Idén is a hazai és a nemzetközi kortárs irodalom színe-javát hozza el nekünk a Margó Irodalmi Fesztivál, így október 10. és 13. között többek között Kemény Zsófi, Simon Márton, Závada Pál, Irene Solà vagy Sofi Oksanen beszélgetéseibe hallgathattok bele. A könyves programokon túl idén is lesznek zenés-irodalmi produkciók, így egy különleges The Doors-életmű-feldolgozás vagy Bob Dylan színpadon megelevenedő lírája. 5+1 programot gyűjtöttünk nektek, hogy segítsünk megtalálni a kedvetekre valót.

Október 10. és 13. között rendezik meg egyik kedvenc kulturális fesztiválunkat, az Őszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol még bőven lesz lehetőségünk beszerezni az év végi könyvadagot, ha lemaradtunk volna a Könyvfesztiválról. A Nemzeti Táncszínházban megvalósuló programsorozat idén is a külföldi és a hazai kortárs irodalom kedvenceit hozza el, ahol zenei-irodalmi esteken is részt vehetünk majd. A fesztivál keretében 10. alkalommal adják át az év legjobb első prózakötetes szerzőjének járó Margó-díjat. 

1. When The Music′s Over: Nóvé Soma/iamyank/Vangel Tibor re-imagine The Doors

A 60-as évek egyik legnagyobb hatású zenekara volt a The Doors, élén Jim Morrisonnal, akik nemcsak saját generációjukra, de a mai zenészek közül is sokakra hatással voltak. A When The Music′s Over triója (Nóvé Soma, iamyank és Vangel Tibor) a 21. század hangján dolgozzák át a zenekar életművét, ami így a pszichedelikus 60-as évek és napjaink elektronikus hangzásának izgalmas és egyedi találkozása.

Időpont: október 10., csütörtök 20:30
Jegyvásárlás: itt

2. Sofi Oksanen: Ugyanaz a folyó. Putyin háborúja a nők ellen

Sofi Oksanen napjaink egyik legnépszerűbb északi szerzője, észt és finn öröksége erőteljesen jelen van prózájában, így megtaláljuk nála Finnország és a Szovjetunió történetét éppúgy, mint az elnyomás alatt fuldokló Észtországét, de a nők elleni erőszak kérdései is gyakran előkerülnek írásaiban. Legújabb könyve, az Ugyanaz a folyó megrázó és hiteles összefoglaló a háború egy olyan aspektusáról, amelyet a mai napig mély hallgatás övez. Történelmi, kultúrtörténeti és társadalmi kontextusba helyezi Ukrajna és az Orosz Föderáció háborúját. Azt járja körül, hogyan használja fel Oroszország újra a korábbi háborúk forgatókönyveit Ukrajnában, és miért akarja elhallgattatni a nőket belföldön és külföldön egyaránt. A program nyelve angol, szinkrontolmácsolással. A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

Időpont: október 11., péntek 18:30

3. Szederkényi Olga: Krimik és krémek – Agatha Christie és Escoffier mester randevúja Gourmandiában

Mi volt Agatha Christie kedvenc koktélja? Mit reggelizik Miss Marple? És mi baja van Poirot-nak az ötórai teával? Szederkényi Olga rendhagyó szakácskönyvében egyszerre van jelen a francia és az angol kulinária művészete meg a méregkeverés tudománya. Írni, főzni és gyilkolni: ezt a háromszöget járja körbe ez a könyv Agatha Christie életén és regényein, valamint Auguste Escoffier receptjein keresztül. A szerzővel Juhász Anna beszélget, közreműködik Ember Márk.

Időpont: október 11., péntek 20:00

4. QJÚB – Ázott hajában hét halott bogár ragyog – Radnóti EP-bemutató

A Music Hungary-díjas QJÚB csapata az idei évben Radnóti Miklós életművéből készít előadást, amelyhez ez alkalommal iamyank csatlakozik társproducerként, valamint Palkovits Edina felel majd a vizuális tartalom előállításáért. A közönség bő egy hónappal az előadás bemutatója előtt a Margó Fesztiválon hallhatja először az előadás dalait és vizuális vázlatát.

Időpont: október 12., szombat 20:30
Jegyvásárlás: itt

5. Háy János: Negyven év (Összes versek, 1976–2016)

A kortárs magyar irodalom egyik legizgalmasabb szerzője Háy János (vele készült interjúnkat itt tudjátok elolvasni), aki sajátos univerzumával mindig megragadja az olvasót. A József Attila-díjas szerző legújabb kötete az elmúlt 40 év verseit gyűjti össze, amelyek között akad „hol ügyes, hol ügyetlen is” – a szerző szavaival élve. „Gyere, nézz bele, hogyan zajlott ez a negyven év. Látod, amikor a szív és az agy megroppan, amikor zörög és nyikorog a kerék, amikor gond nélkül gördül előre egy-egy év. Látod, amikor járókába kapaszkodik, s felállni próbál a vers, és látod, amikor a belső akaratnak épp megfelel.” Háy Jánossal Valuska László beszélget.

Időpont: október 13., vasárnap 18:30

+1 Kollár-Klemencz László: Anyám tenyere – könyvbemutató koncerttel

Kollár-Klemencz László új műve már tiszta fikció: az Anyám tenyere a mitikus középkorban játszódik, a pilisi rengetegben, a Dunakanyarban. Két szereplőt követünk: a családját elveszítő remetét és a lováról leeső lányt, akik az erdőben szembesülnek életük nagy titkaival és értik meg küldetésüket is. A regény nemcsak két ember találkozásának a története, hanem a természet, az ember és az állat együttélésének, konfliktusainak és lehetséges harmóniájának megmutatása, legkivált pedig tanúságtétel Isten kereséséről és a létezés legelemibb tapasztalatairól. Közreműködik: Mákó Kató (ének, ütőhangszerek), Csernovszky Márk (zongora, kelta hárfa, vokál), Gyulai Csaba (gadulka), Valkó Béla (cselló).

Időpont: október 13., vasárnap 20:30
Jegyvásárlás: itt

(Borítókép: Margó Irodalmi Fesztivál)

Címkék