmeghatározóbb alakja. A Fesztivál keretében Budapestre érkező párizsi társulat előadásában Brook vitte színpadra Mozart remekművét. Az innovatív rendező bátran és alaposan újragondolta a jól ismert zenés darabot, így lett a halhatatlan klasszikusból „egy” modern, aktuális, nekünk szóló varázsfuvola.

Hol? – Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Mikor? – március 29, 30. 19:00

5/10

Patricia Petibon és a Münchener Kammerorchester

A világsztár szopránénekesnő gyönyörű énekhangjával meghódította a glóbuszt, az már csak hab a tortán, hogy puszta megjelenésével is eloszlatja az operaénekesekről élő összes sztereotípiát. A törékeny termetű francia művésznő a Münchener Kammerorchesterrel és egy roppant változatos, de egytől egyig népszerű klasszikus művekből álló programmal érkezik Budapestre. A műsorban két énekes és két instrumentális darab szerepel. A zenekari darabok Mendelssohn h-moll szimfóniája és Verdi egy vonósnégyese lesznek, míg Petibon Britten Les Illuminations-jában és Purcell egy operaáriájában, a Didó búcsújában mutatja meg tehetségét.

Hol? – Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Mikor? – április 1. 19.30

6/10

Love Songs

A Danish Dance Theatre egész világot bejárt előadása a kortárs táncművészet iránt érdeklődők kedvence lehet. A nagy múltú együttes a Love Songsban a szerelem örök témáját a társművészetekkel való együttműködéssel frissítette fel és tette ellenállhatatlanul érdekessé: az előadásban egyformán szerepet kap a tánc, a színház és a jazz.

Hol? – Thália Színház – Nagyszínpad
Mikor? – április 3. 19:00

7/10

Cirkusz az éjszakában

A cirkuszművészet mára vitathatatlanul kivívta helyét a kortárs művészeti ágazatok között, így a Tavaszi Fesztiválról is elmaradhatatlan a cirkuszi előadás. A hazai Recirquel társulat fiatal artistanövendékekből alakult meg, a Cirkusz az éjszakában a bemutatkozó előadásuk.

Hol? – Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Mikor? – április 5. 19:00

8/10

Snétberger Ferenc (gitár) és Richard Bona (basszusgitár) koncertje

Ezen a címen hirdetik nemes egyszerűséggel a Fesztivál világzenei koncertjét, mely a legváltozatosabb gyökerű zenék által inspirált muzsikusok közös, hangszeres kalandozása lesz. Az afrikai és a roma zene találkozása a jazz improvizációjával és az együttzenélés örömével.

Hol? - Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Mikor? – április 5. 20:00

9/10

Verdi-maraton

Giuseppe Verdi híres áriái nem csak a vájt fülű operarajongók kedvencei, hiszen ismertebb dallamai mindenki számára ismerősen csengenek. Ezért bátran ajánljuk bárkinek az egész napos Verdi-maratont, melynek keretében először 11:30-tól az előtt, az adnak szabadtéri koncertet a művészek Verdi híres áriáiból, majd este 18:00-tól bent, az Operaházban láthatjuk a szerző egyik legnépszerűbb darabját, a Rigolettót. Ezt követően a maraton ismét kikerül az utcára: 21:00-tól az estét Verdi népszerű kórusaiból összeállított szabadtéri koncert zárja.

Hol? – a Magyar Állami Operaházban és előtte az Andrássy úton
Mikor? – április 6. egész nap