Ujvári Zsolt természetfotós fantasztikus képeken örökítette meg a szarvasbogarak nyári rajzását a Pilisborosjenő közelében található Teve-szikla környékén, az alábbiakban ezekből a fotókból láthattok válogatást.

A nagy szarvasbogár (Lucanus cervus) nem csupán hazánk, de egész Európa legnagyobb termetű bogárfaja. 3–5 évig tartó fejlődést követően május és június környékén bújnak elő az imágók, ezután pedig megindul a párkeresés időszaka, amely általában július végéig tart, a hímek energiáit pedig annyira felemészti, hogy az augusztusi petelerakást már meg sem érik – olvasható a Turista Magazin összefoglalójában. Miután a nőstények lerakták petéiket – elsősorban elhalt vagy korhadó tölgyfák közelében –, ők is elpusztulnak. 

Ujvári Zsolt természetfotóst és biológust gyerekkora óta érdekelték az ízeltlábúak, a doktori képzése során pedig már az atkákat kutatta, de sok más olyan talajlakóval is foglalkozott, amely kevésbé ismert vagy népszerű fajhoz tartozik. Ekkoriban kezdett el komolyabban foglalkozni a természetfotózással is, hogy mások figyelmét is ráirányítsa a háttérbe szorult fajokra.

Az MTA Zootaxonómiai Kutatócsoportjával számos apró teremtményt tanulmányozott és fotózott, majd 2011-ben egy tajvani szólóexpedíción készült képeivel és beszámolóival kezdett el komolyabb ismertséget szerezni magának. Facebook-oldalán máig rendszeresen osztja meg érdekfeszítő módon kalandjainak történetét, bátran állíthatjuk, hogy nem csak fotóiban érdemes gyönyörködni, de a mellettük lévő leírások is rendkívül szórakoztatóak.

Az aktuális képgaléria középpontjában lévő szarvasbogarak fotózásáról például így írt egy korábbi posztjában:

„Aztán megcsörrentek a lombok, s mintha apró, berregő helikopterek surrantak volna elő: egyre több és több hím kapott szárnyra, hogy megkezdjék esti portyájukat. (...) Óriási robajjal száguldott el a fülem mellett egy termetes hím, egy másik pedig egyenesen felém tartott, s látszólag esze ágában sem volt kitérni. Tehetetlenül a fejemnek koppant, majd úgy zuhant be a bokrok közé, mint egy találatot kapott Black Hawk – ám megrázta magát, s szinte azonnal felröppent újra, hogy felkeressen egy várakozó nőstényt.”

Legutóbb idén júniusban készültek friss fotók a szarvasbogarakról a Pilisborosjenő mellett lévő Teve-szikla környékén, cikkünkben ezekből válogattunk.

Címkék