A nyár legszebb és legdúsabb meteorraja, a Perseidák augusztus 12-én és 13-án éjszaka varázslatos hullócsillagzáporral kápráztat el ismét bennünket. Idén az első negyedben járó Hold is hamar lenyugszik, így semmi akadálya annak, hogy hajnalban szép sűrű meteorhullásban gyönyörködjünk.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Perseidák maximuma 2024-ben augusztus 12-én 16:00 órára esik. Természetesen az előrejelzésekben van bizonytalanság, abban viszont nincs, hogy a Perseidák egy időben elnyújtott aktivitású meteorraj. Így már vasárnap este és hajnalban és 12-én, hétfőn éjszaka is jó esélyünk van a raj sűrűjét megfigyelni. A Perseidák hullása valójában már július végén elkezdődött, és egészen augusztus 24-ig van esélyünk Perseida-meteort megpillantani.

A Hold ezúttal az első negyedben jár, így fényszennyezése csak mérsékelten lesz zavaró. Augusztus 12-én 22:49 perckor, 13-án pedig 23:18-kor nyugszik le, ezután semmi sem gátolja a hullócsillagok megfigyelését. A hullócsillagleshez ajánlott minél nyitottabb horizontú helyet keresni, ahol az égbolt jól belátható. 

A Perseidák meteorrajhoz tartozó hullócsillagok többsége viszonylag halványabb, 2 magnitúdó körüli, így érdemes vidéki, fényszennyezéstől mentes égbolt alá utaznunk, ha igazi csemegére vágyunk. Budapestiként sem lehetetlen meglesni a csillaghullást, egy korábbi cikkünkben ajánlottunk pár helyet hozzá a fővárosban és környékén. 

A szerencsésebbek még néhány szép, fényesen izzó tűzgömböt is láthatnak. A Perseida meteorraj hullócsillagai a Perseus csillagkép északi részén fekvő radiánspontból látszanak szétfutni. A radiáns hajnalra egészen magasan a fejünk fölé, közel 70 fok magasra emelkedik északkeleten. Hajnalban a Föld is úgy fordul, hogy jobban összegyűjti a pályája mentén a meteorokat, így a legtöbb, óránként akár 75-100 hullócsillagot hajnalban van esélyünk megpillantani. Este ennek legfeljebb a fele várható.

(Borítókép: Li Xiang - Getty Images)

Címkék