A szeptember 14. és 22. között immár 18 éve megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztiválon közel 400 program várja a különböző korosztályokat a koncertektől a szakrális sétákon át a kiállításig.

Szeptember 13-án 15 órától a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megrendezésre kerülő ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a térség legnagyobb, szakrális művészeteket felvonultató ingyenes rendezvénysorozata, az Ars Sacra Fesztivál, amelynek fővédnökei Nagy Zsuzsanna asszony, a köztársasági elnök felesége, valamint Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek. A nagykorúságát ünneplő Ars Sacra Fesztivál immár 18 éve hirdeti, hogy a kultúra emberi életünk egyik fontos forrása, amely képes felmutatni a hit, a remény és a szeretet üzenetét minden korosztály számára.

400 színes program országszerte

A kezdeményezéséhez a kezdetektől fogva számos település, felekezet, intézmény és művész csatlakozott országhatáron innen és túl. Ezt a sokszínűséget ragadja meg versében Reményik Sándor: „A szépség Egy-Isten nevében”. Idén is közel 400 program várja az érdeklődőket országszerte. A fesztivál előadásokon, kiállításokon, koncerteken, szakrális sétákon keresztül hívja meg az embereket egy olyan útra, amely kulturális kincseink forrásait kutatja.

A fesztivál színes programjai így nemcsak művészeti gyöngyszemeket kínálnak, hanem örök érvényű igazságokat és üzeneteket is közvetítenek az érdeklődők számára. Ezeket az üzeneteket pedig nem kisebb művészek, mint – többek között – Petrás Mária, Bogányi Gergely, Klukon Edit és Ránki Dezső, a Korossy Vonósnégyes és Csalog Benedek közvetítik.

Szent Efrém Férfikar a mesés Rózsák terei templomban lép fel, de Virágh András Gábor, Berecz András produkciói is izgalmasnak ígérkeznek. A MOMkult színpadára érkezik a Jazzation, és a jazzben és a világzenében is megcsillantják a szakralitást. A Gemma énekegyüttes a reneszánsz, romantikus és kortárs motetták hangján és lelkületével várja az érdeklődőket közös istendicséretre a fesztivál zárókoncertjén.

A vidéki helyszínek közül idén is kiemelkedik Miskolc, ahol a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál keretében több mint 40 összművészeti program kerül megrendezésre. Ugyancsak számos programot szerveznek Vácott, ahol több felekezet készül érdekes kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal. Esztergomban építészeti konferencia is színesíti a kínálatot, illetve Mosonmagyaróváron és Pécsett is közel 10 program várja az érdeklődőket. Az országhatárokat átlépve idén is lesznek programok Kolozsváron, Nagyváradon, Alsódobokon, Naszvadon, valamint Bécsben. A határon túli programok közül kiemelkedik a nagyszebeni Ars Sacra Fesztivál, ahol a hét minden napjára, a városban élő felekezetek csatlakozásával, különleges programokkal készülnek.

Keresztkoncertek és nyitott templomok

A fesztivál keretében immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre ez az ökumenikus koncertsorozat. A 2018-ban alakult, számos díjjal büszkélkedő Korossy Vonósnégyes a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, a Szent Athanáz kórus a Liszt-díjas Bubnó Tamás vezetésével a Deák téri evangélikus templomban, a Tutti Cantabile énekegyüttes az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomban, a barokk zenét játszó Capella Esterházy kamaraegyüttes pedig a Kálvin téri református templomban lép fel.

 

A fesztivál a Nyitott Templomok Napjával indul, amelynek keretében a templomok tárt kapukkal; programokkal és zarándoklatokkal várják az útkeresőket és a megerősödésre vágyókat. Idén kiemelt szerepet kap Budapesten 6 templom, ahol mindenki számára aktuális kérdéskörre keresik a választ. Hol van Isten életünk különböző területein: a bajban, a válásban, a gyereknevelésben, a társadalmi egyenlőtlenségekben és még számos területen. Az érdekes előadások mellett egyéb művészeti programokkal is várják a betérőket a pasaréti és pesti ferences templomokban, a budai Szent Imre-templomban, a Belvárosi Szent Anna-templomban, az Egyetemi Kisboldogasszony-templomban és a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

Vezetett sétáktól a kiállításokon át a gyerekprogramokig

Számos vezetett séta során kalandozhatunk piarista atyák és tanítványaik nyomában, kutathatunk eltűnt temetők vagy éppen óbudai zsidó emlékek után, illetve a budai vár vagy Víziváros rejtett titkait is felkutathatjuk. Ezek a séták egyszerre nyújtanak felüdülést a testnek és a léleknek egyaránt.

Egy különleges kiállítás is érkezik a fesztiválra, amely egész szeptemberben látható majd a Mária Magdolna-toronyban. A Finnországban született, Magyarországon élő Maria B. Raunio festészetét saját külső és belső utazásaiból, személyes élményeiből merítve, ösztönös hajtó- és formálóerők által hozza létre egyéni, különös vagy inkább különleges képi világát. További kiállítások is színesítik a fesztivál programját.

A fesztivál szervezői a fiatalabb korosztályt is várják az eseményre. Fülep Márk háromszoros Artisjus- és Lajtha-díjas fuvolaművész a Kis Vuk című zenei produkcióval készül két alkalommal, de lesz még bőrműves műhely és kifejezetten gyerekeknek szóló séta a Fővám térről indulva. A gyerekprogramok itt érhetők el.

A programok részletei megtalálhatóak az Ars Sacra honlapján.

Az Ars Sacra Fesztivál megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap, a MOL-Új Európa Alapítvány, valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

(Borítókép: Polyák Attila – We Love Budapest)

Címkék