Megszokhattuk, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a nagyobb múzeumokba ingyen mehetünk be. A Mai Manó Házban az ingyenes belépő rendhagyó módon augusztus 19-re szól, a fotográfia napjára.

„A diadalmaskodó új szemlélet – a megérett technikai lehetőségek birtokában – hívta életre 1839-ben a fényképi rögzítést, mint az akkori legalkalmasabb eszközt a valóság objektív képi tükrözésére. A fiatal technika, a természettudomány a realisztikus művészetszemlélettel egyetemben megteremtette a tárgyi világ mechanikusan egzakt ábrázolásának lehetőségét.” (Tőry Klára)

Augusztus 19-én ünneplik világszerte a fotográfia születését, 185 évvel ezelőtt ezen a napon ismertették és tették elérhetővé az egyik első fotográfiai eljárást, a dagerrotípia készítésének módját, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel.

Az évforduló alkalmából augusztus 19-én 12 és 19 óra között ingyenesen látogathatók a Mai Manó Ház Martin Wanda & Martin Gábor: Az Örök Fiatalság Balladája és a Látogatóban Picassónál. Juan Gyenes című kiállításai és a finisszázsra tervezett programok: Bakody Máté dagerrotípiabemutatója, a házvezetés Romoda Klárával, valamint Legát Tibor tárlatvezetése a Martin Wanda & Martin Gábor-kiállításon.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Budapest)

Címkék