A mind a turisták, mintd a budapestiek körében népszerű Liszt Ferenc tér ivókutat, új burkolatot és utcabútorokat kap.

A felújítás után egy átláthatóbb és biztonságosabb Liszt Ferenc teret ígérnek az Andrássy út és Paulay Ede utca közötti részen. Az átalakítás 1320 négyzetméternyi területet érint összesen. Megújítják, sőt megnövelik a zöldfelületet, ennek gondozását a jövőben egy automata öntözőrendszer látja majd el. Ültetnek 8 új fát, 120 cserjét és több, mint 2000 évelőt, valamint díszfüvet és hagymásokat is telepítenek. Új díszburkolat is kerül a térre, 490 négyzetméternyi beton, és több mint 100 négyzetméternyi mészkőlap. Ezen kívül 37 új utcabútort is elhelyeznek.

A térrendezés részeként megszűnik a páros és páratlan oldalak közötti rámpás átvezetés, a kiemelt ágyások általi tagolás, ettől pedig a tér átláthatóvá és biztonságosabbá válik. Az Ady Endre szobor környékén is cserélik a burkolatot, a zöldfelületet pedig úgy alakítják át, hogy azzal a gyalogosforgalmat kényelmesebbé teszik. A szobor közelében lévő mészkőpadot is restaurálják. Javítják a tér közvilágítását is.

A változtatásokról az eddigi tapasztalatok és a lakossági visszajelzések alapján döntöttek. Így kiépítenek egy ivókutat, a Liszt Ferenc szobor mögötti területen pedig öt párásító fúvókát építenek a burkolatba. A téren zajló munkálatok idején biztosítják majd a gyalogosok biztonságos közlekedését, az üzletekbe és az ingatlanokba való bejutást, valamint azt is, hogy ha szükséges, a célfuvarok, a mentők és tűzoltók könnyen bejuthassanak a területre.

Forrás: magyarepitok.hu

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék