A kortárs európai film meghatározó alakja, Wim Wenders lesz a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége szeptemberben.

A rendező Budapesten veszi át a FIAF 2024-es díját a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 17-től 22-ig rendezik meg, immár hetedik alkalommal. 10 programblokkjában összesen több mint 100 felújított klasszikust és régen látott filmet mutatnak be. Budapest felett az ég: Fókuszban Wim Wenders szekciójában a rendező 12 filmjét láthatja a magyar közönség, a kezdetektől az 1990-es évekig. Az izgalmas válogatás a korai korszakot képviselő Alice a városokban című road movie-val indul, majd olyan klasszikusokat is bemutat, mint a cannes-i rendezői díjas és Európai Filmdíjat kapott Berlin felett az ég vagy az 1984-es Arany Pálmát elnyerő Párizs, Texas. A programban szerepelnek olyan, ritkán látható alkotásai is, mint az 1977-ben készült Az amerikai barát, amely a nemzetközi áttörést jelentette a rendező pályáján.

Wim Wenders (1945-ben született Düsseldorfban) az 1970-es évek új német filmművészetének fontos úttörője, a kortárs egyetemes filmművészet egyik legjelentősebb képviselője. Azon kevés alkotók közé tartozik, akik a cannes-i Arany Pálmát és a velencei Arany Oroszlánt is elnyerték. Világszerte díjazott, korszakos játékfilmjei mellett forgatókönyvíróként, rendezőként, producerként, fotósként és íróként is tevékeny, számos innovatív dokumentumfilmet készített világszerte. Az Európai Filmakadémia alapító tagja, 1996-tól 2020-ig elnöke; 2015-ben a Berlinale tiszteletbeli Arany Medve díjjal tüntette ki életművéért, 2022-ben megkapta a Praemium Imperiale „művészeti Nobel-díjat” a Japán Művészeti Szövetségtől.

A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) 2001 óta évente díjazza azokat a kiváló filmes személyiségeket, akik elkötelezettek a világ filmörökségének megmentése iránt, támogatják és népszerűsítik a filmarchívumok értékmentő tevékenységét. A FIAF-díj korábbi kitüntetettjei közé tartozik többek között Martin Scorsese, Ingmar Bergman, Peter Bogdanovich, Liv Ullmann, Agnès Varda, Christopher Nolan, Jean-Luc Godard, Tilda Swinton vagy Guillermo del Toro.

A budapesti díjátadó gála a szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében lesz, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében.

(Borítókép: Roberto Serra / Iguana Press - Getty Images)

Címkék