Nagyjából fél évig volt zárva a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugat téri Meki, most megújulva nyitott ki.

Év elején írtunk arról, hogy átalakítások miatt bezár a Nyugati pályaudvarnál lévő Meki, amit többször is a legszebb McDonald’snak választottak. A munkálatok során különleges belsőépítészeti elemeket és természetes alapanyagokat használtak.

A most újranyitott Nyugati téri Meki a 2019 óta tartó hazai étteremátalakítási program utolsó állomásaként újult meg. Ennek során nemcsak az étterem és a konyhatechnológia alakult át, de a Jövő Élménye-koncepció jegyében olyan digitális fejlesztések jelentek meg az étteremben, mint az érintőképernyős kioszkok, sőt, itt arra is lesz lehetőségünk, hogy rendelésünk a McDonald′s mobilalkalmazásán keresztül leadva egyenesen az asztalunkhoz érkezzen. Ennél már csak az különlegesebb, és egyben ez a gyorsétterem látványossága is, hogy 

a termékek egy ételszállító szalagon közlekednek a konyha két szintje között, amit egy üvegdobozon keresztül mi is megnézhetünk.

A Nyugati téri Meki belső terét a McDonald′s-rendszer alapítójáról elnevezett RAY-dizájn-koncepció mentén alakították ki, ám a gyorsétteremlánc többi egységéhez képest itt tükrös üvegfelületek, rézburkolatú lámpatestek és speciális bútorelemek is vannak. A belsőépítészeti kialakítás során természetes alapanyagokat használtak fel, így megjelennek fa-, réz- és bőrburkolatok is, míg a padló öntött-terrazzo burkolatot kapott. Fontos megjegyezni, hogy a műemlék épület belső terének felújításakor szorosan együttműködtek a műemlékesekkel és a restaurátorokkal.

Az átalakítás során a vendégtér korábbi, lépcsőzetes elrendezését megszüntették, a McCafé a galériaszintről lekerült a bejárat bal oldalára, így a fenti rész teljes mértékben a vendégeké lesz. Az étterem mögötti szabadtéri terület is megújult: lounge-hangulatú terasz lett belőle. Az étterem enteriőrje egy ausztrál dizájnstúdió, a Landini tervei alapján készült, melyeket Sass Géza magyar belsőépítész-tervező adaptált az épület adottságaihoz.

A mai McDonald′s helyén mindig is étterem várta a vendégeket, melynek historikus épülete egy időben készült el a Nyugati pályaudvarral. Kezdetben ez csak az első és a másodosztályon utazó utasok számára volt elérhető. A 20. század első felében Démusz János (aki nem mellesleg Németh László író apósa volt) irányítása alatt működött itt népszerű vendéglő, ami a II. világháború után már nem nyitott újra. Az elegáns étterem helyét a szocializmusban az Utasellátó Vállalat vette át, amely ügyelt arra, hogy megtartsa az egykori legendás vendéglő színvonalát – ezt az alkalmazottak átvételével is sikerült elérniük.

A Nyugati téri Meki 1990-ben az ország második McDonald′s éttermeként nyílt meg, a Régi posta utcai egységhez hasonló várakozás közepette. A pályaudvarral közös főfalon található épület kívül és belül megőrizte az eredeti stíluselemeket. Az éttermet antik lámpái, kovácsoltvas kapuja, festett stukkós mennyezete és oldalfalai miatt többször nevezték már a világ egyik legszebb McDonald′s éttermének is. A Meki hamarosan további különlegeségekkel is készül majd az ikonikus étteremben, aminek részletei később derülnek ki.

(Borítókép: Noguchi)

Címkék