Igazi fesztiválhangulat fogadja mindazokat, akik Budapesten ünneplik meg ezen a hosszú hétvégén Magyarország születésnapját. Az augusztus 20-áig tartó eseménysorozat tényleg minden korosztálynak kínál izgalmas programokat. Több helyszínt is felkerestünk, és beszélgettünk a programok házigazdáival, hogy átadjuk nektek is az ünnepi programkavalkád hangulatát, és megosszunk néhány kulisszatitkot.

Szent István Nap rendezvénysorozaton mindenki talál számára kedves elfoglaltságot, legyen fiatal vagy idősebb, család vagy baráti társaság, a komoly- vagy a könnyűzene kedvelője, a kézműves-foglalkozások vagy épp a gasztronómia szerelmese. Ezt mi is megtapasztaltuk, miközben megnéztük az Aranyvonatot az Alkotmány utcában, kacsasültet kóstoltunk a Vörösmarty téri Csárdafesztiválon, és babzsákfotelben pihentünk a Városliget hűs fái alatt egy bábelőadás közben. És ez még csak egy kis szelete a programoknak! Vessük bele magunkat a divat világába a Millenárison! Hallgassunk koncerteket a Műegyetem rakparton! Csodáljuk a panorámát, és hallgassunk klasszikusokat a Filozófusok kertjében, vagy merüljünk el a bárzongoristák játékában a Vigadó téren! Emellett még számos szabadtéri kiállítás, hagyományőrző program és természetesen az augusztus 20-ai tűzijáték is vár ránk.

Sétálj végig a magyar városok utcáján, és nézd meg az Aranyvonatot!

Miután megcsodáltuk a Parlament épületét és a Kossuth Lajos teret, érdemes végigkorzózni az Alkotmány utcán, a Városok Sétányán, ahol 348 magyar város jelenik meg, illetve helyet kaptak a történelmi Magyarország határon túli városai is egy közös totemen. Ha nem a fővárosban születtünk, akár egy szelfit is készíthetünk saját városotok zászlójával, ahol a hátteret maga a Parlament szolgáltatja.

Emellett ismét megnézhetjük az Aranyvonat másolatát. Az eredeti 1938-ban azzal a céllal készült, hogy a Szent Jobb nemzeti ereklyénket körbeutaztassa a történelmi Magyarország területén. Noha a második világháborúban megsemmisült a szerelvény, a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen újra tudták építeni. Az Aranyvonat megtekintése mellett óránként kezdődő előadásokat hallhatunk nemzeti ereklyéinkről és a koronaőrök történetéről, sőt személyesen is találkozhatunk és fotózkodhatunk velük – bár ehhez egy kicsit sorban is kell állni. De várakozás közben magunkhoz vehetünk egy frissítőt (akár fröccsöt), pogácsát vagy lángost. Ez egy kisebb, családiasabb helyszín, azoknak ajánljuk, akik szívesen visszautaznának az időben, és mellé szuper fotókat is szeretnének.

„Különbséget kell tenni a hagyományőrző és a Szent Koronát őrző koronaőrök között. Velünk, a hagyományőrző koronaőrökkel napközben az Aranyvonatnál lehet találkozni, ahol meg lehet nézni az egyenruhánkat is, amely 1909 óta változatlan. Mi protokolláris feladatokat látunk el, vagyis rendezvényeken mutatkozunk be, de gyakorlatilag egy hidat és jogfolytonosságot is teremtettünk a Magyar Királyi Koronaőrök és a 2011-ben alakult Honvéd Koronaőrség között, akik korukból adódóan nem ismerhették egymást. Mindenképp érdemes ellátogatni ide, mert nagyon sok izgalmas dolgot megtudhatnak a látogatók a történetünkről” – meséli Woth Imre hagyományőrző koronaőr.

A részletes program itt és itt érhető el.

A magyar gasztronómia legjava a Csárdafesztiválon

Annak, aki kacsasültet, kolbászt, lecsót, kemencében sült malacot vagy épp vaslapon sült tarját szeretne kóstolni, a Vörösmarty térre kell mennie. A Csárdafesztivál ugyanis egy teljes bódésoron kínálja ezeket az illatozó ételeket, amelyekből nem is olyan könnyű választani. A helyszín nem titkolt célja, hogy egy közös, kockás terítős, ünnepi asztalhoz ültessék mind a magyarokat, mind az ide érkező külföldieket, egy kiadós ebéd után pedig kézműves portékák sorát is felfedezhetjük. A fesztiválon találkoztunk Kovács Lázárral is, aki évek óta a helyszín házigazdája.

„Idei legújabb attrakciónk, hogy a látványkemencében, a helyszínen készítjük majd el a Szent István-napi kenyeret, amelyet augusztus 20-án ünnepélyes keretek között szelünk fel, de természetesen mindegyik napon elérhető lesz a friss kenyér, amely kiváló a frissen sült töpörtyű és a lila hagyma mellé. Ahogy látjátok, faszén felett sült, ropogós bőrű malacot is készítünk a látványkonyhában. Sokféle lecsó is fő a standoknál a húsostól a vegetáriánus verzióig, illetve mindenhol elérhető egy 1500 Ft-os fogás. A főzés mellett az én feladatom, hogy összekössem az ízeket és a színpadi programokat egymással” – meséli Kovács Lázár, a Csárdafesztivál házigazdája.

A legjobb, hogy jó ebédhez nóta is jár, amelyről a színpadon egymást váltó népzenei és világzenei produkciók gondoskodnak. Esténként pedig a csárdák hangulatát megidézve cigány muzsikusok adnak zenei aláfestést, és akár saját nótánkat is elhúzzák. A részletes program itt érhető el.

Bárzenétől a világslágerekig – zenei utazás a Duna-korzón, vagyis Vigadó Piano

Műfajt és helyszínt váltva a Vörösmarty térről a Duna-korzó felé vettük az irányt, ahol a bárzongora és a slágerek kapnak hangsúlyos szerepet a Vigadó téren felállított színpadon.

„Ilyen szintű találkozónk, mint a Vigado Piano eseményen, ritkán adódik. 14 órától egészen 22 óráig háromnegyed órás blokkokban lépnek a színpadra a bárzongoristák önállóan vagy valamilyen formációban. A feladatunk mindig összetett, hiszen különböző zenei igényeket kell kiszolgálnunk. Tulajdonképpen együtt játszunk a közönséggel, különböző stílusok között mozgunk, legyen szó egy külföldi slágerről, operáról, sanzonról vagy filmzenéről, miközben egy olyan zenei hagyatékot is ápolunk, amelyet nagyon fontos lenne az utókor számára megtartani. Ezért is jött létre 2021-ben a Magyar Bárzongoristák Egyesülete, amelynek számos pártolója van” – meséli Nyári Gyula bárzongorista, az egyesület alapítója és a színpad házigazdája.

Többek között Nyári Gyula, Pikács István, Villás György, Bari Laci, Cséki Kálmán hol a 60-as évek Magyarországára, hol a 80-as évek világslágereinek világába, hol pedig a tengerentúlra kalauzolnak el bennünket zongorajátékukkal. Az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalok megismerkedhetnek a régi nagy slágerekkel.

„Fűzy Gabi bácsi például Máté Péter-, Szécsi Pál- és Cserháti Zsuzsa-dalokkal érkezik a színpadra, amelyek az idősebb korosztály számára kedvesek, és reméljük, hogy a fiatalabb generáció is megismeri őket.”

Az önfeledt szórakozást pedig tematikus bárok széles koktél-, bor- és pezsgőválasztéka, valamint hazai és nemzetközi sörpaletta-kínálata teszi teljessé. A részletes program itt érhető el.

A mesés panoráma és a zene találkozása

A Filozófusok kertjének páratlan panorámájú és hangulatú helyszínén különleges produkciókkal készülnek. Az első nap Dés László és a Modern Art Orchestra adott közös filmzene-jazz koncertet, a napokban pedig meghallgathatjuk a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekarának némafilmzenei koncertjét és a Danubia Szimfonikus Zenekar előadását, amelyben klasszikus filmzenék szólalnak majd meg.

„Elsősorban filmzenékkel és sorozatok zenéivel érkezünk augusztus 19-én este a Filozófusok kertjébe. Az összekötő kapocs a 70-es, 80-as évek lesz, de a Dallas főcímzenéjétől a művészfilmekig számos izgalmas zenei alkotás színpadra kerül. Lesznek olyanok, amelyeket mindenki ismer, és olyanok is, amit talán még kevesen hallhattak. Majd pár szót mesélek is, mert nagyon izgalmas az egész korszak, és hogy mennyiben tértek el a sorozatok és a filmek zenéi” – meséli Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője.

Fellép még a Pénzügyőr Zenekar, illetve a Magyar Honvédség Zenekarának koncertje zárja majd az ünnepi eseménysorozatot, hogy még éppen odaérjünk a tűzijátékra is, feltéve, ha nem inkább innen élveznénk a város kigyúló fényeit. A részletes program itt érhető el.

Varázsliget – mesés forgatag a legkisebbeknek kedvenc mesehőseinkkel

Családosoknak szerintünk a legjobb választás a Városligetben található Vajdahunyad vára és a környéke lesz, ahol sok az árnyék és még több a játék! A váron átsétálva hirtelen visszautazunk az időben; kardvívástól kezdve jósláson át rengeteg foglalkozásba kapcsolódhatunk be.

„A Vajdahunyad vára az esemény idejére Varázsvárrá változik, ahol több száz évet is ugorhatunk az időben. A gyerekek a hercegnő-, ill. hercegképzőben megtanulhatják, hogy ez a titulus milyen feladatokkal járt abban a korban, természetesen játékos formában és kreatív köntösben: lesz őrjárat, vívásbemutató, rabló-pandúr játék és gombóccsata is, de megnézhetik azt is, hogyan működik egy kovácsműhely. Bárki beöltözhet korhű ruhákba. Elárulhatom, hogy tavaly is volt ilyen, és a felnőttek körében is nagy sikert arattak a különféle jelmezek” – meséli Norsics Nikolett, a helyszín házigazdája.

A vár Széchenyi fürdőhöz közeli felén árnyékban, babzsákfoteleken ülve nézhetünk régi meséket; mi például A nagy ho-ho-horgászból csíptünk el egy részt, de vetítik még a Süsü vagy a Vuk című filmeket. A Pom Pom meséi interaktív játszóházban magának Pom Pomnak a segítségével haladunk egyik történetből a másikba, szerepeket felvéve, feladványokat megoldva kerülünk egyre beljebb a mesébe, és válunk mi is aktív résztvevőkké. Az „utazás” vezetett része 30 perc, utána kötetlen játék veszi kezdetét. 

„Gyerekként igazán tudtam azonosulni Gombóc Artúrral, mert ő is imádta a csokit, amiről én a mai napig sem tudok lemondani. A Varázsligetben pedig pont az a jó, hogy ezek az ikonikus mesehősök egyszer csak életnagyságban megjelennek. Az ilyen interakciók teszik különlegessé ezt a helyszínt. A fellépők, mutatványosok, mesefigurák szabadon mozogva a gyerekek között gyakorlatilag mindenféle megerőltetés nélkül vonják be őket a kreatív játékba” – meséli Niki.

Nagy népszerűségnek örvend a körhinta, és rengeteg ügyességi játék gondoskodik arról, hogy a kicsik ne unatkozzanak. Mindenképp próbáljuk ki a zsonglőr játszóházat, ahol akár tányért is pörgethetünk egy pálca végén. Ne hagyjátok ki a Tintaló Társulat valamelyik előadását sem, ahol egy minisátorban egy fantasztikus mini-bábelőadás részesei lehetünk. Emellett a helyszínen található a Magyar Honvédség járműparkjának kiállítása, amely szintén izgalmas mind a kisebbek, mind a nagyobbak számára. A programok előtt vagy után érdemes bebarangolni az egész Ligetet, útba ejteni a megújult KRESZ-parkot vagy a Nagyjátszóteret is. A Varázsliget részletes programja itt érhető el.

Felsorolni is nehéz, hogy még mennyi izgalmas helyszín és program vár ránk augusztus 20-a estig. Érdemes útba ejteni a Road Movie Live-otMűegyetem rakparton, az Erzsébet téren a SzabadRét Fesztivált, a Millenárison a Divat & Design ünnepét és augusztus 20-án a budai Várban, a Kapisztrán téren a Hősök útját is.

A Szent István Nap teljes és részletes programját itt éritek el.

Kultúra Szponzorált

Szent István Nap 2024

Program adatai

Több helyszínen Facebook-oldal Programok 2024. augusztus 17., szombat - 2024. augusztus 20., kedd

Minifesztiválok színes kavalkádja várja a Szent István Napi rendezvénysorozat látogatóit augusztus 17. és 20. között Budapesten.

Címkék