Csodálatos, színes mikrovilág tárul elénk egy szigetszentmiklósi családi házas környéken. 25 lepkefaj mintegy 150 egyede repdes körülöttünk a város egyetlen magánlepkekertjében, a színek és illatok birodalmában. A halkan szálldosó pillangókat az őket tápláló növények társaságában tekinthetjük meg.

Modróczki Lilla és Tibor számára 10 évvel ezelőtt hobbiként indult a lepkékkel való foglalkozás, ám teljesen magába szívta őket ez a változatos és folyamatos átalakulásból álló világ. Saját lepkekertet alakítottak ki, amit 3 éve a nagyközönség számára is megnyitottak. Így 2500 Ft-os áron, előre egyeztetett csoportos látogatás alkalmával mindenki gyönyörködhet a lepkék csodás világában.

A lepkeház egyben sajátos ökoszisztéma is, aminek összeállítása nem volt mindennapi feladat, évekig tartott, amíg a fiatal pár kikísérletezte, hogyan tudják a legoptimálisabb környezetet biztosítani a pillangóknak. Különösen fontos, hogy az állatok közelében ne használjanak mesterséges anyagokat, permetszereket, hiszen ezek károsíthatják a lepkék egészségét. A kártevő-mentesítésben is biológiai eszközöket vetnek be, a tetvek ellen például katicalárvákat. A kertben a lepkék mellett több mint 150 virág is él, amelyek táplálékot is jelentenek a pillangóknak. A pompás királylepke például a kínai leander virágainak nektárját szívogatja, csodás narancsszínű kombinációt alkotnak, mi pedig könnyedén megfigyelhetjük, hogyan is működik az állatka pödörnyelve táplálkozás közben.

A kert májustól szeptember közepéig tart nyitva, utána Tiborék beköltöztetik a szárnyas kolóniát, a kertet pedig téliesítik, hogy a benne élő, lepkék számára elengedhetetlenül fontos tápnövényeket védjék. Tibiék emellett bábokat, preparátumokat is árulnak, amelyeket webshopjukról tudunk beszerezni. A lepketartás éppen úgy, mint mindenféle állattartás, igényel szaktudást, de alapvetően házilagos eszközökkel, drága eleségek nélkül is megoldható, arra azonban fel kell készülnünk, hogy színes kis barátaink élete pillangó formában általában nem hosszabb néhány hétnél, ragyogó szárnyuk lassan viharvertté válik, életük kihuny.

Egyes fajoknak még szájszerve sem alakul ki, hiszen színes ruhájukat elsősorban a szaporodás miatt öltik fel.

Éppen az a legszebb ebben a kertben, hogy a mienkénél sokkal tünékenyebb, egyszerűbb és mégis rendkívül színpompás életet nézhetünk végig ott-tartózkodásunk alatt. Pete, hernyó, báb és pillangó, csak kicsit kell lejjebb tekintenünk a megszokott horizontunknál, hogy megismerjük ezt a törékeny világot. Tibiék pedig az egyórás lepkekerti séta alatt szívesen segítenek bennünket ebben. Felhívják a figyelmet a levelek fonákján rejtőző petékre, kezünkbe adják a denevérlepke hernyócskáját, ami a ragadozók elleni védekezés trükkös módját választotta, ugyanis nemcsak feje, hanem ellenoldali vége is arcszerű. Annak ellenére, hogy a bábszekrény egyelőre nem tekinthető meg nyilvánosan, az átalakulás folyamatába is bepillantást nyerhetünk, nekünk például olyan lepkéket mutattak meg, amelyek még üres bábruhájukon ülve próbálgatták a szárnyaikat, de az egymással kergetőző élénkkék morphók között feltűnt egy már csapzott, idős példány is.

Bár kutyát nem lehet bevinni, és a látogatóknak is jól a lábuk elé kell nézni a szárnyas kis jószágok miatt, Lilla és Tibi felügyelete mellett magunkhoz csalogathatjuk és egészen közelről is megszemlélhetjük őket. A lepkéket petekoruktól fogva a pár neveli, vagy fenntartható lepkefarmokról érkeznek, ami hozzájárul a vadon élő populációk megőrzéséhez. Hiszen a pillangók nemcsak gyönyörűek, hanem hasznosak is, részt vesznek a beporzásban, és táplálékul szolgálnak más állatok számára. A modern gazdálkodásból származó problémák, a kaszálás és az óriási monokultúrák éppen olyan veszélyeket rejtenek számukra, mint a méhek számára.

Mi azonban Szigetszentmiklóson egy csodás miniédenkertben ismerhetjük meg őket, elmélyülhetünk egy olyan világban, amely talán nincs is olyan távol tőlünk, mint gondolnánk.

ELÉRHETŐSÉGEK

Motobutterfly Lepkekert

(Borítókép: Koncz Márton – We Love Budapest)

Címkék