Az Utcáról Lakásba! Egyesület „Első a Lakhatás Pesten és Budán is” projektjének köszönhetően újabb öt felújított önkormányzati bérlakásba költözhettek be a rászoruló családok. Többek között Kőbányán és a II. kerületben.

„Kőbányán négy, a II. kerületben pedig egy önkormányzati lakást újított fel az Utcáról Lakásba! Egyesület. A korábbi évekhez képest így jóval több, összesen öt hajléktalan vagy lakásszegénységben élő háztartás juthatott megfizethető és önálló lakhatáshoz olyan önkormányzati bérleményben, amelyek tartósan is szociális bérlakásként üzemelnek” – olvasható az egyesület közleményében.

Az Első a Lakhatás Pesten és Budán is elnevezésű projekt 2023 tavaszán indult, ez idő alatt teljeskörűen felújították az önkormányzatok által kijelölt lakóingatlanokat, az utcai gondozószolgálatok közreműködésével kiválasztották a leendő bérlőket, valamint kezdetét vette a határozatlan időre szóló, támogató intenzív szociális munka.

A projekt lényege, hogy az intézményi ellátórendszer lépcsőzetes szemléletével szemben a lakhatást tartja a szociális munka kiindulópontjának. A lakhatás mellett a bérlőknek segítenek integrálódni a társadalomba, hogy új fejezetet kezdhessenek az életükben. Az elért eredményeknek köszönhetően a közlemény szerint csökkent az utcai hajléktalanság a fővárosban, és két kerületben is javulni tudott a hajléktalan embereket támogató szociális infrastruktúra.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület mellett Budapest Főváros II. kerülete és a Kőbányai Önkormányzat, a Baptista Szeretetszolgálat kőbányai Utcafront Menedék intézménye, a Magyar Vöröskereszt Bihari úti telephelye vett részt.

Forrás: Utcáról Lakásba! Egyesület

(Borítókép: Kőbánya, Kőrösi Tamás – We Love Budapest)

Címkék