A Budapest Bike Maffia története tiszteletre méltó és példaértékű, aminek legújabb fejezete az a 2400 négyzetméteres kert, ami június elején nyitott meg Újbuda és Budaörs határán, a cél pedig természetesen a segítségnyújtás a kevésbé szerencsés embertársaink számára.

A júniusban megnyitott kert eredetileg egy idős házaspáré volt, ők töltötték itt éveken át a szabadidejüket, majd az ő gyermeküktől vette át tavaly a Budapest Bike Maffia csapata. Egy évbe telt, mire felmérték és megtervezték a területet és az ott folyó tevékenységet, majd pedig beindították a termelést. Bár most még nem használják ki az összesen 2400 négyzetméter teljes egészét, a jövőbeli cél ez, és szépen haladnak is ezen az úton. Az itt folyó tevékenység pedig négy lábon szeretne megállni.

A Budapest Bike Maffia egyik és talán legfontosabb tevékenysége, hogy a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan embereken segítsen, például azzal, hogy igyekszik megfelelő, tápértékkel bíró, normális élelemhez juttatni őket.

Ezt mostantól részben a farm veteményesében megtermő zöldségekkel oldják meg, míg az itt termő gyümölcsökkel a gyermekotthonokat keresik fel. Vagyis minden, ami itt megterem, adományba kerül, nem pedig kereskedelmi forgalomba.

Ha már gyerekekről van szó, rájuk külön is gondolnak, ez adja a farm második lábát, amit két másik civil kezdeményezéssel, a Humusz Házzal és a Kertkalanddal közösen dolgoztak ki, és a Magnet Banknál pályáztak, majd nyertek rá pénzt. Az otthonokban és jórészt vidéken élő szegény gyerekek csoportjait fogadják majd itt. Mielőtt leutaztatják őket a Budapest Bike Maffia balatoni táborába nyaralni, tesznek ide egy kitérőt. Egyfelől megismertetik őket a gyümölcs- és a zöldségtermesztés mikéntjével, meg magukkal a terményekkel is, másfelől

a gyerekek ki is próbálhatják, hogyan zajlik egy ilyen termelői folyamat.

A harmadik láb amolyan rekreációs foglalkozásokat takar, melyek célja az életmódjavítás, az önbizalom-növelés és a stresszlevezetés, amire a természeti környezetben végzett kerti munka tökéletes lehet. Aki erre vállalkozik, az visszatalálhat önmagához, és olyan nyugalmi szintre érkezhet, amit aztán a hajtós, stresszes hétköznapi életében hasznosíthat. Ennek a tevékenységnek nincs konkrét célcsoportja,mindenkit várnak, a bántalmazott nőktől kezdve az intézetben nevelkedő gyerekeken át az irodai munkában kiégett dolgozókig, de akár a meghasonlott szociális munkásoknak is jót tehet egy kis kertterápia. Ennek érdekében egy mentorprogram elindítását is tervezik.

Végül, de nem utolsósorban a farm céges csapatépítésre is alkalmas. A különféle cégek önkéntesei kiszakadhatnak megszokott és frusztráló mókuskerék-környezetükből, és a farmon belül olyan munkákat végezhetnek, amiktől egy kicsit (vagy talán nem is kicsit) jobb embernek érezhetik magukat, hisz segítenek mindazoknak, akik rászorulnak erre. Ennek keretében végezték el többek között az eddigi bontási, kialakítási és tereprendezési munkákat, vagy ásták ki az ösvények nyomvonalát, kerítést és konyhát építettek. Ezekre egyébként az önkéntes napokon van elsősorban lehetőség, ezeket mindig szombaton tartják, és gyakran összejön 20-25 fő is. Hogy ezek pontosan mikor vannak, arról a Facebookon lehet informálódni. Ilyenkor megy a munka, közben szól a zene, és rotyog a bográcsban az étel. Van, aki egész napra érkezik, de azzal sincs gond, ha valaki mindössze egy órát marad.

Közben pedig vannak még tervek is a csőben. Bár a komposzt-WC már áll, még hiányzik egy palántanevelésre alkalmas helyiség. Várnak még támogatót vagy befektetőt, aki rendbe rakja a farmon álló házikót, amit most tárolásra használnak, de jó lenne lakhatóvá tenni. Ehhez azonban ki kell cserélni a tetőt és meg kell erősíteni a falakat, vagyis a teljes épület egy alapos és átfogó renoválásra szorul. A 60-as, 70-es évek óta áll a telken, és mióta felépült, nem nyúltak hozzá. Ráadásul egy hatalmas pincéje is van, ahol majd gombát szeretnének termeszteni. De tervezik még a közösségi tér fejlesztését is, kialakítani egy büfét, egy kis színpadot és egy kinti tűzrakó helyet, meg raklapbútorokat összeszerelni.

A növények, a magok és a palánták egyébként részben adomány és felajánlás útján érkeznek a kertbe, vagy a Budapest Bike Maffia kávézójában gyűjtenek rá pénzt, mert ott mindig meghatároznak egy célt, amire gyűjtenek. A veteményest egy profi öntözőrendszer látja el vízzel, ezt is adományként kapták, és szükség is van rá, mert jó pár olyan növényt termesztenek, ami nagy vízigényű. Vannak többek között fűszernövényeik, cseresznye, szőlő és alma, paprika, paradicsom, saláta, uborka, karalábé, sőt még különlegességek is, ugyanis kialakítottak egy mediterrán kertrészt, ahol például a füge és a kivi is megterem.

Ahogy az állatkertben örökbe fogadhatunk állatokat, úgy itt is, csak persze ágyásokat.

A kisbirtokosi parcella egy évre egymillió forint, ha ennél valaki nagyobbat szeretne, mert arra is van mód, akkor az már négymillió forint. Ez a lehetőség persze elsősorban cégek részére szól, nekik pedig ez nem összeg, már most is van örökbefogadója a farm egyik parcellájának. Amit viszont a Budapest Bike Maffia tagjai és önkéntesei gondoznak, de ha a támogatónak van kedve meg kapacitása a kertészkedésre, ők is beszállhatnak. Itt minden segítséget tárt karokkal, örömmel és nagy-nagy köszönettel fogadnak.

Elérhetőségek

Budapest Bike Maffia Farm

1112 Budapest, Felsőörsöd utca 4.

(Külön köszönet: Balassa Bettinek, a Budapest Bike Maffia projektvezetőjének!)

Címkék