Budafok-Tétény pályázatot nyújtott be egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló, Egészséges utcák elnevezésű projektre „Zöldfolyosó Budafok szívében” címmel.

Az önkormányzatának célja a gyaloglást és a kerékpározást előtérbe helyező életvitel támogatása és a városi életminőség javítását szolgáló zöldfelületek növelése a kerület egyik felének központjában. A törekvések között szerepel továbbá egy egységes arculatú, összefüggő, fasorokkal, ülőbútorokkal kialakított, gyalogosközpontú utca kialakítása.

Kiemelkedő szempont a gépjárműforgalom csillapítása – helyenként teljes megszüntetése – és az akadálymentesítés. Az újonnan kialakítandó igényes zöldfelületek mellett elengedhetetlen a megmaradó burkolatok minőségi cseréje. A kijelölt terület nagysága 10 435 négyzetméter, a tervek szerint ebből közel 1000 négyzetméter új zöldfelület jönne létre, 3390 négyzetméteren pedig megújulna a jelenlegi zöldfelület.

Fontos továbbá a közlekedési hálózat akadálymentesítése, a közösségi aktivitás ösztönzése, valamint a helyi lakók számára biztonságos és barátságos tér létrehozása. A pályázat elnyerése esetén a területi intézmények és az egyéb szolgáltatók megközelíthetősége gépjárművel továbbra is megmarad, ezek igénybevétele autós közlekedés esetén időkorlátos parkolókkal, valamint a vasút melletti P+R parkoló használatával lenne biztosított. Egyes szakaszokon csak időszakos behajtás lenne megengedett a széles közönség részére, 20 km/óra sebességkorlátozás mellett, egyes területeken pedig csak gyalogos- és kerékpáros-forgalom valósulna meg.

Az önkormányzat tervezi továbbá két esőkert kialakítását is: az egyik a Városház téren, a másik pedig az evangélikus egyház telke mellett kapna helyet. Ezek elősegítenék a csapadékvíz helyben tartását és a helyi mikroklíma javítását, valamint a terület biológiai aktivitásának növelését.

A projekt a Játék utcát és a Városház teret érinti, a Káldor Adolf utcai csomóponttól a Polgármesteri Hivatal épülete előtti útig, és a villamos-végállomás mögötti parkterületet, valamint a Fáber-villa felújításával annak külső és belső terét is látogathatóvá, egy részét pedig kizárólag közösségi célokra használhatóvá tenné.

Forrás: Budafok-Tétény Önkormányzat

(Borítókép: Budafok-Tétény - Facebook)

Címkék