Augusztus 31-ig elkészül az atlétikai stadion körüli területen, illetve a visszabontott részek helyén a Ferencvárosi Szabadidő- és Rendezvényközpont.

„A Nemzeti Atlétikai Központ Dél-Pest egykori ipari környezetében épült fel, ahol a területrendezés után a város nemcsak egy stadionnal lesz gazdagabb, hanem egy mindenki által látogatható, 10 és fél hektáros szabadidőparkkal, Duna-parti sétánnyal és panorámás futókörrel is”írtuk egy éve a stadion átadása kapcsán, ám a környezete az atlétikai világbajnokság végeztével nem lett szabadon bejárható, ugyanis újabb építkezések indultak. Utánajártunk, mi zajlik most a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság helyszínén, és mi valósul meg mindabból a megállapodásból, amit anno a Főváros, Ferencváros Önkormányzata és a kormány kötött.

„A 2019-ben a kormány és Ferencváros között megszületett megállapodásnak megfelelően augusztus 31-ig kész lesz a Nemzeti Atlétikai Centrum körüli, illetve a stadion vébé utáni visszabontásával fölszabaduló területen, kisebb részt magában a stadionban a Ferencvárosi Szabadidő- és Rendezvényközpont” – tudtuk meg Ferencváros sajtóosztályától.

Az elhagyottan tengődő ferencvárosi volt ipari környezetben

csak úgy épülhetett meg az atlétikai stadion, ha a világbajnokság után nem egy elzárt és üres stadion marad belőle, hanem az épületet és a környezetét, a Duna-parti területet a városlakók is használhatják majd.

Ennek köszönhetően egy sport- és szabadidőközpont jön itt létre, ahol 1000 négyzetméteren még egy sportóvodát is kialakítanak – ennek terveit a stadiont is tervező Napur Architect építésziroda készíti, és várhatóan már jövőre megnyitja kapuit. Ahogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Facebook-oldalán is olvasni lehetett, az óvoda mellett egy óriási játszó- és kalandpark is épül, amely nemcsak az itteni ovisokat, hanem Budapest összes gyerekét várja majd a legmodernebb eszközökkel.

Emellett épül egy futó- és görkorcsolyakör, egy gyalogos- és kerékpáros-ökorámpa, amely a Duna-parti sétányról a fák koronái között fut fel a körgyűrűre. Továbbá tömegsport- és szabadidőhelyszíneket is kialakítanak, míg a közvetlenül a parton lévő területen homokos plázs, nyugágyak, pihenőkövek és padok várják majd az idelátogatókat.

A növényeket már elültették, megérkeztek a játékok a játszótérre és az extrém sportok területére, és már mászófalak is vannak. Az épületben mobil színpad is lesz, illetve készül egy szabadtéri mozi is, de lesz még egy óriási kutyafuttató is, hogy itt tényleg minden a ferencvárosiak és a budapestiek kényelmét szolgálja. Érdemes végigböngészni Baranyi Krisztina erre vonatkozó képes posztját, hogy még jobb képet kapjunk a helyzetről.

A munkáknak augusztus 31-ig kell elkészülniük, az viszont jól látszik, hogy az eredetileg tervezettnél jóval több zöldterület lesz majd. Folyamatban van az egykori Vituki strand pótlásaként létrejövő, kétmedencés strand közbeszerzése is, így ez csak később épülhet meg. A beruházást jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztérium felügyeli, őket egy hónapja kerestük meg kérdéseinkkel, válaszukra azóta is várunk.

(Borítókép: Ladóczki Balázs - We Love Budapest)

Címkék