A kontinens legjobb alkotásai között versenyez az Európai Filmdíjért Csáki László animációs dokumentumfilmje, a Kék Pelikan.

Az Európai Filmakadémia az elmúlt időszak legjobb alkotásai közé válogatta a Kék Pelikant, amely a 90-es évek leleményes fiataljairól szól, akik rájöttek, hogyan lehet bejárni a világot hamis vonatjegyekkel. Csáki László animációs dokumentumfilmje nekünk is ott van az idei kedvencek között (itt írtunk róla hosszabban), úgyhogy nem meglepő, hogy már több mint 21 000-en látták a mozikban, ahol még mindig rendszeresen vetítik.

Az Európai Filmakadémia a kontinens filmművészetének meghatározó alkotásait díjazza. A nagy presztízsű Európai Filmdíjakat minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adják át ünnepélyes keretek között. A most közzétett válogatásból az akadémiatagok szavazzák meg az Európai Filmdíj jelöltjeit a dokumentumfilm-kategóriában. A 37. alkalommal megrendezett díjátadó gálát a svájci Luzernben 2024. december 7-én tartják.

Az első animációs technikával készült, egész estéS magyar dokumentumfilm

alapsztorija, hogy három jó barát, Ákos, Laci és Petya annyira vágynak Nyugatra, hogy belevágnak a jegyhamisításba. Eleinte szigorúan csak maguknak, de az utazni és a világot felfedezni vágyó fiatalság köreiben persze nem maradhatott sokáig titokban ez a módszer, úgyhogy a magánügyből elég szépen jövedelmező seftelés lett.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat azokkal az érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek meg. A rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató film korabeli slágerekkel van tele, a valós szereplők pedig a saját hangjukon szólalnak meg.

(Borítókép: Umbrella Entertainment)

Címkék