Megtartotta évadnyitó társulati ülését az Örkény István Színház, melyen jubileuma jövő évi megünneplésének részleteit is megosztották.

Tíz új premierje mellett a 2024/25-ös évadban fontos évfordulóval is számol az Örkény Színház: a társulat fennállásának 20. évfordulója alkalmából szervezendő születésnapi bulira is sor kerül. Ennek részleteit a szeptember 7-i évadnyitó napon, az ÖrkényKerten fedték fel.

„A két évtized alatt tartottunk több mint száz bemutatót, fogadtunk kétmillió nézőt, nyertünk száz szakmai és fesztiváldíjat, és szerencsére meg is buktunk párszor. Abból tanultunk a legtöbbet. 2025. május 23-án eddigi legnagyobb találkozásunkra készülünk közönségünkkel: tizenegyezred-magunkkal születésnapi bulit tartunk a Papp László Budapest Sportarénában”

– írják közleményükben. Az egész estés esemény koncert, buli, költészet, rock, jazz, klasszikus zene és népdal, film és színház, emlékezés és jövőbe pillantás lesz, ahol az Örkény teljes társulata színpadra lép. Az Aréna-bulira a jegyek már kaphatók személyesen, a színház jegypénztárában, illetve az eventim.hu oldalon. A születésnapi eseményről bővebben a www.orkeny20.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Új bemutatók

A színházban az első premier október 3-án lesz a Stúdióban: a Romantika című előadást Kiss-Végh Emőke írta és rendezi. Az első nagyszínpadi bemutató október 4-én Bertolt Brecht Galilei élete című drámája lesz Polgár Csaba rendezésében. Az évad A nyúl füle című bemutatóval folytatódik. A decemberi zenés premiert Fábián Péter írja és rendezi, a zenét Dargay Marcell, a dalszövegeket pedig Parti Nagy Lajos szerezte.

Januárban Michael Haneke Szerelem című filmjének adaptációja kerül színpadra, Ördög Tamás rendezésében, Pogány Judit és Gálffi László főszereplésével. Az évad nagyszínpadi bemutatóinak sorát Bodó Viktor Füst Milán-rendezése, a Boldogtalanok zárja.

A Stúdióban Puskin Anyeginjének feldolgozását rendezi Dohy Balázs, bemutató decemberben. Márciusban Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényéből készült adaptációját rendezi Gáspár Ildikó, az előadást később a koprodukciós partner, a jénai Theaterhaus színpadán is játsszák. Az évad végén két előbemutatót tart a színház: a Kassay Margit vészkorszakbeli visszaemlékezéséből készült Ostromdresszt Kókai Tünde előadásában és Bíró Kriszta rendezésében, illetve Gálffi László estjét, amelyben a 20. század második fele magyar színházának egyik ikonjára, Darvas Ivánra emlékezik.

(Borítókép: Horváth Judit - Örkény István Színház) 

Címkék