Ügydöntő szavazást tartanak a rövid távú lakáskiadásról, az Airbnb-ről szeptemberben Budapest VI. kerületében – közölte a terézvárosi önkormányzat az MTI-vel.

A kerület lakói a következő kérdésre válaszolhatnak majd: „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

A szavazást a kerületben az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján bonyolítja le az önkormányzat, amelynek arra van lehetősége, hogy korlátozza, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely. Mivel nincs jogi eszköz arra, amellyel ellenőrizhető lenne, hogy „egy lakást 60, 75 vagy például 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon minden a régiben”.

A közleményben idézték Soproni Tamást, a Momentum színeiben újraválasztott polgármestert, aki közölte: a szavazás szeptember 2-tól két héten át tart, online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek.

Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások körülbelül 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak. Az önkormányzat – segítve a döntést – kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat.

(Borítókép: Karancsi Rudolf - We Love Budapest)

Címkék