A Fővárosi Lakásügynökség célja, hogy minél több lakás legyen kiadva minél olcsóbban, és hogy mind a bérlők, mind a tulajdonosok jól járjanak az ügylettel.

A Fővárosi Lakásügynökség koncepciója nem újszerű, mert néhány kerületben és vidéken is működik már egy ideje, azonban most a teljes fővárosra alkalmaznák azt. Mivel túl sok az üresen álló ingatlan, ezért a Lakásügynökség azt szeretné elérni, hogy ezek is a piacra kerüljenek. Ennek érdekében pedig a következőt ajánlja: bérbe veszi a tulajdonostól az ingatlanát, és ezzel együtt minden terhet is levesz a válláról, ugyanis átvállalja a lakáshoz kötődő összes feladatot, valamint garanciát vállal arra is, hogy rendben tartja az ingatlant. Cserébe a lakásért, mivel így a tulajdonosnak kisebb lesz a lakással kapcsolatos terhe, a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat kap a Lakásügynökségtől, amely így alacsonyabb áron tudja azt kiadni egy bérlőnek.

A tervek szerint a piaci árhoz képest 30%-kal olcsóbban lehet majd bérbe venni egy lakásügynökségi lakást. A tulajdonos 15%-kal alacsonyabb összeget kap, és a bérlő is kap az ügynökségtől egy 15%-os támogatást. Az egyes lakások bérletárát a Főváros értékbecslői fogják meghatározni. Első körben nem az ügynökség keres majd lakásokat, hanem várja a programhoz csatlakozni kívánó lakástulajdonosok jelentkezését. A Fővárosi Lakásügynökség ötlete 2021-ben merült fel, és a Városkutatás Kft., az Utcáról Lakásba Egyesület, valamint a Fővárosi Önkormányzat közösen mérték fel az igényeket. A két lakással rendelkező tulajdonosok 48 százaléka, a három vagy több lakással rendelkező tulajdonosoknak pedig az 51 százaléka csatlakozna az ügynökségi modellhez. Az I. kerületben már két és fél éve működik lakásügynökség, a VIII. kerületben pedig 2023 nyara óta.

Forrás: 24.hu

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék