A Batthyány tér Buda egyik különleges tere, mely számos történelmi és kulturális érdekességet rejt magában. A Duna mellett fekvő tér szemben helyezkedik el az Országházzal, így nem véletlen, hogy a panorámája miatt a turisták egyik kedvelt szpotja lett. Az tény, hogy nem egy parkos, nyugis közösségi pihenőtere a városnak, hanem egy forgalmas közlekedési pont, ahol megáll a 2-es metró, a H5-ös HÉV, van itt buszvégállomás, és több villamosjárat is áthalad a „Batyin".

Az egykor piacnak is otthont adó tér sok változáson ment keresztül az évszázadok során. A második világháború után itt állt a Kossuth híd, és egy darabig kizárólag azon keresztül lehetett Pestre átmenni, de ezt csak ideiglenesen építették, majd 1960-ban lebontották. Mai formáját a vásárcsarnok melletti két templom határozza meg: a Szent Anna-templom a déli, illetve az Erzsébet-apácák kolostora az északi oldalon, ami a mellette, a Fő utcában álló Szent Ferenc sebei-templomhoz kapcsolódik.

A téren és környékén egyébként jó néhány gasztronómiai egység várja az arra járókat. Ha reggeliznénk, akkor a Coyote Coffee & Deli áll rendelkezésre, vagy ha munkába menet egy gyors fekete belefér, akkor a vásárcsarnok felső szintjén irány a Steamhouse Café. Ha csak egy gyorsat harapnánk, akkor a kultikus Nagyi Palacsintázójába érdemes betérni, ha pedig igazán minőségi nápolyi pizzát kóstolnánk, akkor beülhetünk a tértől nem messze található Csalogány utcai Fermentóba. Ráadásul ebben az utcában helyezkedik el az ikonikus Róma Ételbár is, amit azért sem szabad kihagyni a listából, mert az egyik legjobb rántott húst itt kóstolhatjuk a budai oldalon.

Címkék